robloz Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Dzięki "wyprzedaży garażowej" kolegi zdobyłem sporo materiałów i fakt, że nie mam modelu do polatania w wolnej chwili (esiaków i spaliny nie liczę) zadecydował o rozpoczęciu budowy nowego modelu.Na warsztat trafił fajny (moim zdaniem) dwupłacik wzorowany na I WW.Rozpiętość ok 120cm. Na pierwszy ogień poszły boki kadłuba Sklejone z poziomą podłużnicą i kilkoma listewkami stworzyły bardzo sztywną skrzynkę. Na płycie gipsowej (nawiasem mówiąc niezła deska montażowa) powstał statecznik poziomy i pionowy Teraz jeszcze trochę listewek i efekt budowy Dorobiona przednia część kadłuba (będzie zdejmowana ) i wnętrze kokpitu. Zamontowałem prowizorycznie podwozie. Konieczne do wykonania oprofilowania dolnej części przodu. Jest też prawie wykonane dolne skrzydełko I ogólna przymiarka na tym etapie budowy. Waga na teraz 520g. Czas na stateczniki, Namoczone paski balsy zostały wygięte i sklejone na depronowych szablonach. Po wyschnięciu kleju kształtki zostały zdjęte z szablonów.Następnie zgodnie z wymiarami doklejona reszta. Trzeba jeszcze oszlifować. Ogonek złożony "na sucho" Prac ciąg dalszy. Wykonane zostało oprofilowanie przodu kadłuba i części podskrzydłowej. Ta część będzie odejmowana razem ze skrzydłem. W niej też będzie schowane serwo lotek. Ruszyły też prace nad górnym płatem. Jest trochę łatwiej bo brak wzniosu i można je wykonać w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Model super,czy malowanie tak jak na zdjęciu?. Po tym co masz już zrobione to myślę że niedługo model będzie gotowy. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Pytanie mam co do wyginania tej balsy. Jak długo ją namaczasz, w ciepłej czy zimnej wodzie, jak długo to potem schnie Ciekawy patent Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Co do malowania to będzie chyba coś podobnego. Zobaczę ns ile mi starczy folii. Balsa się moczyla z osiem godzin. ( bo o niej zapomniałem i robiłem skrzydło ) Ja mam taką zasadę że im grubsza tym dłużej, nic jej nie zaszkodzi. Zawsze można sprawdzić jak się gnie.. taką mokrą smarowałem klejem i na szablony, przez noc była już sucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 20 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Rozumiem że przyklejałeś do tych szablonów a potem to jakimś cudem odklejałeś? Ciekawy pomysł. Aż w ramach testu sobię powyginam w najbliższym czasie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 Do szablonów nie przyklejałem, po co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciany Opublikowano 21 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Dobra źle zinterpretowałem to przecież ta balsa to są "paski" sklejone do siebie a nie "kijek" :] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 21 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Września 2014 Najgorsza część pracy przy dwupłacie za mną.Montaż podpór. Na dzień dzisiejszy całość prezentuje się tak Waga 880g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Szukam wszelkiej dokumentacji tego samolotu , zwłaszcza rysunków rzutów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Witam . Czy model ma 120 cm rozpiętości , jeśli tak to waga wyszła ci świetnie . Czy "podpory " skrzydła masz umocowane do tych listewek a listewki przyklejone na styk do poszycia . Jeśli tak to w locie skrzydło ci odfrunie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Podpory są zamocowane wkrętami od góry do tych grubych listew. które są przyklejone do głównych elementów kadłuba . W skrzydle zaś do poprzeczek wklejonych między żebrami i podłużnic. Sposób sprawdzony w Ultimate o podobnej rozpiętości. Natomiast nie mam pomysłu jak zrobić mocowanie podpór między skrzydłami, aby było stabilnie i łatwe w rozkładaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Dobra źle zinterpretowałem to przecież ta balsa to są "paski" sklejone do siebie a nie "kijek" :] tak to paski są posklejane do siebie a do szablonu juz nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszek-bart Opublikowano 18 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Ja u siebie wstawiłem żebro ze sklejki 2 mm z dwoma uszami wyprowadzonymi ponad powierzchnię skrzydła dolnego i górnego , I to połączone na śrubki poprzez płaskownik aluminiowy . Możesz też wstawić klocki z drewna z wklejonymi nakrętkami i połączyć płaskownikiem aluminiowym z zagiętymi końcówkami w U lub Z górne i dolne skrzydło . No i prośba o rozpiętość modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 No i prośba o rozpiętość modelu . Dokładnie 125cm. Dzięki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Model (niedokończony) na sprzedaż. Stan taki jak na ostatnich zdjęciach. Cena do uzgodnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 25 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2016 Nadal aktualne, może ktoś chętny na dokończenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi