Irek M Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Czym/jak zagruntować/pokryć warstwą czegoś styropian lub styropodobne by można to było pomalować i polakierować? Chodzi o pływaki styropianowe do łodzi latającej; Długość ok. 13cm i szerokości maxym 3,6cm. Laminować nie chcę bo za dużo pracy i nie mam odpowiednio cienkiej tkaniny. Myślałem o pokryciu balsą ale nie wiem czy narobię się jak wół, a efekt końcowy i tak będzie mizerny.
Elkojote Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Ja tak oklejałem styrodur balsą, plus jest taki że można to zrobić bardzo ładnie i dokładnie . Pewnie będzie trzeba z wielu małych kawałków bo raczej nie da się okleić boku w całości ( chodzi tu o kształt pływaka) ale końcowy efekt powinien być super . Ale czym zabezpieczyć .. ja nakładałem trzy warstwy lakieru wodnego i wyszło pysznie ale moja część nie ma kontaktu z wodą .
krankor Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Jeśli nie chcesz oklejać np papierem na wikol (strona Motylastego do wglądu), to choć pomaluj to bialą, akrylową śnieżką. Dziury przed malowaniem też zaszpachluj akrylową szpachlówką. A potem już każdym sprejem.
TeBe Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 EZE-KOTE. W wersji dla ubogich lakier poliuretanowy półmat do podłóg z marketu plus gęsta firanka (typu ciul) też z marketu.
Elkojote Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Gość ma tempo ... jak bym siebie przy robocie widział .
hornet20 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Chodzi o pływaki styropianowe do łodzi latającej; Długość ok. 13cm i szerokości maxym 3,6cm. Proponuje wyciac plywaki ze styroduru (nie styropianu), powierzchnie po szlifowaniu masz ok. W sumie to nic wiecej juz niemuisz robic, ale jak bardzo Ci zalezy to pomaluj akrylowym lakierem - w castoramie sprzedawanym jako "nie smierdzacy" lakier do lamperii. Drugim wyjsciem jest oklejenie plywaka folia ploterowa (termoformowalna, nie mylis z termokurczliwa), grzejesz suszarka i jazda... co poniektorzy tu na forum potrafia jednym kawalkiem takiej folii okleic np cala owiewke na kolo - tak sie ladnie naciaga.
Irek M Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Część dolna pływaków już podklejona balsą 1,5mm. Teraz albo laminat albo inne możliwości. Lakier poliuretanowy raczej odpada bo topi styropian. Mam dwa egzemplarze - jeden styropian , a drugi chyba też ale o niebieskim zabarwieniu i podobnej gęstości co styropian więc styrodur to nie jest(?) Później wrzucę fotkę. E D Y T A - przyklejona balsa, właśnie zabieram się za laminowanie.
hornet20 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Opublikowano 12 Sierpnia 2014 styrodur nie ma granulek to jednorodna pianka dostepna w roznych kolora w sumie zaleznych od firmy produkujacej pod wzgledem modelarskim to zupelnie inny material. tu masz np seksi rozowy pokryty folia wyglada tak maska w tym modelu jest tez oklejona ta folia ale tu akurat oklejalem przed wytloczeniem
Rekomendowane odpowiedzi