mayster8405 Opublikowano 23 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2015 Właśnie, nawet po wklejeniu nic nie będzie widać. Mirek tak przy okazji, z Ultronem ruszyłem, założę temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro-er1 Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Ja narazie nic nie robie.dostalem silnik spalinowy od kolegi z forum i narazie zbieram materialy i info na ten temat. Takze ULTRON musi troche poczekac. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 9 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 ULTRON i MAYHON narazie odłożone na zaś tzn do wiosny. Wracając do MAGNUMA, postanowiłem zabawić się z wykonaniem do niego skrzydeł z lotkami.Z planów które zamieściłem wcześniej wynika że, akrobacyjny Magnum ma tej samej wielkości skrzydło oraz cięciwę tj 84x23 cm.Tak też zrobiłem i z zielonego "paskudztwa" 6m/m. Wyciąłem dwie połówki kształtując na 10% profil, myślę ze jest to trochę mało ale tak pozostanie.Dzwigar na całej długości jest wklejony z tej samej pianki który jest dodatkowo wzmocniony pasem listwy buczynowej 2x15m/m i jeszcze raz wzmocniony pasem pianki sięgając z obu stron poza połowę połówki skrzydła.Do srodka skrzydła są wstawione 4 piankowe profile. Na chwilę obecną dzwigary z profilami oraz spływem zostały doszlifowane i przygotowane do zamknięcia płata.Skleiłem już i spasowałem dolne połówki oraz wkleję dzwigar Zakrycie połówek zamierzam sklejać etapowo. klejąc spływ oraz profile klejemj UHU-por, natomiast dzwigar na Soudal 66A.Lotki będą na całej długości i ich głębokość wyniesie 35m/m.Końcówki skrzydeł będą profilowane z XPS-u, no postaram się zrobić .Napęd na dwa serwa. Robota stanie bo święta za pasem i jest inna praca. Zdjęcia są poprzestawiane-sory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Jedna połowa płata unieruchumiona już schnie.Przyłożyłem się do wykonania końcówki z XPS i sprawdzić jak będzie wyglądać.Surówkę wykonałem w pół godzinki, wygląda ciekawie. Oto efekt Dalsze gładzenie i dopasowanie będzie po wklejeniu w płat. Chodzi mi po głowie aby wykonać następny kadłub, ale w formie przestrzennej z płytek XPS 6m/m z zachowaniem tych otworów, oraz poszerzyć kadłub do ok 5cm w przedniej części a tył aby się schodził. Co Wy na to?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 11 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Grudnia 2015 Płat sklejony,jest ładny i równy , ale nie jest tak pięknie i zachodzę w głowę jak to się mogło stać że płat jest lekko zwichrowany. Na długości płata różnica jest 4m/m, Wszystkie elementy miały idealny wymiar i dokładnie poklejone, Nie wiem co zrobić, czy robić nowy płat!!! Ale pomimo tego zadałem sobie trud i okleiłem wstępnie natarcie i wzmocniłem taśmą szklaną.Wyznaczyłem lotki do przycięcia no i "dolizałem" końcówki.Wygląda to tak-przymiarka; Co robić, nigdy takiego czegoś nie miałem, gdzie popełniłem gafę!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 15 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Skrzydło uratowane i jest równe.Odciąłem lotki i zamontowane na taśmę szklaną.Jestem bardzo zadowolony jaki osiągnąłem efekt.Jest gotowe. Postanowiłem że serwa będą w kadłubie. Plany są nieznacznie zmienione, dot.umiejscowienia płata który będzie niżej oraz zrezygnuję chyba z podwozia. "Modelarnię" zamykam na święta i będzie czas na przemyślenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Swięta rozleniwiły i postępy małe.Zdążyłem wyciąć boki kadłuba, wręgi, wkleić wzmocnienia sucha przymiarka pakiet będzie pod płatem - kieszeń, regulator na drugiej wrędze chłodzony poprzez wlot- różowy element. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Kadłub sklejony.Resztę klejenia przedniej części kadłuba pozostawiłem na koniec abym miał dostęp do przyklejenia podwozia, montażu regulatora i mocowania silnika.Wkleiłem dodatkowe wzmocnienia z pianki wewnętrz kadłuba nad płatem-podłoga, tam będą serwa .Dostęp do odbiornika znajduje się w otwieranej kabinie.Wykonałem trochę inne podwozie z węglowego pręta,koła srednicy 30m/m produkcji p.Sobasia./starzy modelarze tego pana znają/ .trochę fotek Wszystkie elementy do modelu już mam i tylko gdzieniegdzie wzmocnienia z balsy i składać.Teraz już bez pośpiechu do wiosny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elkojote Opublikowano 31 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2015 Kurde świetnie to rozwiązałeś ! Jak sobie pomyśle ile się udłubałem i nakombinowałem jak wydrążyc w styrodurze dzióry na pakiet ,serwa,odbiornik ... , to twój pomysł jak dla mnie BOMBA ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skrzydlaty smok Opublikowano 3 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2016 Jakis czas temu wycialem ze styro magnum-a tak wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolikon Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Z Funbatem mi nie szło, więc zrobiłem Magnuma... Najpierw kadłub ze styropianu, bo akurat niczego innego nie miałem na stanie. Wzmocniłem kilkoma rurkami węglowymi i samolot śmigał pięknie, do trzeciego zetknięcia z ziemią Przy okazji spróbowałem obkleić model folią spożywczą, i zobaczyć co się stanie. Ostatecznie nie wyglądał nawet źle, ale folia sama odpadła przy lądowaniu. Udało mi się wyrwać kawałek styroduru 5 cm grubości i z niego wyciąłem kadłub. Samolot wygląda, jakby był wychowywany w USA na burgerach, ale lata się nim cudnie na śmigle 9x6 albo 9x7,5. Dziwi mnie tylko, jak wszystkim udało się zejść tak nisko z wagą (do 300-400g najwyżej ) - mój waży nieco poniżej 0,5 kilograma... Model jest nadal źle wyważony, ale szczerze mówiąc fajnie ląduje się harrierem bez żadnego wysiłku . Wszyscy silą się na pomysły doklejenia lotek do modelu... A może tak po prostu je dokleić, bez zmieniania geometrii skrzydeł? Nie będą działały idealnie w takiej pozycji, ale przynajmniej Magnumem będzie skręcało się wygodniej... Na zdjęciu Magnum po lekkich przejściach i kilku kretach, ale obrazek wrzucam, bo spodobało mi się malowanie skrzydeł - może kogoś zainspiruje do zrobienia czegoś jeszcze ładniejszego. Silnik jest tak obudowany z powodu dziwnego mocowania - krzyżak nie jest na dole jak w dzwonkach, tylko w miejscu, gdzie wychodzi ośka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
awot Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2016 W ubiegłym roku rozbiłem swojego MAGNUM. Wystartowałem z uszkodzonym skrzydłem i zamiast latać spokojnie zacząłem wariować. Uszkodzenie skrzydła się powiększyło i model wrócił na ziemię bez mojej kontroli. Kadłub na szczęście nie ucierpiał za bardzo więc postanowiłem dobudować nowe, trochę inne skrzydła z lotkami. Skrzydła mają profil symetryczny gdyż chciałem zrobić akrobacyjną wersję MAGNUM. Wczoraj wreszcie znalazłem trochę czasu i jeszcze więcej odwagi i oblatałem model. Pomimo bardzo tylnego położenia środka ciężkości model wystartował. Wyważenie było tak bardzo przesunięte do tyłu, że musiałem użyć całego trymera. Dziś znów model poleciał i cało wrócił na ziemię. Pierwsze wrażenia wskazują na konieczność zwiększenie wychylenia lotek i doważenia przodu. Model potrafi latać bardzo wolno, koledzy śmiali się, że zrobiłem halówkę ;-) Rafał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi