robertus Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Ja Cię przepraszam Andrzeju, ale ja nie doczytałem do końca. Wszystko tak poważnie napisane, wywody, definicje. Gdzie tu radość z budowy modeli i modelarstwa? Buduj jak czujesz. Hobby ma sprawiać radość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Kolego Andrzeju, Ja nie mam w zwyczaju brać udział w dyskusji "na raty" tzn. czekać aż się Kolega douczy z internetu czy w bibliotece i za jakiś czas zechce łaskawie odpowiedzieć ...Takoż nie będę już polemizował z tym bałaganem argumentów i pojęć oraz dopasowywaniem teorii do własnych potrzeb, gdyż jest to forum modelarskie tzn. poświęcone budowaniu modeli np samolotów i wielce prawdopodobne jest, że Pańskie wywody nie maja tutaj wielkiej poczytności...O zasadach aerodynamiki można się spierać godzinami ale najlepszym dowodem w sprawie jest zbudowanie poprawnie latającego modelu ulubionego samolotu. Dlatego też myślę, że przy jakiejś dobrej okazji spotkamy się na lotnisku modelarskim i zaprezentujemy modele samolotów (makiet) latające wg zasad aerodynamiki i mechaniki lotu, który każdy z nas wyznaje... . Trzy uśmiechy, które Pana tak złoszczą to są uśmiechy DO Pana a nie Z Pana. Proszę łaskawie to zauważyć. Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Bardzo się cieszę. Nie interpretowałem tych uśmiechów. Nie buduję makiet, okres wyczynowego modelarstwa też już mam już dawno za sobą. To już historia, teraz tylko się tym bawię. Dosyć późna odpowiedź nie wynika z douczania się, chociaż cały czas się uczę, a raczej z mnogości zajęć, pomimo przebywania już blisko 10 miesięcy na zwolnieniu. Pozdrawiam skipper Robercie, Radość z budowania zaczyna się od radości projektowania. Zawodowo też zajmuję się projektowaniem, chociaż w zupełnie innej branży. Nie zdażyło mi się zbudować modelu, którego bym sam nie zaprojektował, nawet Jaskólka którą budowałem na kursie instruktorskim w Lisich Katach w 1986 roku z Jaskólką miała tylko tyle wspólnego co materiały które miałem do dyspozycji. Nie zawsze to były sukcesy, ale zawsze była radość z tworzenia. Skończyłem projekt elektrycznego modelu pięknego samolotu RYAN-NYP (1/8) ale muszę zrobić w domu odpowiednią atmosferę do budowy. Na razie jest za wcześnie. Skończyłem projekt maleńkiego samolotu akrobacyjnego SU-31 i pewnie go w końcu zrobię, choćby po to by przekonać się czy wykonany tradycyjną metodą model konstrukcyjny może być konkurencyjny w stosunku do wypalanek. Cały czas jest to zabawa. Pozdrawiam skipper Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 23 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 (...) Nie buduję makiet, okres wyczynowego modelarstwa też już mam już dawno za sobą. (...) Pozdrawiam skipper ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 23 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2014 Nie rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 29 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2014 Doczytałem ! To nie aluzja do Roberta... P.Paweł Woźniak na ten i zbliżone tematy z uporem pisze już jakiś czas w Modelarzu... Może jednak warto zajrzeć i spróbować cokolwiek zrozumieć ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Jurku, tu nie chodziło o zrozumienie co pisze P.Woźniak, na marginesie ciekawe i dobre artykuły, ja niezrozumiałem co znaczyły: cytat z moje wypowiedzi i te trzy uśmieszki. I pewnie nie doczekam się wyjaśnienia. Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Andrzeju - to nie było do Ciebie ! Swoją drogą, wywody na temat: współczynnik oporu profilowego x przekrój czołowy musiał kiedyś być dość popularny bo to akurat zapamiętałem dość dobrze ze swojego kursu instruktorów ze 40 lat temu. Ale w innym miejscu tego forum Czarek zwrócił mi uwagę na błąd, poszperałem.... i przyznałem mu rację ! Podziwiam Twój upór i wykład powyżej, bo czytelników, tak jak p.Paweł będziesz miał niewielu. Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 30 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Dziękuję, matematyki i fizyki nie da się przeskoczyć. Jeden z najlepszych fizyków kiedyś napisał: że jeden wzór to 10 czytelników mniej, ale zawsze przy dyskusjach trzeba okreslić jakąś podstawę. Tworzenie mitów na podstawie własnych i często źle zinterpretowanych przemysleń do niczego nie prowadzi. Pisząc nie rozumiem, miałem (po tym wszystkim powyżej ) na myśli ten post (#24): (...) Nie buduję makiet, okres wyczynowego modelarstwa też już mam już dawno za sobą. (...) Pozdrawiam skipper ... I tego po prostu nie rozumiem. pozdrawiam Andrzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 30 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2014 Tylko "realizm lotu" i "piękny, majestatyczny lot" za czorta nie chcą się tej matematyce i fizyce podporządkować. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skipper Opublikowano 31 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 To jest niestety niewymierne, ale może i tu coś uda się zaradzić. Chcę troszeczkę rozszerzyć problem krytycznej liczby Re w niewielkich modelach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi