TomekP Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Cześć! Listonosz przyniósł mi dzisiaj ten balanser :-) Problem polega na tym, że nie mogę się dogadać z instrukcją obsługi. Jak zwykle jest w kilku językach obcych, ale niestety nie po Polsku.. Czy miał ktoś może do czynienia z tym balanserem i może mi coś więcej powiedzieć o jego użytkowaniu? Konkretnie chodzi o to, do czego służy przycisk MODE - wiem, że zmienia ze sobą jakieś dwa tryby pracy, i jak mam odczytywać miganie poszczególnych diód na balanserze. Instrukcję do tego balansera można znaleźć na stronie: http://data.robbe-online.net/robbe_pdf/P1122/P1122_1-8488.pdf Sam balanser można obejrzec na stronie www.robbe.com Niestety nie mogę podać do niego bezpośredniego linka bo i tak wyrzuca na stronę główną. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. EDIT: Sprawę przycisku MODE mam już opanowaną :wink: Nad resztą pracuję, ale jeżeli ktoś wiedziałby jak to powinno wyglądać to dalej prosiłbym o jakieś wskazówki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 19 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 A możesz powiedzieć jaki prąd balansowania ma ten balancer bo jestem nim zainteresowany do mojej ładowarki tej samej firmy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 19 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2008 Niestety, nie wiem jakim prądem ogniwa są balansowane. P.S. Moje pytanie z pierwszego postu jest już nieaktualne. Poradziłem sobie już z jego obsługą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiesiek3d Opublikowano 20 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 Witam Oki max. prąd ładowania to 10A Kupiłeś ją od tego gościa co podałem linka? Z tego co wyczytać mi się udało to przycisk mode załącza dwa tryby pracy indywidual wtedy dioda świeci ciągle a equalizer działa samotnie bez ładowarki ,oraz tryb conection wtedy dioda pulsuje a equalizer łączy się z ładowarką i prawdo podobnie zacznie wyświetlać napięcia poszczególnych cel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 20 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2008 oki188, chodziło Ci o prąd ładowania, czy prąd jakim są wyrównywane cele po podłączeniu ich samodzielnie do balansera(bez ładowarki)? wiesiek3d, kupiłem balanser z www.rcskorpion.pl Napisałem do tego gościa, z linka, którego mi podałeś tego dnia, kiedy dostałem od Ciebie maila, ale odpowiedzi nie ma do dzisiaj, więc kupiłem nowy, i od razu zamówiłem stamtąd wtyczkę balansującą. Przynajmniej nie miałem dodatkowych kombinacji z przejściówkami Jeżeli chodzi o przycisk MODE to jest dokładnie tak jak napisałeś. Miałem trochę problemy z rozczytaniem tej instrukcji a nie chciałem robić niczego po omacku, ale jak już miałęm balanserek przed sobą, to instrukcja w praktyce robi się jaśniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Mi chodzi o prąd jakim wyrównywane są ogniwa bo max prąd ładowania znam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 21 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2008 Gdzieś wyczytałem, że prąd wyrównywania to 300mA, ale teraz nie potrafie tej informacji odnaleźć. Jednakże w przypadku tego balancera nie robi to różnicy, bo w przypadku wykrycia stanu zagrażającego pakietowi balancer odetnie ładowarkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oki188 Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 300mA powiadasz to w zupełności mi wystarczy na wyrównywanie pakietu a o tym zabezpieczeniu nie wiedziałem w takim razie coraz bardziej skłaniam się ku zakupowi tego produktu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekP Opublikowano 22 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 fredzio, to zabezpieczenie działa przy połączeniu tego balansera z każdą ładowarką, czy tylko z ładowarką firmy robbe poprzez kabel sygnałowy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fredzio Opublikowano 22 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2008 Zabezpieczenie działa przy podłączeniu z każdą ładowarką, póki ładujesz przez balancer, a nie tylko podłączasz balancer z boku. Mnie osobiście ze 4 razy to zabezpieczenie uratowało dupsko, bo ładowarka chciała przeładować celę a pakiecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.