Tomek MODELARSKO.PL Opublikowano 15 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 I tu się zgadzam to nie miejsce na przepychanki. Ani Ty kol. Pawle a74 nie przekonasz mnie do kupna modeli ani ja Ciebie do ich budowy. Temat kumaka coś ucichł a model fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 15 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2014 Temat kumaka coś ucichł a model fajny. Dzięki.Czekałem, aż się wygadacie Robi sie, robi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Delikatny postęp prac nad modelem. Widok na dziesiejsze popołudnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 23 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2014 "Kumak" się rozwija....Stwierdziłem, że model nie jest piękny , zrobiony kadłub poszedł do archiwum. Przeprojektowałem cały model. Skrzydła zostają, kadłub i usterzenia nowe. Przechodzę od "Kumaka" do "Kumaka 3".....przedstawiam na zrzutach poniżej. Formatki przygotowane, czekają na wycięcie. Będą dwie wersje płata, trapezowy na SD7037 o większej rozpiętości. "Kumak 2" będzie posiadał napęd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 9 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2015 Prace nad modelem trwają, tak wygląda dzisiaj 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 17 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Porównanie dwóch płacików..... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
magilla Opublikowano 18 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2015 Skrzydełko dużo lepiej się prezentuje. Szkoda że nie będziesz zaokrąglać krawędzi kadłuba bo właśnie to "psuje" jego kształt. Wiem że to miał być prosty modelik ale wystarczyło w narożniki dodać listwy trójkątne. Tak czy siak szacunek za konstrukcje! Pozdrawiam M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 21 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2015 Mały postęp w budowie modelu 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 15 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 Sezon oblotów nowych modeli coraz bliżej, czas zwiększyć ruchy przy budowie "Kumaka"....płaciki zasadniczo zrobione Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2015 Kolejny etap prac za mną , więcej szczegółów na adw. Planuję oblot na pierwszą dekadę marca. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kadamek Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Witam, napisz coś o pokryciach? Widze ze skrzydełka pokryte folią, a co z kadłubem? - laminowany łacznie ze statecznikiem pionowym ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Czym się sugerowałeś wybierając profil do prostokątnych skrzydeł ? - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Witam, napisz coś o pokryciach? Widze ze skrzydełka pokryte folią, a co z kadłubem? - laminowany łacznie ze statecznikiem pionowym ? Płaszczyzny nośne i SK pokryte folią z HK. Kadłub wykonany jest z balsy , boki i spód 6 mm, góra styrodur 6 mm. Wszystko szlifowane, lekko zaokrąglone narożniki i następnie na to tkanina 80g/m^2 plus żywica L285. Na to następnie szpachlówka poliestrowa Novol Uni, Inter Troton soft, szpachlówka natryskowa Inter Troton /szary/, podkład biały Inter Troton....kolejne szlifowanie na mokro papierami od 180 do 600 a na to wszystko przyjdzie lakier samochodowy z utwardzaczem Palinal w kolorze żółtym o symbolu Subaru C2Z /V394/. Dojdzie jeszcze zielona - pod kolor folii - ale nie znam jeszcze symbolu, dopiero będę dobierał....to tak w skrócie. Czym się sugerowałem podczas wyboru profilu /SB96/? Zainteresował mnie szybowiec Le Fisch, nie wiem czy dobrze napisałem, ale fanatycy szybowców na pewno wiedzą o jaki chodzi. Bardzo podoba mi się koncepcja takiego modelu i jego przeznaczenia, a że nie lubię budować z cudzych planów o zestawach nie wspomnę, to zrodziła się w mojej łepetynie myśl skonstruowania podobnego szybowca, no powiedzmy że podobnego. W tym modelu właśnie był zastosowany SB96, jak również w Quarku, podobnym szybowcu. Stąd ten a nie inny profil znalazł się w "Kumaku 3" 1 prototypie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 2 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Dzięki - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 5 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2015 Kolejny etap budowy za mną, pomalowanie kadłuba ....no i obowiązkowa przymiarka reszty . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbjanik Opublikowano 6 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2015 Fajnie Ci wyszedł- to już widać, że będzie pięknie śmigał. Oryginalny też dobór kolorów, a propos trochę nazwy- mnie się podoba, także z powodu, że inaczej niż trendy: wszystko albo całe białe, albo kilka wiecznie powtarzalnych kolorów w kółko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2015 Model został wczoraj oblatany. Swoimi uwagami i obserwacjami podzieliłem się na forum adw. Kumak 3 spisuje się znakomicie, daje mnóstwo frajdy i radochy podczas lotów. Na koniec , zdjęcie modelu gotowego do pierwszego lotu. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milo Opublikowano 14 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2015 Filmik z dzisiaj, więcej na forum..... 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek Sz Opublikowano 15 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 Gratuluję udanego oblotu i ładnego modelu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mr.suchy Opublikowano 23 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2015 Cześć, Pytania od amatora: 1. Wyciągarke kupiłes czy zrobiłeś? 2. Przy jakim wietrze latałeś ? 3. Czy czas lotu jest czasami dłuższy ? Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi