Patryk Kukliński Opublikowano 31 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2014 Witam serdecznie chciał bym was zapytać oraz poprosić o pomoc w wyborze motoszybowca , byle nie ze styropianu depronu itp.Cena do 700zł bez wyposarzenia.Model do lotów termicznych jak i aby mozna było poszaleć. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 w Modelemax masz np. filip 600, i taki modelik sailor e231 mimo że to konstrukcja na silniku szczotkowym ( w zestawie) to jest to świetny model do modernizacji napędu na 3F a model ma świetną cenę ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cZyNo Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Za 700 to chyba kiedys Falcon był Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Za 700 to chyba kiedys Falcon był Był, teraz kosztuje 1200pln [edit: cena wersji 2,2, stara wersja jest ok. 270pln tańsza]. Do 700 pln są fajne modele z topmodel, modelot.pl, trochę mniejsze z arthobby, pewnie jakieś inne firmy też mają w ofercie. Padło słuszne pytanie o umiejętności. Trzeba umieć czymkolwiek latać aby nie rozbić w pierwszym locie szybowca reagującego na wychylenia sterów o wiele szybciej niż piankowe szybowce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Kukliński Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Witam tak miałem już model konstrukcyjny , nie raz latałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Ja również zastanawiam się nad zmianą modelu. Biorę pod uwagę model Proxima II Prezentuje się dostojnie. Parametry do przyjęcia. Cena do zaakceptowania. Ktoś na forum wypowiadał się na jego temat. Warto zapytać o opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Benon_ZN Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Moim zdaniem proxima to wspaniały model lecz jego kadlub jest bardzo delikatny niestety producent słabo do tego tematu podszedł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Pod jakim względem słaby ? Za cienkie ścianki ? Nie odpowiedni materiał ? Jestem na niego prawie zdecydowany. Jeszcze 8 miesięcy do zakupu ale warto znać opinie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Jeśli miałbym polecić model do spokojniejszego latania to zamiast Proximy proponuję Elipsoida. Kolega Piotr z którym latamy co weekend lata tym modelem. Model jest świetny nie ma klap ale do niczego nie są potrzebne w tym modelu. Własności lotne są zadziwiające. Ja latam 3m Albatrosem z TopModel i uważam że Elipsoid lata zdecydowanie lepiej. Można spokojnie kręcić tym modelem podstawowe akrobacje. Lata sam, wybacza błędy, nie ma żadnych tendencji do korkociągów, a jaśli nadet zdaży się przeciągnięcie to po jednej zwitce wraca do lotu poziomego. Model dość wytrzymały, ostatnio miał przygodę i wylądował na "dzidę" z niemałej wysokości. W kadłubie urwała się półka na serwa a na kadłubie popękała farba. Reszta przeżyła. Z czystym sumieniem mogę go polecić. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin851 Opublikowano 1 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 matmax brat proximy - SIRIUS - polecam jakbyś chciał to możemy się zgadać i mógłbym wpaść pokazać jak lata 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matmax Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Dobrze wiedzieć. Elipsoid i Sirius. Już wpisane na listę promowanych. Do przyszłego roku jeszcze muszę szlifować sztukę latania Cularisem. Marcin851 - będę o Tobie pamiętał Dzięki za info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
samolocik Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Mateusz (matmax) jeżeli zamierzasz zakupić model dopiero za 8 miesięcy to Masz sporo czasu na zastanawianie. Jedyne co warto wiedzieć to to, że: modele firmy Reichard Modelsport i Topmodel dystrybuowane są głównie przez www.nastik.pl i zakupisz od ręki jeżeli mają je na stanie magazynowym. Producent - Reichard Modelsport który ma siedzibę w Brnie miał kiedyś-2 lata temu zapchany sklep modelami i można było do nich przyjechać i zakupić model "od ręki", jak byłem u nich w tym roku to okazało się, że trzeba model wcześniej zamówić żeby go odebrać w sklepie. Cenu u producenta były często o 100-150pln tańsze niż w kraju więc jeżeli Masz kogoś kto jeździ w tamte strony to warto porównać ceny i być może zakupić bezpośrednio. Reichard pakuje modele we wiotkie pudła więc dodatkowy plus odbioru osobistego to pewność że model jest cały ponieważ nasze sklepy bardzo różnie podchodzą do pakowania przesyłek i najczęściej wysyłają model w opakowaniu producenta. Czyli jeżeli Nastik lub iny sklep w Polsce nie ma ich na stanie to czas dostawy może wynieść nawet miesiąc. Modele z arthobby.com są produkowane na zamówienie i trwa to od 2 tygodniu w górę a jak trafisz na okres targów modelarskich w Niemczech w których uczestniczą lub mają jakieś większe zamówienie na rynek zagraniczny to możesz poczekać nawet kilka miesięcy, to samo z modelami od Pana Kwarcińskiego www.kwarcinski.com oraz Wistmodel.pl i innych producentów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akte Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 A co sądzicie o Gem-ie z TopModel? Ktoś ma, posiada, użytkuje ten model? Cenowo też nie najgorzej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam59 Opublikowano 3 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2014 Kolego Szanowny. Dostałeś sporą porcję informacji i zapewne nie wiesz, który model