tomson Opublikowano 13 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 Z powodu kiepskiej pogody samolot pozostaje w hangarze, a ja dorobiłem sobie interface do aparatury i ćwiczę na symularze Kabel mnie nic nie kosztował wtyk LPT odciąłem od nieużywanego kabla Wtyk do aparatury zrobiłem z bolcy takich które lutuje się na płytkach elektronicznych 1 sztuka tranzystora npn BC547 oraz 1 sztuka rezystora 23K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 13 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 jednak posłuchaęłś porady z Glueganem Najlepsze wtyczki wychodzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 13 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2007 pełny wtyk nie ma problemu przy podłaczaniu, bolce jak w orginale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Czesc. Wydaje mi sie ze 2-plat nie jest dobrym modelem do nauki latania. Przy nauce gleba jest nieunikniona a niestety ta konstrukcja tego nie wytrzyma. Jak go dostales to ok, niech sobie polezy i poczeka az cos sie nauczysz a zrob sobie cos prostego, ze wzniosem i profilem oklejonego tasma to bedzie znacznie mocniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 15 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 niestety jestem zbyt najarany aby teraz zbierać kasę i czekać na drugi samolot muszę spróbować i mieć nadzieję że będzie OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 Spoko jedzie do mnie HICEK, j amam kabelek U-T i jeszce jednego do nauki umówiemy się na loty i was naucze tomek twoj anauka latania będzie taką próbą zaczynamy od najgorszego modelu, al ejak go opanujes zto wszystkim polecisz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 15 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2007 niestety jestem zbyt najarany aby teraz zbierać kasę i czekać na drugi samolotmuszę spróbować i mieć nadzieję że będzie OK Oby. PS akrusz depronu 3,60zl. 4godz roboty i model jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Krakałeś @slawko_k i wykrakałeś Dzisiaj już nie wytrzymałem i postanowiłem ulotnić Trolla samodzielnie łamiąc zasady LINK do FILMU P.S. przyda mi się kubeł wody na przyszłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawko_k Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Nie krakalem tylko sam sie niedawono uczylem i pamietam ile gleb zaliczylem. dlatego na poczatek wazny jest mocny model ze wzniosem a nie delikatny 2-plat akrobacyjny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krychol RC Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Długo sobie polatałeś :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alchemique Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Najaranie to najgorsze co może być w modelarstwie. Pewnie jak każdy, przechodziłem przez ten okres porozbijałem troche i już mam nadzieje że się wyleczyłęm. Masz szczęście że tylko takie zniszczenia są - żywica i po sprawie. Motyl coś mówił że może z Toba na kablu polatać - dlaczego nie skorzystałeś. A lot - hmmm trudno to nazwać lotem bo nie trwało zbyd dlugo Good luck next time. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 22 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Czekaliśmy z @Motylem na warunki ale mnie już nosiło i nie wytrzymałem Pierwszy lot był nie udokumentowany i sam go sobie puściłeł i wtedy model ładnie poleciał tylko straciłem trochę czasu zanim złapałem za drożek i panika spowodowała podobnego kreta tak jak na tym filmie Przy drugim locie poprosiłem ojca aby mi pomógł i moim zdaniem za lekko go puścił, a silnik po pierwszym krecie przykleiłem na taśmę i skłon się zwiększył przez to Spróbuje to zebrać jakoś do kupy i czekam cierpliwie na ciszę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miros18 Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 No nic gorszego nie ma jak wielki zapał na początku i zdenerwowanie żeby nie rozbić modelu, sam to przechodziłem miesiąc temu, ale wyleczyłem się po rozbiciu 2 modeli , co nie znaczy ze Twój kolejny model także się rozbije, teraz to tylko odbudować model i w górę albo tak jak Koledzy doradzają zbudować coś do nauki np. słynnego dla początkujących ZEFIRA albo AJOO2 bardzo dobry model do nauki, a przy tym małe prawdopodobieństwo uszkodzenia śmigła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
solainer Opublikowano 22 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2007 Popieram modele z silnikiem pchającym albo na wieżyczce powodują oszczędność śmigieł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Komisja do spraw katastrof lotniczych ustaliła że przyczyną mojego niepowodzenia były pomylone kierunki wychylenia serwa lotek Miałem prawidłowo zaprogramowaną aparaturę przez @Motyla, natomiast latając na smulatorze nie chciałem popsuć sobie ustawień więc zaprogramowałem sobie drugi model w którym serwo działało w trybie reverse Przed lotem zmieniłem z 2 na 1 ale (tutaj był błąd) nie zatwierdziłem zmiany tylko off/on aparatury i byłem pewny że jest ok Zadziałało Prawo Marfiego "Jeżeli jesteś pewny że wszystko sprawdziłeś, to możesz być pewny że o czymś zapomniałeś" Przy pierwszym locie model ładnie zawrócił z wiatrem i problemy zaczeły się gdy złapałem za drążek lotek, pisałem wyżej że spanikowałem ale to była poprostu źle ustawiona aparatura @Motyl RATUJ!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 @Motyl RATUJ!!!! Spoko W sobote mam szkołe teraz na pusk padam :/ Widziałeś naicznei ile sprzętu było ?? wczoraj do 22, dziś od 5 do 19 :? Juto od 5 do fajrantu Już nei daje rady chodzić a co myśleć o modelach Klej go polimerem czy Soudalem do kupy jakoś się umówimy i najpierw ja go oblatam, a później zaczniemy nauke. Może już teraz wyciągniesz wniski że to nie jest takie proste jak na symulatorze a przedewszystkim opanowanie !! !! Ja już na swoim grzebiecie przekonałem się że jeśli jestes czegoś nie pewien w modelu do się nie leci Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Komisja do spraw katastrof lotniczych ustaliła że przyczyną mojego niepowodzenia były pomylone kierunki wychylenia serwa lotek... Zauważyliście że wielu w swych początkach popełna ten błąd? Ja jak zaczynałem też taki numer odwaliłem ale teraz nie ma szans bym wystartowam zanim dwa razy nie sprawdzę czy stery chodzą w dobrą stronę! A jakie to głupie... to chyba z tego całego zdenerwowania przed lotem... człowiek taki nieuważny jest. Dodam jeszcze od siebie że ja zaczynałem latać na modelu delty... prosta, wytrzymała, tania konstrukcja w sam raz do nauki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
motyl Opublikowano 23 Stycznia 2007 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Nie chce tomka załamywać Ale latając na symulatorze tam widać stery jak prawidłowo powinny się wychylać Zdarza się nie ma ludiz nieomylnych, i uczyc trzeba się na cudzych błędach z własnych wyciągać wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2007 Sam mi ustawiałeś stery więc byłem pewny na 1000%, zawaliłem sprawę przy zmianie rodzaju modelu w aparaturze Chciałem mieć aparaturę z LCD i przy pierwszym razie już z niego nie skorzystałem :oops: Przestawiłem w symulatorze tak aby mieć tak samo jak w Trollu, szkoda że po fakcie P.S. @marcin 133 przeczytałem parę fajnych opisów co należy przed startem wykonać, złamałem chyba wszystkie zasady Publika (moje dzieci) domagała się natychmiastowego startu EDIT Troll został wreszcie naprawiony, pozostało tylko wyregulować skłon i ponownie wyważyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomson Opublikowano 4 Lutego 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 WRESZCIE!!!!! Troll poleciał Dzisiaj przy bardzo niesprzyjających wiatrach @Motyl obleciał moją maszynę, następnie sam polatałem na kablu Jak mi poszło to wypowiedzą się ci co widzieli :wink: Krótki Film z komóry nędznej jakości P.S.2 mogę zmienić emblemat na uśmiechnięty Edit: Nie wszyscy dzisiaj byli szczęściażami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.