arkozi Opublikowano 29 Października 2014 Opublikowano 29 Października 2014 Witam. Jako, że zawsze ciągnęło mnie do napędu spalinowego, postanowiłem zrobić sobie taki model. Wybór padł na tą właśnie Cessnę ze względu na dość prostą, ale nie banalną konstrukcję (mam tutaj na myśli skrzydła). Kupiłem więc trochę balsy, listewek i mam zamiar pokazać Wam co i raz efekty mojej zabawy i oczywiście liczę na małą pomoc Napęd to to ASP 7,5ccm, rozpiętość 60,5 incza, czyli jakieś 153 cm. Plany dodam w załączniku. Na dobry początek zdecydowałem się zmienić kilka rzeczy. - Skrzydła nie będą całkowicie kryte balsą, zrobię tylko kesony na natarciu i spływie, następnie wszystko okleję folią. - Jako, że dopiero obywam się z drewnem rezygnuję z klap, które i tak są tutaj opcją. - Serwa lotek będą umieszczone bezpośrednio w płatach. Ma to wyglądać tak: A tutaj co do tej pory Arek sobie uskrobał Ponoć budowę skrzydła zaczyna się od dolnego kesonu, ja nakleję je sobie na końcu. Na zdjęciach widać wycięte żebra, a później gotowy centropłat i prawie skończony jeden płat. Skrzydła nie będą dzielone. Jeśli ktoś będzie chciał sobie coś takiego zbudować, to mogę też podać listę potrzebnych materiałów. Pozdrawiam Cessna_Agwagon.pdf
mirolek Opublikowano 30 Października 2014 Opublikowano 30 Października 2014 Bardzo przyjemny i faktycznie niebanalny model. Zwróć jednak uwagę, że rezygnując z pokrycia skrzydła zasadniczo zmienisz jego sztywność. Dwie niezbyt szerokie podłużnice zapewne uwzględniały wzmocnienie skrzydła pokryciem. Ktoś tworząc ten plan przyjął pewne założenia. Zostawiając tylko keson przy rozpiętości ok. 1,5m i silniku spalinowym proponowałbym wykonanie dodatkowej podłużnicy w skrzydle. ms
jędrek Opublikowano 30 Października 2014 Opublikowano 30 Października 2014 Bardzo przyjemny i faktycznie niebanalny model. Zwróć jednak uwagę, że rezygnując z pokrycia skrzydła zasadniczo zmienisz jego sztywność. Dwie niezbyt szerokie podłużnice zapewne uwzględniały wzmocnienie skrzydła pokryciem. Ktoś tworząc ten plan przyjął pewne założenia. Zostawiając tylko keson przy rozpiętości ok. 1,5m i silniku spalinowym proponowałbym wykonanie dodatkowej podłużnicy w skrzydle. ms Hmmm.... podłużnice jak podłużnice, ja bym dał dodatkowy dźwigar .
Bartek Piękoś Opublikowano 30 Października 2014 Opublikowano 30 Października 2014 Kapitalny samolot. Bardzo mi się spodobał. Kibicuję i będę regularnie zaglądał.
arkozi Opublikowano 30 Października 2014 Autor Opublikowano 30 Października 2014 Rzeczywiście, też zastanawiałem się nad dodaniem dodatkowych dzwigarów na spływie, trzeba będzie to jeszcze raz przemyśleć.
arkozi Opublikowano 4 Listopada 2014 Autor Opublikowano 4 Listopada 2014 Żeby nie było, że nic się nie dzieje, pierwsza "przymiarka" płatów. Nie długo postaram się wrzucić dokładniejsze zdjęcia, nie robione "kalkulatorem" hehe.
balcerseb88 Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 No to i ja zasiądę do kibicowania "sąsiedzie"
Rekomendowane odpowiedzi