Skocz do zawartości

Konserwacja śmigieł

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Temat być może trywialny, jednak zapytam o opinie i rady.

Jak konserwować śmigła plastykowe, węglowe i drewniane do dłuższego przechowywania ?

Oraz, jak pozbywać się mikro- rys przy użytkowaniu śmigieł - bezpiecznie odnawiać powierzchnię ?

Opublikowano

Węglowe,drewniane zawsze po locie przecieram wilgotna szmatką aby zetrzeć skoszoną trawę,resztki zwłok z owadów ;)

więcej konserwacji nie przewiduję i nie robię..no może zakładam pokrowce na końcówki śmigieł aby nie uszczypać ich w transporcie.

Drewniane końcówki śmigieł czasem zapuszczam lakierem bezbarwnym jak wyjdzie "gołe" drewno spod lakieru po obcierkach.

Opublikowano

Wszystkie tzw nylonowe przed użyciem po długim leżakowaniu wrzuć do wody na dzień, dwa. One zwyczajnie potrzebują wody w swojej strukturze a przy leżakowaniu wysychają. Serio!

Opublikowano

Początkowo wszystkie śmigła przemywałem ciepłą wodą z dodatkiem płynu do mycia naczyń a później nacierałem smarem silikonowym - wyglądały jak nowe. Głównie tak robiłem z plastykowymi i węglowymi. Niestety mój wzrok, zawodzi i jeśli są mikropęknięcia lakieru na drewnianych, po kilku- kilkunastu dniach lakier na takich miejscach pęka i paskudnie to wygląda. Wyrzuciłem już tak parę śmigieł, bo moje domowe próby "regeneracji" kończyły się fatalnie. Nijak nie udawało mi się wyważyć poprawnie śmigła - na wyważarce niby ok, ale po założeniu na silnik, model od wibracji dostawał drgawek.

Niestety przy przy śmigłach z tworzyw, pokrywanie ich smarem silikonowym nie wychodziło im na dobre. Niektóre z APC i prawie wszystkie rodzaje GF jakie miałem, były do wyrzucenia albo do ponownego wyważania.

Co do namaczania, to zrobię taką próbę z jednym z kompletów. W sobotę zapewne będą rezultaty :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.