Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki "wyprzedaży garażowej" kolegi zdobyłem sporo materiałów i fakt, że nie mam modelu do polatania w wolnej chwili (esiaków i spaliny nie liczę) zadecydował o rozpoczęciu budowy nowego modelu.

Na warsztat trafił fajny (moim zdaniem) dwupłacik wzorowany na I WW.
Rozpiętość ok 120cm.

j.jpg

Na pierwszy ogień poszły boki kadłuba

j1.jpg

Sklejone z poziomą podłużnicą i kilkoma listewkami stworzyły bardzo sztywną skrzynkę.

j2.jpg

j4.jpg

Na płycie gipsowej (nawiasem mówiąc niezła deska montażowa) powstał statecznik poziomy i pionowy

j5.jpg

Teraz jeszcze trochę listewek i efekt budowy

j6.jpg

Dorobiona przednia część kadłuba (będzie zdejmowana ) i wnętrze kokpitu.

Zamontowałem prowizorycznie podwozie. Konieczne do wykonania oprofilowania dolnej części przodu.

j7.jpg

Jest też prawie wykonane dolne skrzydełko

j8.jpg

I ogólna przymiarka na tym etapie budowy.

j9.jpg

Waga na teraz 520g.

Czas na stateczniki, Namoczone paski balsy zostały wygięte i sklejone na depronowych szablonach.

j10.jpg

Po wyschnięciu kleju kształtki zostały zdjęte z szablonów.
Następnie zgodnie z wymiarami doklejona reszta.

Trzeba jeszcze oszlifować.

j11.jpg

Ogonek złożony "na sucho"

j12.jpg

Prac ciąg dalszy.

Wykonane zostało oprofilowanie przodu kadłuba i części podskrzydłowej.

Ta część będzie odejmowana razem ze skrzydłem.

W niej też będzie schowane serwo lotek.

j14.jpg

Ruszyły też prace nad górnym płatem.

Jest trochę łatwiej bo brak wzniosu i można je wykonać w całości.

j15.jpg

Opublikowano

Model super,czy malowanie tak jak na zdjęciu?.

Po tym co masz już zrobione to myślę że niedługo model będzie gotowy.

Pozdrawiam Andrzej.

Opublikowano

Pytanie mam co do wyginania tej balsy. Jak długo ją namaczasz, w ciepłej czy zimnej wodzie, jak długo to potem schnie :P Ciekawy patent

Opublikowano

Co do malowania to będzie chyba coś podobnego. Zobaczę ns ile mi starczy folii.

Balsa się moczyla z osiem godzin. ( bo o niej zapomniałem i robiłem skrzydło ) Ja mam taką zasadę że im grubsza tym dłużej, nic jej nie zaszkodzi. Zawsze można sprawdzić jak się gnie.. taką mokrą smarowałem klejem i na szablony, przez noc była już sucha.

Opublikowano

Rozumiem że przyklejałeś do tych szablonów a potem to jakimś cudem odklejałeś? Ciekawy pomysł. Aż w ramach testu sobię powyginam w najbliższym czasie tak :P

Opublikowano

Najgorsza część pracy przy dwupłacie za mną.
Montaż podpór.

j18.jpg

j19.jpg

Na dzień dzisiejszy całość prezentuje się tak

j20.jpg

j21.jpg

Waga 880g

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam . Czy model ma 120 cm rozpiętości , jeśli tak to waga wyszła ci świetnie .

Czy "podpory " skrzydła masz umocowane do tych listewek a listewki przyklejone na styk do poszycia . Jeśli tak

to w locie skrzydło ci odfrunie .

Opublikowano

Podpory są zamocowane wkrętami od góry do tych grubych listew. które są przyklejone do głównych elementów kadłuba . W skrzydle zaś do poprzeczek wklejonych między żebrami i podłużnic. Sposób sprawdzony w Ultimate o podobnej rozpiętości.

Natomiast nie mam pomysłu jak zrobić mocowanie podpór między skrzydłami, aby było stabilnie i łatwe w rozkładaniu.

Opublikowano

Dobra źle zinterpretowałem to :P przecież ta balsa to są "paski" sklejone do siebie a nie "kijek" :] 

tak to paski są posklejane do siebie a do szablonu juz nie :P

Opublikowano

Ja u siebie wstawiłem żebro ze sklejki 2 mm z dwoma uszami wyprowadzonymi ponad powierzchnię skrzydła dolnego i górnego ,

I to połączone na śrubki poprzez płaskownik aluminiowy . Możesz też wstawić klocki z drewna z wklejonymi nakrętkami i połączyć płaskownikiem aluminiowym z zagiętymi końcówkami w U lub Z górne i dolne skrzydło .

No i prośba o rozpiętość modelu .

• 11 miesięcy temu...
  • 1 rok później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.