mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2015 Opublikowano 23 Listopada 2015 Właśnie, nawet po wklejeniu nic nie będzie widać. Mirek tak przy okazji, z Ultronem ruszyłem, założę temat.
miro-er1 Opublikowano 24 Listopada 2015 Opublikowano 24 Listopada 2015 Ja narazie nic nie robie.dostalem silnik spalinowy od kolegi z forum i narazie zbieram materialy i info na ten temat. Takze ULTRON musi troche poczekac. Pozdrawiam.
mayster8405 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Opublikowano 9 Grudnia 2015 ULTRON i MAYHON narazie odłożone na zaś tzn do wiosny. Wracając do MAGNUMA, postanowiłem zabawić się z wykonaniem do niego skrzydeł z lotkami.Z planów które zamieściłem wcześniej wynika że, akrobacyjny Magnum ma tej samej wielkości skrzydło oraz cięciwę tj 84x23 cm.Tak też zrobiłem i z zielonego "paskudztwa" 6m/m. Wyciąłem dwie połówki kształtując na 10% profil, myślę ze jest to trochę mało ale tak pozostanie.Dzwigar na całej długości jest wklejony z tej samej pianki który jest dodatkowo wzmocniony pasem listwy buczynowej 2x15m/m i jeszcze raz wzmocniony pasem pianki sięgając z obu stron poza połowę połówki skrzydła.Do srodka skrzydła są wstawione 4 piankowe profile. Na chwilę obecną dzwigary z profilami oraz spływem zostały doszlifowane i przygotowane do zamknięcia płata.Skleiłem już i spasowałem dolne połówki oraz wkleję dzwigar Zakrycie połówek zamierzam sklejać etapowo. klejąc spływ oraz profile klejemj UHU-por, natomiast dzwigar na Soudal 66A.Lotki będą na całej długości i ich głębokość wyniesie 35m/m.Końcówki skrzydeł będą profilowane z XPS-u, no postaram się zrobić .Napęd na dwa serwa. Robota stanie bo święta za pasem i jest inna praca. Zdjęcia są poprzestawiane-sory.
mayster8405 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jedna połowa płata unieruchumiona już schnie.Przyłożyłem się do wykonania końcówki z XPS i sprawdzić jak będzie wyglądać.Surówkę wykonałem w pół godzinki, wygląda ciekawie. Oto efekt Dalsze gładzenie i dopasowanie będzie po wklejeniu w płat. Chodzi mi po głowie aby wykonać następny kadłub, ale w formie przestrzennej z płytek XPS 6m/m z zachowaniem tych otworów, oraz poszerzyć kadłub do ok 5cm w przedniej części a tył aby się schodził. Co Wy na to?!
mayster8405 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Płat sklejony,jest ładny i równy , ale nie jest tak pięknie i zachodzę w głowę jak to się mogło stać że płat jest lekko zwichrowany. Na długości płata różnica jest 4m/m, Wszystkie elementy miały idealny wymiar i dokładnie poklejone, Nie wiem co zrobić, czy robić nowy płat!!! Ale pomimo tego zadałem sobie trud i okleiłem wstępnie natarcie i wzmocniłem taśmą szklaną.Wyznaczyłem lotki do przycięcia no i "dolizałem" końcówki.Wygląda to tak-przymiarka; Co robić, nigdy takiego czegoś nie miałem, gdzie popełniłem gafę!?
mayster8405 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Skrzydło uratowane i jest równe.Odciąłem lotki i zamontowane na taśmę szklaną.Jestem bardzo zadowolony jaki osiągnąłem efekt.Jest gotowe. Postanowiłem że serwa będą w kadłubie. Plany są nieznacznie zmienione, dot.umiejscowienia płata który będzie niżej oraz zrezygnuję chyba z podwozia. "Modelarnię" zamykam na święta i będzie czas na przemyślenia.
mayster8405 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Swięta rozleniwiły i postępy małe.Zdążyłem wyciąć boki kadłuba, wręgi, wkleić wzmocnienia sucha przymiarka pakiet będzie pod płatem - kieszeń, regulator na drugiej wrędze chłodzony poprzez wlot- różowy element.
mayster8405 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Kadłub sklejony.Resztę klejenia przedniej części kadłuba pozostawiłem na koniec abym miał dostęp do przyklejenia podwozia, montażu regulatora i mocowania silnika.Wkleiłem dodatkowe wzmocnienia z pianki wewnętrz kadłuba nad płatem-podłoga, tam będą serwa .Dostęp do odbiornika znajduje się w otwieranej kabinie.Wykonałem trochę inne podwozie z węglowego pręta,koła srednicy 30m/m produkcji p.Sobasia./starzy modelarze tego pana znają/ .trochę fotek Wszystkie elementy do modelu już mam i tylko gdzieniegdzie wzmocnienia z balsy i składać.Teraz już bez pośpiechu do wiosny.
Elkojote Opublikowano 31 Grudnia 2015 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Kurde świetnie to rozwiązałeś ! Jak sobie pomyśle ile się udłubałem i nakombinowałem jak wydrążyc w styrodurze dzióry na pakiet ,serwa,odbiornik ... , to twój pomysł jak dla mnie BOMBA !
skrzydlaty smok Opublikowano 3 Stycznia 2016 Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jakis czas temu wycialem ze styro magnum-a tak wyglada
Kolikon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Z Funbatem mi nie szło, więc zrobiłem Magnuma... Najpierw kadłub ze styropianu, bo akurat niczego innego nie miałem na stanie. Wzmocniłem kilkoma rurkami węglowymi i samolot śmigał pięknie, do trzeciego zetknięcia z ziemią Przy okazji spróbowałem obkleić model folią spożywczą, i zobaczyć co się stanie. Ostatecznie nie wyglądał nawet źle, ale folia sama odpadła przy lądowaniu. Udało mi się wyrwać kawałek styroduru 5 cm grubości i z niego wyciąłem kadłub. Samolot wygląda, jakby był wychowywany w USA na burgerach, ale lata się nim cudnie na śmigle 9x6 albo 9x7,5. Dziwi mnie tylko, jak wszystkim udało się zejść tak nisko z wagą (do 300-400g najwyżej ) - mój waży nieco poniżej 0,5 kilograma... Model jest nadal źle wyważony, ale szczerze mówiąc fajnie ląduje się harrierem bez żadnego wysiłku . Wszyscy silą się na pomysły doklejenia lotek do modelu... A może tak po prostu je dokleić, bez zmieniania geometrii skrzydeł? Nie będą działały idealnie w takiej pozycji, ale przynajmniej Magnumem będzie skręcało się wygodniej... Na zdjęciu Magnum po lekkich przejściach i kilku kretach, ale obrazek wrzucam, bo spodobało mi się malowanie skrzydeł - może kogoś zainspiruje do zrobienia czegoś jeszcze ładniejszego. Silnik jest tak obudowany z powodu dziwnego mocowania - krzyżak nie jest na dole jak w dzwonkach, tylko w miejscu, gdzie wychodzi ośka.
awot Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Opublikowano 21 Maja 2016 W ubiegłym roku rozbiłem swojego MAGNUM. Wystartowałem z uszkodzonym skrzydłem i zamiast latać spokojnie zacząłem wariować. Uszkodzenie skrzydła się powiększyło i model wrócił na ziemię bez mojej kontroli. Kadłub na szczęście nie ucierpiał za bardzo więc postanowiłem dobudować nowe, trochę inne skrzydła z lotkami. Skrzydła mają profil symetryczny gdyż chciałem zrobić akrobacyjną wersję MAGNUM. Wczoraj wreszcie znalazłem trochę czasu i jeszcze więcej odwagi i oblatałem model. Pomimo bardzo tylnego położenia środka ciężkości model wystartował. Wyważenie było tak bardzo przesunięte do tyłu, że musiałem użyć całego trymera. Dziś znów model poleciał i cało wrócił na ziemię. Pierwsze wrażenia wskazują na konieczność zwiększenie wychylenia lotek i doważenia przodu. Model potrafi latać bardzo wolno, koledzy śmiali się, że zrobiłem halówkę ;-) Rafał.
Rekomendowane odpowiedzi