Skocz do zawartości

Tłumik warsztatowy - dodatkowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad wykonaniem tłumika nakładanego na istniejący w trakcie wstępnej regulacji silnika przed domem (w trosce o dobre kontakty z sąsiadami).

Czy taka puszka, powiedzmy 1L nałożona bezpośrednio na tłumik, z otworami dookoła wpłynie znacząco na strojenie silnika? Jej pojemność będzie wielokrotnie większa od zamontowanego tłumika. Może macie inne sposoby wyciszenia silnika podczas prób?

Opublikowano

Może coś w rodzaju konstrukcji tlumika do pistoletu? W środku ma przegrody z otworem. W tym przypadku można by zastosować więcej otworów i przekrój prostopadloscianu zamiast walca(puszka) blacha 0.5 czy co tam pod ręką pofmgieta w harmonijke /\/\/\/\/\/\ i kilka otworów w niej. I to obudowac

Opublikowano

Nie chodzi mi o "docelowy" tłumik, ale o coś, co zmniejszy hałas o kolejne 3-6 dB. Dodatkowo opory drugiego tłumika powinny nie mieć wpływu na pracę silnika - tłumik do wstępnej regulacji.

Raczej szukam wielkości puszki na drugi tłumik, tak aby nie miała wpływu na pracę. 

Opublikowano

a nie łatwiej zmienić (albo wytłumić sąsiadów) ;) jak ja zrobię trochę hałasu to się sąsiedzi zlatują i z ciekawością patrzą co się dzieje i przytakują :) :)

Opublikowano

Użyj tłumika z pojazdów RC lub konstrukcji własnej w oparciu o taki układ.

Nie powinieneś mieć wówczas zauważalnych strat mocy, a hałas znacznie się zmniejszy.

x5mtzNz.jpg

Opublikowano

Mój sąsiad z kamienicy na przeciwko ma Rometa(ten prawdziwy) i pali go bez sensu na pełnym gazie. Nie mogę sie doczekac kiedy będę miał jakąś porządną benzynę 150ccm żeby sie "odwdzięczyć":)

Opublikowano

Zostawia go na podwórku ? Może wystarczy poświęcić bańkę naszego paliwa, zalać mu zbiornik i będzie święty spokój ... ;)

• Lubię to 2
Opublikowano

Zostawia go na podwórku ? Może wystarczy poświęcić bańkę naszego paliwa, zalać mu zbiornik i będzie święty spokój ... ;)

Właśnie że nie, ma jakiś garaż czy szopkę...

No ale ja natomiast będę oznajmiał sąsiadom że jestem gotowy na sezon :) Na tą chwile, największy motor odpalany na balkonie to JC30 benzynka. A tak to nawet nie narzekali jak pachniało po paliwie żarowym. No ale wszystko z rozsądkiem żeby za bardzo nie truli tyłka że hałasuje..

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.