Tadziurski Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 Witam.Przeglądając z nudów filmiki FliteTestu natrafiłem na coś takiego ciekawego: https://www.youtube.com/watch?v=pL7kXnHQvfI Wręcz zachwycony pięknością tego modelu postanowiłem go wykonać. Z racji braku tej cudownej, białej pianki, wycinam go z zwykłych podkładów pod panele. Do tej pory wyciąłem części kadłuba z pianki 6mm. Docelowo zostanie to pokryte pianką 3mm i taśmą. Jak tak wycinałem kadłub, pomyślałem o skrzydłach. Niestety takiego profilu nie wytnę łatwo w depronie, bez jakiejkolwiek konstrukcji w środku. Żeberka, dźwigary, te sprawy.... Pomyślałem o profilu KFm. Jest prosty, można na nim latać, dla mnie perfekcja.I tu rodzą się pytania: 1: Jaki profil: KFm 2 czy KFm 3? Myślę że bardziej KFm 2. W końcu Kolega RobUK montował takie slowflyery i latały wspaniale,,, 2: Może to pytanie będzie trochę dziwne, ale czy to poleci? W planach waga modelu przekracza 370g przy rozpiętości 60cm. Nie za dużo jak na taki mały model? Jeśli ktoś mógłby rozwiać moje wątpliwości, byłoby wspaniale I z góry dziękuję. Na razie biorę się za klejenie statecznika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankoot Opublikowano 8 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 "Cudowna biała pianka" jest na Opolskiej 22 w Katowicach za 16 zł arkusz 1000x700 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 8 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2014 "Cudowna biała pianka" jest na Opolskiej 22 w Katowicach za 16 zł arkusz 1000x700 Niestety, do tego mam też tony podkładów pod panele. Czas to pociąć na modele... Ale dzięki za podpowiedź. Kiedyś skorzystam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 18 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2014 Trochę dłubania i wyszło to: Mam nadzieję że się nie rozleci... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajaner Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Całkiem fajny samolocik,osobiście nie jestem za takimi maleństwami ale lata bardzo fajnie. Wydaje mi się że nie jest zbyt łatwy w pilotażu,powodzenia w budowie i oblocie modelu. Pozdrawiam Andrzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Przeglądałem stronki i znalazłem coś takiego: http://rcplans.ru/?material=%D0%BF%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%82 bardzo fajne modeliki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Całkiem fajny samolocik,osobiście nie jestem za takimi maleństwami ale lata bardzo fajnie. Wydaje mi się że nie jest zbyt łatwy w pilotażu,powodzenia w budowie i oblocie modelu. Pozdrawiam Andrzej. (Nie)Dziękuję Na razie wygląda to tak: - przymiarka elementów -(wstępnie okrojone) wykończenie tylnej części kadłuba Teraz muszę wykombinować wręgę silnikową i klapkę trzymającą wyposażenie. No i skleić w końcu skrzydła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Do akrobacji to bym podkleił od spodu stopień aby było KFM4. Tak zrobiłem w ultimacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Raczej nie planuje kręcić nim jakichkolwiek akrobacji. Skrzydeł od dołu raczej nie obkleję, więc w każdej chwili mógłbym dokleić trochę pianki. Jak już jesteśmy przy temacie profilu: Te 50% długości liczy się z lotkami czy bez? Bo nie wiem jak to wyciąć... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Do akrobacji to bym podkleił od spodu stopień aby było KFM4. Tak zrobiłem w ultimacie. Do PODSTAWOWEJ akrobacji (tj. jakieś pętle i może lot plecowy) w zupełności wystarczy KFM 2. Tak zrobiłem w ultimacie Te 50% długości liczy się z lotkami czy bez? Bo nie wiem jak to wyciąć... Ja w swoim zrobiłem 50% a dopiero potem wyciąłem lotki, więc te 50% chyba razem z lotkami Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jak napiszę 50% cięciwy skrzydła to będzie jasne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 Jak napiszę 50% cięciwy skrzydła to będzie jasne? Jeżeli dobrze wnioskuję, to "uskok" ma być dokładnie w połowie szerokości skrzydła wliczając w to lotki. Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 22 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 A sprawdziłeś co to cięciwa? Dałem Ci wędkę. Rybę sam złap. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 22 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2014 A sprawdziłeś co to cięciwa? Dałem Ci wędkę. Rybę sam złap. Trafiłem na trochę niejasny opis, dlatego się pytałem. Przeczytałem trochę na wikipedii i już wiem. "Cięciwa – długość odcinka łączącego dwa skrajne punkty profilu lotniczego." Rybka złapana. W międzyczasie zrobiłem ogon Fajna ta taśma nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadziurski Opublikowano 26 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2014 Co tu dużo pisać, klei się Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi