juras_p@op.pl Opublikowano 8 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2014 Witam. Panowie, jak to jest z muzyką wykorzystywaną w naszych filmach, które znajdują się na YT? Czy trzeba uzyskać jakieś prawa od autora lub wydawcy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 poszukaj w googlu informacji o licencji, o ile pamiętam to licencja open source. Jeśli zamieszczona muza ma taką to możesz ją używać. Co do reszty- nie mam pewności. Nagranie musi być udostępnione przez twórcę czy jakoś tak. Sam zreszta kiedyś szukałem takich utworów i jest tego w sieci sporo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Na youtubie masz zakładkę narzędzia do tworzenia. Możesz ściągnąć taki kawałek i wkleić go do swojego filmu. Możesz też wrzucić film na YT i w tamtejszym edytorze dołożyć muzykę z tamtejszej biblioteki. Wtedy film będzie miał reklamę. W sytuacji gdy wrzucasz znany utwór do filmuw podczas edytowania na komputerze mogą być dwa przypadki. Pierwszy: film może zostać zablokowany w niektórych krajach, czyli prawie we wszystkich. Skończy się tak, że podłożysz muzykę z biblioteki youtuba aby uwidocznić film, Przypadek drugi, pojawi się roszczenie praw autorskich i po Twojej akceptacji film jest dostępny, ale jest reklama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalonex Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 Licencja CC (creative comon coś takiego) Jest kilka stron np.: Jamendo na yt NCS I w google fraza "free roality free music" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietka Opublikowano 9 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2014 O właśnie, Michał podał poprawną nazwę. Open source dotyczy oprogramowania, nie chciałem wprowadzić w błąd ale mi się pokręciło. Dobrze, że młodzież czyta forum i poprawi dziadka :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi