tomson Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Witam wszystkich w moim pierwszym poście Właśnie pracuję nad tym modelem Jest to mój pierwszy model na którym będę uczył się latać Dostałem go już prawie skończonego od kolegi @Motyla który swoim doświadczeniem wprowadza mnie w tajniki modelarstwa RC 1 W ten postaci go otrzymałem 2 3 4 5 6 7 To jest moja inwencja twórcza, dźwignie sterów wykonane z laminatu wytrawionego 8 Ster wysokości 9 Pierwsze przymiarki Lotek 10 11 Dźwignia zamocowana w Lotce 12 13 Stery wysokości i kierunku 14 to samo tylko od góry 15 Tutaj wykonałem wzmocnienie skrzydeł z patyków do szaszłyków 16 17 zbliżenie na miejsce mocowania "szaszłyków" 18 to samo na dole 19 kąt wychylenia steru wysokości dzisiaj zabiorę się do pracy nad połączeniem dolnych lotek z górnymi Samolot ten mam zamiar napędzać silnikiem TowerPro Bm2408-21 Outrunner regulator Dualsky 3 Serwa Hitec HS-55 Pakiet Li-pol 1320mAh 12C 3S1P 11.1V Na odbiornik i aparaturę zbieram pieniądze więc jeszcze nie wiem co to będzie, być może Hitec Flash5 X system albo Futaba 4EXA ładowarkę z braku kasy wykonałem narazie sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Modelik w sumie fajny, chyba troche ciezki wyjdzie, jedank nie wiem czy to dobry model do nauki. Nie lepiej byloby jakas depronowa cessne od bartka zbudowac? Boje sie ze popelnisz ten blad co ja to znaczy przeskoczysz pewne etapy w nauce latania ktore pozniej beda Cie sporo kosztowac. Napisz jeszcze cos o rozpietosci i wadze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_W Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Uważaj z ładowarką, bo musi obsługiwać ładowanie Li-Poli. Inaczej pierwszym ładowaniem zabijesz pakiet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Dla mnie (pewnie dla wszystkich) problemem są pieniądze Model ten otrzymałem prawie gotowy za 0zł Zero złotych Prace które prowadzę przy nim są w miare proste i pozwalają mi na zapoznanie się z tematem Skorzystałem z okazji że była gwiadzka i dostałem od mikołaja Serwa silnik i regulator Na pozostałe podzespoły muszę uzbierać sobie kasę (mam czas do wiosny) Link do Planów Jezeli chodzi o ładowarkę to tą którą zrobiłem jest do Lipoli, muszę jeszcze zrobić balanser ale to jak będę miał trochę więcej czasu w pracy, bo teraz zarobiony jestem [/url] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Modelik w sumie fajny, chyba troche ciezki wyjdzie, jedank nie wiem czy to dobry model do nauki Co do wagi to nie będiz eon startował w zawodach o złote kalesony, co do nauki to może nie jest to idealny model ale zawsze warto podkreślić że FREEWEROWY, i pozna zasade prostego budowania. Nauczy się na własnych błędach budować modele, pozna w smaku i dotyku model od środka. Boje sie ze popelnisz ten blad co ja to znaczy przeskoczysz pewne etapy w nauce latania ktore pozniej beda Cie sporo kosztowac. Spoko już ja go naucze Zapomniał dopisać kto wykona ew. oblot modelu i na czyjej aparaturze polata jak nei będzie jeszcze miał swojej Podpowiem że na NAJLEPSZEJ Uważaj z ładowarką, bo musi obsługiwać ładowanie Li-Poli Spoko wszystko pod kontrolą na początku każde 20zł zaoszczędzone mu się przyda a jak go wessie to juz przepadnie Tomek nie panikuj buduj dalej jak dijedzie wyposarzenie od naszego kolegi z forum Stośka montuj i w weekend latamy Zapomnieałem tylko zamówić śmigła ale to nie problem Następny model już mam dla ciebie ot taki bedzie I uwież mi że niedługo zrobimy takiesamo zdjęcie tylko że inna osoba będzie trzymać to cacko Ten osobnik jeszcze w lipcu nie widzial modelu na oczy, teraz już lata, a w budowie ma takei doświadczenie ze ło hohoh Piłą już się robi, drut mam także na dniach będzie czym latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 kilka smigieł i mocowanie to muszę zamówić szykuję parę duperelek do zamówienia Na kolejny model to mam ochotę na twojego Trenerka ale czas pokaże w którą stronę pójdę P.S. ten na zdjęciu to tak jak twój trenerek tylko z czego innego wykonany P.S. Mam zamiar okleić spód samolotu papierem kolorowym Czy to dobry pomysł ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 A latales juz czyms wczesniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 P.S. Mam zamiar okleić spód samolotu papierem kolorowym Czy to dobry pomysł ?? Kiepski Mam w domu farbe drukarska rozpuszczaną Spirytusem etylowym. Kolory podobne do tych w orginalnym wykonaniu, szwagrowy troll tak był pomalowany. jesli chcesz takei malowanie to się maźnie troche i bedzi espoko. Papier niestety waży dużo więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 @alchemique latałem ale tylko w Flight Simulator online a tak na poważnie to tylko na różnej maści symulatorach typu FMS, AeroFly Professional Deluxe Niestety z braku aparatury wykorzystuje do ćwiczeń tylko gamepada @Motyl chętnie skorzystam chyba że jest jakaś tania farba do kupienia która nie rozpuści mi maszyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 farba jak farba ale na przyszłoś moze się przyda http://allegro.pl/item153020966_tasma_pakowa_pomaranczowa_48mmx40m_tania_wysylka.html na innych aukcjach tego gościa są inne kolory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freeze-F1 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Dziwnie z tym rowingiem zrobiłes Motyl ja bym dał do na natarciu dolnego skrzydła bo jak ladowac bedziecie na trawie to by sie przydał a po drugie przy niewykluczonych glebach tez by sie przydal na dolnej desce no chyba ze oklei chcecie go taśma na dole. MIłego latania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 @Freeze-F1 czekam jak wykonasz u siebie podwozie, proszę o dużo fotek w twoim poście, bo sam narazie tylko wiem jak wykonać kółka @motyl taśma mi się bardzo podoba pewnie ją zamówie bo ja mam tylko szarą albo firmową białą z niebieskimi napisami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 zamów więcej bo pobawisz sie troche w styropianowe latadełka które dostają efektu wizualnego po taśmie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Freeze-F1 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 Juz wrzucam zdjecia podwozia na serwer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2007 PACTRA - ładna paleta barw + taśma lub maskol i wychodzą cuda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 3 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 Ta Pactra to trochę droga jest, na ile może starczyć 10ml ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2007 3.5-3.7 zł powinieneś zapłacić za jedna a przeciez całego modelu nie musisz malować - drogie farby to sie zaczynaja od 15zł za 15ml Zależy od malowania jakie chcesz - Łoś tomka tez chyba paktrą był malowany - moze on coś powie o wydajności ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 Dorobiłem dzisiaj wreszcie łączenie lotek górnych z dolnymi 1 2 Dzisiaj dostałem osprzęt i mogę posuwać pracę dalej, ale już mam problem. Po pierwsze primo śrubki w komplecie z silnikiem są za krótkie, postanowiłem z braku dłuższych rozwiercić otwory na 3mm i dać takie jakie posiadam Po drugie primo otwory w silniku nie licują z tymi w samolocie, pewnie były przygotowane pod inny silnik, i tutaj mam ból w d.. bo będę musiał chyba z góry zrobić klapę aby móc się dostać do nakrętek i nie wiem czy uda mi się wywiercić nowe otwory we wrędze?? (tak to się nazywa?) Po trzecie primo coś mi się wydaje że aby przykręcić silnik bedę musiał go rozebrać, dobrze kojarze ?? 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 4 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2007 4 fiolki pectry na pomalowanie na khaki Łosia 2 warstawami Na Twój model 2 może 3 fiolki jeśli będziesz malował wszystko. Poza tym Pkta jest matowa wiec jeli hcesz mic sliska powierzchne to będzisz musiał rzetrzeć papierem 1500-2500. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ertman_176 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2007 Albo zalakierować lakierem gloss {powinien być z pactry ale jak co to humbrol też sie nada} Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.