warto kupić. Co do szybowca, to warto byłoby zastanowić się, czy chcesz latać na zboczu, w termice, akrobacyjnie; rekreacyjnie, czy wyczynowo. Domyślam się, że zaczynasz Wielką Przygodę Lotniczą. Jeśli tak, to przyjmij do wiadomości, iż większość z nas, modelarzy rozbiła kilka modeli, zanim nauczyliśmy się jako tako prawidłowych odruchów w sterowaniu modelem, panowania nad emocjami, oceniania w jakiej pozycji znajduje się model, któremu pozwoliliśmy nieopatrznie odlecieć z wiatrem na granicę zasięgu wzroku. O nauce prawidłowego lądowania w każdych warunkach nie wspomnę. Stąd wniosek, że na początek warto kupić przewidywalny, łatwy w sterowaniu model, a przede wszystkim tani i łatwo dający się naprawić (tu przewaga modeli drewnianych, tzw. konstrukcyjnych). Panuje powszechna opinia, że łatwo steruje się szybowcami, choćby dlatego, że wolno latają, mają dużą doskonałość (małe opadanie) i dlatego w trwających kilkadziesiąt minut lotach termicznych, mamy czas na naukę prostoliniowego i bez zwisów latania, podstawowej akrobacji, planowania podejść do lądowania. Im większa rozpiętość szybowca tym lepiej i łatwiej (oczywiście w granicach rozsądku, moim zdaniem do 3,5 m). Reasumując, jesli nie chcesz po 3 sekundach lotu stracić bezpowrotnie 1 000 zł, poszukaj używanego i tańszego od nowego modelu szybowca, oferowanego przez doświadczonych modelarzy. Satysfakcja gwarantowana, a stres spowodowany typowymi dla początkujących niepowodzeniami, o wiele mniejszy. Życzę powodzenia i wytrwałości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmarkow Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Witam kolegów. Dołączę się z pytaniem do tego wątku z prośbą o poradę. Od roku latam SOLIUS-em MPX-a. Model jak dla mnie świetny. Latam nim na nizinie w zasadzie w każdych warunkach wietrznych. Jak chyba każdy z was poczułem potrzebę dalszego rozwoju i przymierzam się do kupna czegoś większego >3m. Wybór jest duży. Mam do kolegów jedno pytanie związane z wielkością modelu. Kupić coś 3m czy nie bawić się i brać Np. 3,6m. Nie mam możliwości porównania wielkości modeli bo w mojej okolicy nie znam nikogo kto takimi motoszybowcami lata. Latam na razie rekreacyjnie lecz w przyszłym sezonie chciałabym spróbować polatać w termice. Do szaleństw mam SOLIUS-a. Doradzicie coś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Rożnicy dużej między 3m a 3,6m nie będziesz miał. Model 3m tak samo będzie się zabierał w termice jak i 3,6m. Poza tym 3,6 to już kawał modelu i czasami trudno przy silniejszym wietrze wystartować samemu coś takiego, no chyba że masz pomocnika to problem odpada. Ja bym brał 3 metrowy model konstrukcyjny z kadłubem laminatowym. Ja osobiście latam Albatrosem 3.0 z TM kolega jak pisałem Elipsoidem ciut mniejszym bo 2,9m. Wielkość modelu 3m to idealna wielkość i bardzo uniwersalna. Można latać na pakietach od 2200 do 3300. Spora gama silników, które szarpną około 2500-2700g do lotu. Masz w tej rozpiętości ogromny wybór, jedynie ilość pieniędzy Cię tu ogranicza (chyba że nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę że cena napędu rośnie wraz z rozpiętością i nie zawsze liniowo napęd do 4m modelu kosztuje delikatnie mówiąc 4 razy tyle co do 2m modelu ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
okruszek Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 A ja swoje pierwsze kroki stawialem na EG PRO i model duzo mnie nauczyl i wybaczal moje bledy ale wiadomo do czas kiedy pionowo zaliczylem kreta. Ale troche sklejki i dalej lata. Chcialem zakupic Condora z FlyFly Hobby ale stwierdzilem ze 3 m samemu ciezko wypuscic z rak. Kupilem sobie ASW-28 VOLANTEX vr. KIT. Jestem mile zaskoczony wykonaniem modelu pare uwag odnosnie pianki ale ogolnie ocena b.dobry. A wiec dla poczatkujacych adeptow polecam cos ok 1.8 - 2 m. Jak to sie mowi: apetyt rosnie w miare jedzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Spostrzeżenia Kamila - słuszne, chociaż kogoś nie w temacie mogą przerazić. Wszystko zależy od modelu (zestawu) i czego od niego oczekujesz. Do wielu dużych modeli wystarczy outrunner 42mm. Ale do Relaxa go nie włożysz. Wraz z rozmiarami rośnie ryzyko uszkodzeń, jak w locie (głównie podczas lądowania) tak w transporcie. Im model większy tym z reguły lepszy do termiki - nie należy mylić z zawodami modeli termicznych. Osobiście nie widzę znaczących różnic pomiędzy 3m i 3,6m. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Kamyczek_RC Opublikowano 5 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2014 Kolejny temat z którego zrobi się kobyła na 6 stron w której każdy będzie udowadniał że ma rację , a na końcu autor i tak kupi to co sobie wymyślił bo kolega ma 2,5m to ja musze mieć większy 5m i najlepiej jeszcze z bombami i CKM-em na pokładzie . Po tygodniu ukaże się film z oblotu i zakończenia resursu w jednym materiale i stwierdzeniem że symulatory są do bani bo nie są realistyczne . Tyle że na dworze nie ma przycisku reset suwaka z wiatrem i termiką i turbulencji nie da się ustawić na zero . Latanie 3 czy 4 m modelem ma się tak do latania 1,5m gazetą jak jazda na 3 kołowym rowerku do jazdy na 150 konnym motocyklu . W modelu 3 czy 4 m nie ma miejsca na uda mi się tam cyrkiel i po modelu lub gruntowna naprawa amen . napęd do 2m to 300pln do 3m 500pln do 4m 1000pln i tak wygląda to z grubsza w zaokrągleniu ... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi