stan_m Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 A ja chciałbym Koledze polecić zbudowanie z zestawu Dynaflite szybowca Bird of Time w wersji moto, właśnie o rozpiętości 3000mm. Co prawda mocno zmieniłem koncepcję i konstrukcję w stosunku do pierwowzoru ale wszystko nieznacznie tylko zwiększonym nakładem finansowym i czasem pracy. To co widoczne jest na foto waży 1230G...
mmarkow Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 Rozumiem, że między 3m a Np. 3,5-3,6 wg jednych kolegów różnicy w użytkowaniu nie będzie, a wg drugich różnica będzie. Nie pytam o koszty, nie pytam o firmę, o transport tylko o to czy te 0,5m w lataniu rekreacyjnym, a w przyszłości w termice robi znaczącą różnicę. Jeśli nie to po co przepłacać, jeśli tak to wolę dołożyć te kilkaset zł. Myślałem o Bird of Time, lecz jest problem z dostępnością wersji KIT.
Benon_ZN Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 nie ma żadnego problemu co do tego zestawiku ale trzeba dobrze poszukać
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 Nie bardzo rozumiem różnicę w stwierdzeniu: model do rekreacji a następnie do termiki. Czyżbyś oczekiwał progresji możliwości ? Im model większy, tym trudniej nim wylądować i skutki nieostrożności większe. Nie polatasz na boisku czy łączce z krzaczkami w środku lasu. Wyposażenie praktycznie identyczne. Do XCalibura zmieścisz praktycznie wszystko natomiast do Wampira - nie wiem co się mieści. Do hight endowego Vikinga 2 zmieścisz wprawdzie 36mm napęd natomiast do uszu wchodzą tylko 9,5mm serwa i to one zrobią Ci koszt. Do 4m Jantara p. Byrskiego bez ingerencji w kadłub nie zmieścisz nawet 28mm napędu a do termiki jest lepszy niż Jantar Themisto, bo właśnie 4m - mniejsze obciążenie powierzchni i lepiej go widać. A wiesz jaka bombowa rekreacja ?? A czy warto ? Nie wiem, sam musisz sobie odpowiedzieć. Do 4m Inspiry spokojnie wystarczy 42mm outrunner za 40$ i pakiety 2200-2600. Ale do FS 5000 napęd może Cię szarpnąć kolejny 1000 EU. 3m Bouble Dancer poleci na 2 celkach i 28mm outrunnerze za 20$ i co śmieszniejsze - spokojnie może konkurować w MP F3E ! Tak postawione przez Ciebie pytanie wywołało "temat rzeka.." i jak widać po raz kolejny - punkt widzenia zależy od wysokości siedzenia. - Jurek P.S. - do Bird-a of Time jest na sieci plan, nie trzeba zestawu !
cZyNo Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 A tak z ciekawości-w Polsce lata sie f3e czy f5j?
mmarkow Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 Pytanie, które zadałem wydawało mi się prostym pytaniem - widać myliłem się. Jeśli chodzi o progres to widzę go u siebie, dlatego chcę się dalej rozwijać w tym temacie.
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 Przepraszam za niestosowność. Po prostu dla mnie termika to początki. Potem, ze wzrostem umiejętności przychodzi czas na inne rzeczy. Ale to moja skala wartości i rozwoju. -------------------------- Jurku - lata się F3E i F5J. W przyszłym roku MP F5J mają być w Bielsku. - Jurek
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 5 Listopada 2014 Opublikowano 5 Listopada 2014 Tak ! To klasa "narodowa". Czesi mają ich z 4 czy 5. Różnią się szczegółami. - Jurek
janegab Opublikowano 6 Listopada 2014 Opublikowano 6 Listopada 2014 Popatrz na giełde modeli uzywanych przeanalizuj co radza koledzy / Kamyczek/ był np. ładny FALKON..od Piotralskiego znany na forum- modelik ładny . Uzywany z dobrych "ręców"..kupisz taniej a i tak jak znam zycie potłuczesz nie raz..
piotralski Opublikowano 8 Listopada 2014 Opublikowano 8 Listopada 2014 Jak dobrze zauważyłeś Janku... był. I kupujący dostał go naprawdę za śmieszne pieniądze. Przepraszam za off'a. 1
bogdang Opublikowano 13 Listopada 2014 Opublikowano 13 Listopada 2014 Witam serdecznie wiem że to nie ten temat ale skoro o Birdzie mowa mam taki do sprzedania , model całkowicie sprawny nosi normalne ślady użytkowania budowałem go od podstaw ( tz .zestaw kit) relacja z budowy tutaj http://www.modelarniabielsko.pl/index.php/nasze-modele/119-bird-of-time cena do uzgodnienia proszę pisać na p.r. Model sprzedany Pozdrawiam Bogdan
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Opublikowano 13 Listopada 2014 Rozumiem, że między 3m a Np. 3,5-3,6 wg jednych kolegów różnicy w użytkowaniu nie będzie, a wg drugich różnica będzie. Nie pytam o koszty, nie pytam o firmę, o transport tylko o to czy te 0,5m w lataniu rekreacyjnym, a w przyszłości w termice robi znaczącą różnicę. Jeśli nie to po co przepłacać, jeśli tak to wolę dołożyć te kilkaset zł. Myślałem o Bird of Time, lecz jest problem z dostępnością wersji KIT. Z laickiego punktu widzenia - większy to i wyżej można latać bo jeszcze go widać i widać w jakiej pozycji leci
mmarkow Opublikowano 13 Listopada 2014 Opublikowano 13 Listopada 2014 Dobre , o tym akurat nie pomyślałem Jestem chciał nie chciał laikiem, więc pytam bardziej doświadczonych od siebie.
Rekomendowane odpowiedzi