Skocz do zawartości

początkujący i jego pierwszy depronowy model TROLL 3D

tomson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z powodu kiepskiej pogody samolot pozostaje w hangarze, :)

a ja dorobiłem sobie interface do aparatury i ćwiczę na symularze

Kabel mnie nic nie kosztował

wtyk LPT odciąłem od nieużywanego kabla

Wtyk do aparatury zrobiłem z bolcy takich które lutuje się na płytkach elektronicznych

1 sztuka tranzystora npn BC547 oraz 1 sztuka rezystora 23K

kabel.jpg

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czesc.

Wydaje mi sie ze 2-plat nie jest dobrym modelem do nauki latania.

Przy nauce gleba jest nieunikniona a niestety ta konstrukcja tego nie wytrzyma.

Jak go dostales to ok, niech sobie polezy i poczeka az cos sie nauczysz a zrob sobie cos prostego, ze wzniosem i profilem oklejonego tasma to bedzie znacznie mocniejsze.

Opublikowano

Spoko :) jedzie do mnie HICEK, j amam kabelek U-T i jeszce jednego do nauki :) umówiemy się na loty i was naucze :D

tomek twoj anauka latania będzie taką próbą :) zaczynamy od najgorszego modelu, al ejak go opanujes zto wszystkim polecisz :D

Opublikowano
niestety jestem zbyt najarany aby teraz zbierać kasę i czekać na drugi samolot

muszę spróbować i mieć nadzieję że będzie OK

Oby.

PS

akrusz depronu 3,60zl. 4godz roboty i model jest

Opublikowano

Nie krakalem tylko sam sie niedawono uczylem i pamietam ile gleb zaliczylem.

dlatego na poczatek wazny jest mocny model ze wzniosem a nie delikatny 2-plat akrobacyjny.

Opublikowano

Najaranie to najgorsze co może być w modelarstwie. Pewnie jak każdy, przechodziłem przez ten okres porozbijałem troche i już mam nadzieje że się wyleczyłęm.

Masz szczęście że tylko takie zniszczenia są - żywica i po sprawie.

Motyl coś mówił że może z Toba na kablu polatać - dlaczego nie skorzystałeś.

A lot - hmmm trudno to nazwać lotem bo nie trwało zbyd dlugo :)

Good luck next time.

Opublikowano

Czekaliśmy z @Motylem na warunki ale mnie już nosiło i nie wytrzymałem

Pierwszy lot był nie udokumentowany i sam go sobie puściłeł i wtedy model ładnie poleciał tylko straciłem trochę czasu zanim złapałem za drożek i panika spowodowała podobnego kreta tak jak na tym filmie

Przy drugim locie poprosiłem ojca aby mi pomógł i moim zdaniem za lekko go puścił, a silnik po pierwszym krecie przykleiłem na taśmę i skłon się zwiększył przez to

Spróbuje to zebrać jakoś do kupy i czekam cierpliwie na ciszę

Opublikowano

No nic gorszego nie ma jak wielki zapał na początku i zdenerwowanie żeby nie rozbić modelu, sam to przechodziłem miesiąc temu, ale wyleczyłem się po rozbiciu 2 modeli :D, co nie znaczy ze Twój kolejny model także się rozbije, teraz to tylko odbudować model i w górę albo tak jak Koledzy doradzają zbudować coś do nauki np. słynnego dla początkujących ZEFIRA albo AJOO2 bardzo dobry model do nauki, a przy tym małe prawdopodobieństwo uszkodzenia śmigła.

Opublikowano

Komisja do spraw katastrof lotniczych ustaliła że przyczyną mojego niepowodzenia były pomylone kierunki wychylenia serwa lotek

Miałem prawidłowo zaprogramowaną aparaturę przez @Motyla, natomiast latając na smulatorze nie chciałem popsuć sobie ustawień więc zaprogramowałem sobie drugi model w którym serwo działało w trybie reverse

Przed lotem zmieniłem z 2 na 1 ale (tutaj był błąd) nie zatwierdziłem zmiany tylko off/on aparatury i byłem pewny że jest ok

Zadziałało Prawo Marfiego "Jeżeli jesteś pewny że wszystko sprawdziłeś, to możesz być pewny że o czymś zapomniałeś"

Przy pierwszym locie model ładnie zawrócił z wiatrem i problemy zaczeły się gdy złapałem za drążek lotek, pisałem wyżej że spanikowałem ale to była poprostu źle ustawiona aparatura

@Motyl RATUJ!!!! :)

Opublikowano
@Motyl RATUJ!!!!

Spoko :D W sobote mam szkołe teraz na pusk padam :/

Widziałeś naicznei ile sprzętu było ?? wczoraj do 22, dziś od 5 do 19 :? Juto od 5 do fajrantu :(

Już nei daje rady chodzić a co myśleć o modelach :) Klej go polimerem czy Soudalem do kupy jakoś się umówimy i najpierw ja go oblatam, a później zaczniemy nauke.

Może już teraz wyciągniesz wniski że to nie jest takie proste jak na symulatorze a przedewszystkim opanowanie !! !! Ja już na swoim grzebiecie przekonałem się że jeśli jestes czegoś nie pewien w modelu do się nie leci :)

Opublikowano
Komisja do spraw katastrof lotniczych ustaliła że przyczyną mojego niepowodzenia były pomylone kierunki wychylenia serwa lotek...

Zauważyliście że wielu w swych początkach popełna ten błąd? Ja jak zaczynałem też taki numer odwaliłem ale teraz nie ma szans bym wystartowam zanim dwa razy nie sprawdzę czy stery chodzą w dobrą stronę!

A jakie to głupie... to chyba z tego całego zdenerwowania przed lotem... człowiek taki nieuważny jest.

Dodam jeszcze od siebie że ja zaczynałem latać na modelu delty... prosta, wytrzymała, tania konstrukcja w sam raz do nauki.

Opublikowano

Nie chce tomka załamywać :) Ale latając na symulatorze tam widać stery jak prawidłowo powinny się wychylać :D Zdarza się nie ma ludiz nieomylnych, i uczyc trzeba się na cudzych błędach z własnych wyciągać wnioski :D

Opublikowano

Sam mi ustawiałeś stery więc byłem pewny na 1000%, zawaliłem sprawę przy zmianie rodzaju modelu w aparaturze

Chciałem mieć aparaturę z LCD i przy pierwszym razie już z niego nie skorzystałem :oops:

Przestawiłem w symulatorze tak aby mieć tak samo jak w Trollu, szkoda że po fakcie

P.S. @marcin 133 przeczytałem parę fajnych opisów co należy przed startem wykonać, złamałem chyba wszystkie zasady

Publika (moje dzieci) domagała się natychmiastowego startu :)

EDIT

Troll został wreszcie naprawiony, pozostało tylko wyregulować skłon i ponownie wyważyć

troll80aw7.jpg

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

WRESZCIE!!!!! Troll poleciał :D

Dzisiaj przy bardzo niesprzyjających wiatrach @Motyl obleciał moją maszynę, następnie sam polatałem na kablu

Jak mi poszło to wypowiedzą się ci co widzieli :wink:

Krótki Film z komóry nędznej jakości

P.S.2 mogę zmienić emblemat na uśmiechnięty :D

Edit: Nie wszyscy dzisiaj byli szczęściażami :(

kraksa.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.