bart07 Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Zastanawiam się nad wykonaniem tłumika nakładanego na istniejący w trakcie wstępnej regulacji silnika przed domem (w trosce o dobre kontakty z sąsiadami). Czy taka puszka, powiedzmy 1L nałożona bezpośrednio na tłumik, z otworami dookoła wpłynie znacząco na strojenie silnika? Jej pojemność będzie wielokrotnie większa od zamontowanego tłumika. Może macie inne sposoby wyciszenia silnika podczas prób? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Może coś w rodzaju konstrukcji tlumika do pistoletu? W środku ma przegrody z otworem. W tym przypadku można by zastosować więcej otworów i przekrój prostopadloscianu zamiast walca(puszka) blacha 0.5 czy co tam pod ręką pofmgieta w harmonijke /\/\/\/\/\/\ i kilka otworów w niej. I to obudowac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Nie chodzi mi o "docelowy" tłumik, ale o coś, co zmniejszy hałas o kolejne 3-6 dB. Dodatkowo opory drugiego tłumika powinny nie mieć wpływu na pracę silnika - tłumik do wstępnej regulacji. Raczej szukam wielkości puszki na drugi tłumik, tak aby nie miała wpływu na pracę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Mi tez nie chodzi o docelowy tłumik tylko taki dokładany. Dźwięk wystrzału wycisza wiec może ze silnik też. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 a nie łatwiej zmienić (albo wytłumić sąsiadów) jak ja zrobię trochę hałasu to się sąsiedzi zlatują i z ciekawością patrzą co się dzieje i przytakują :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Użyj tłumika z pojazdów RC lub konstrukcji własnej w oparciu o taki układ. Nie powinieneś mieć wówczas zauważalnych strat mocy, a hałas znacznie się zmniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Mój sąsiad z kamienicy na przeciwko ma Rometa(ten prawdziwy) i pali go bez sensu na pełnym gazie. Nie mogę sie doczekac kiedy będę miał jakąś porządną benzynę 150ccm żeby sie "odwdzięczyć":) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 13 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Zostawia go na podwórku ? Może wystarczy poświęcić bańkę naszego paliwa, zalać mu zbiornik i będzie święty spokój ... 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2014 Nawet nie chodzi o to, że któryś sąsiad miał pretensje (bo nie miał), tylko nie lubię wyróżniać się w promieniu 1 km Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 14 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2014 Zostawia go na podwórku ? Może wystarczy poświęcić bańkę naszego paliwa, zalać mu zbiornik i będzie święty spokój ... Właśnie że nie, ma jakiś garaż czy szopkę... No ale ja natomiast będę oznajmiał sąsiadom że jestem gotowy na sezon Na tą chwile, największy motor odpalany na balkonie to JC30 benzynka. A tak to nawet nie narzekali jak pachniało po paliwie żarowym. No ale wszystko z rozsądkiem żeby za bardzo nie truli tyłka że hałasuje.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi