Skocz do zawartości

Jaki motoszybowiec kupić .

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A ja chciałbym Koledze polecić zbudowanie z zestawu Dynaflite szybowca Bird of Time w wersji moto, właśnie o rozpiętości 3000mm.

Co prawda mocno zmieniłem koncepcję i konstrukcję w stosunku do pierwowzoru ale wszystko nieznacznie tylko zwiększonym nakładem finansowym i czasem pracy. To co widoczne jest na foto waży 1230G...

post-6507-0-84255400-1415186177_thumb.jpg

post-6507-0-95646700-1415186230_thumb.jpg

post-6507-0-31796400-1415186286_thumb.jpg

Opublikowano

Rozumiem, że między 3m a Np. 3,5-3,6 wg jednych kolegów różnicy w użytkowaniu nie będzie, a wg drugich różnica będzie. Nie pytam o koszty, nie pytam o firmę, o transport tylko o to czy te 0,5m w lataniu rekreacyjnym, a w przyszłości w termice robi znaczącą różnicę. Jeśli nie to po co przepłacać, jeśli tak to wolę dołożyć te kilkaset zł.

Myślałem o Bird of Time, lecz jest problem z dostępnością wersji KIT.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Nie bardzo rozumiem różnicę w stwierdzeniu: model do rekreacji a następnie do termiki. Czyżbyś oczekiwał progresji możliwości ?

Im model większy, tym trudniej nim wylądować i skutki nieostrożności większe. Nie polatasz na boisku czy łączce z krzaczkami w środku lasu.

Wyposażenie praktycznie identyczne. Do XCalibura zmieścisz praktycznie wszystko natomiast do Wampira - nie wiem co się mieści. Do hight endowego Vikinga 2 zmieścisz wprawdzie 36mm napęd natomiast do uszu wchodzą tylko 9,5mm serwa i to one zrobią Ci koszt.

Do 4m Jantara p. Byrskiego bez ingerencji w kadłub nie zmieścisz nawet 28mm napędu a do termiki jest lepszy niż Jantar Themisto, bo właśnie 4m - mniejsze obciążenie powierzchni i lepiej go widać. A wiesz jaka bombowa rekreacja ??

A czy warto ? Nie wiem, sam musisz sobie odpowiedzieć.

Do 4m Inspiry spokojnie wystarczy 42mm outrunner za 40$ i pakiety 2200-2600. Ale do FS 5000 napęd może Cię szarpnąć kolejny 1000 EU.

3m Bouble Dancer poleci na 2 celkach i 28mm outrunnerze za 20$ i co śmieszniejsze - spokojnie może konkurować w MP F3E !

Tak postawione przez Ciebie pytanie wywołało "temat rzeka.." i jak widać po raz kolejny - punkt widzenia zależy od wysokości siedzenia.

- Jurek

P.S. - do Bird-a of Time jest na sieci plan, nie trzeba zestawu !

Opublikowano

Pytanie, które zadałem wydawało mi się prostym pytaniem - widać myliłem się.

Jeśli chodzi o progres to widzę go u siebie, dlatego chcę się dalej rozwijać w tym temacie.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Przepraszam za niestosowność. Po prostu dla mnie termika to początki. Potem, ze wzrostem umiejętności przychodzi czas na inne rzeczy. Ale to moja skala wartości i rozwoju.

--------------------------

Jurku - lata się F3E i F5J. W przyszłym roku MP F5J mają być w Bielsku.

- Jurek

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Tak !

To klasa "narodowa". Czesi mają ich z 4 czy 5. Różnią się szczegółami.

- Jurek

Opublikowano

Popatrz na giełde modeli uzywanych przeanalizuj co radza koledzy / Kamyczek/  był np. ładny FALKON..od Piotralskiego znany na forum- modelik ładny . Uzywany z dobrych "ręców"..kupisz taniej a i tak jak znam zycie potłuczesz nie raz.. :D

Opublikowano

Rozumiem, że między 3m a Np. 3,5-3,6 wg jednych kolegów różnicy w użytkowaniu nie będzie, a wg drugich różnica będzie. Nie pytam o koszty, nie pytam o firmę, o transport tylko o to czy te 0,5m w lataniu rekreacyjnym, a w przyszłości w termice robi znaczącą różnicę. Jeśli nie to po co przepłacać, jeśli tak to wolę dołożyć te kilkaset zł.

Myślałem o Bird of Time, lecz jest problem z dostępnością wersji KIT.

Z laickiego punktu widzenia - większy to i wyżej można latać bo jeszcze go widać i widać w jakiej pozycji leci ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.