Skocz do zawartości

Great Planes Extra 330 S - 27% - dobór napędu i wyposażenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kasy to raczej oddać nie chca, raczej zwracają w formie punktów, ja wybrałem punkty i za nie kupiLem TR 55 który jest w tej samej cenie, tez była ostatnia sztuka, ale niestety za przesyłkę trzeba zapłacić 11,35$. Tak szczerze to za 246$ silnika 50cc nie kupisz nigdzie indziej. Mysle ze warto czekac, moze RCG w koncu dojdzie a jak nie to kupic inny. Ja czekalem pol roku bo mialem nadzieje ze RCG dojdzie.

Opublikowano

Panowie pilna prośba, niestety HK delikatnie nazywając wprowadził mnie w błąd i zakupiłem silnik, którego nie mają.

Nie mam tyle zdrowia co kol. grafitxt i czekać 6 m-cy, dlatego zwracam się z prośbą o sugestię na co go wymienić z magazynu global, bo kasa już zapłacona a ja nie chcę czekać.

Osobiście zastanawiam się nad boxerem 53 ccm, jeśli macie jakieś opinie na jego temat będę bardzo wdzięczny:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__11973__5_5HP_53cc_Twin_Cylinder_Gas_Engine.html

ewentualnie:

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__8859__Turnigy_HP50_50cc_Gas_Engine_5_5HP.html

http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__42067__Turnigy_TR_55_55CC_Gas_Engine_5_6HP.html

... a może macie innych kandydatów.

Będę wdzięczny za każdą opinie.

Opublikowano

Witam zobacz czy są jakieś części dostępne do turnigi bo ja chciałem taki kupić ale w polskim sklepie nigdzie części zamiennych nie znalazłem

Opublikowano

Silnik wybrany - zapłacony.

Po cyrkach z wirtualnim RCG, którego nie było i ponownym przemyśleniu sprawy postawiłem na MLD 35 i on właśnie został zakupiony z magazynu global.

Przyznam, że KM w silniku korcą, ale niestety zawsze kosztem wiekszej masy, więc postawiłem na lekkość i mam nadzieję, że Extrę uda się tak poskładać, by nie dawać dodatkowego balastu.

Przypomnę wg. instrukcji, przy zalecanym silniku Fuji - 1830 g trzeba dołożyć ~250 g na ogon do prawidłowego wyważenia.

Opublikowano

Jeśli to do Extry to boxer raczej odpada..

W opisie silnika z ostatniego linka nic nie pisze o gażniku Walbro (być może jest) a to istotna rzecz.

Teoretycznie ta 50 -tka z środkowego linka  jest z walbro, najbardziej optymalny wybór wg mnie.

Poza nawiasem,żaden z tych silników szału nie robi i dupy nie urywa ;) .

Znam kilka przypadków z silnikami Turnigy że właściciele narzekali okropnie..ale jak to bywa w chińczykach, jest tak że trafi się egzemplarz który fajnie chodzi..

Edit.

Gratki.Miałem MLD 35 i mogę się wypowiadać w samych superlatywach.

Pewnym istotnym szczegółem jest fakt iż ma on sporo wysunięty gażnik,w niektórych przypadkach trzeba wycinać miejsce w wrędze trzymającej silnik i gażnik wchodzi częściowo w kadłub,jest tego duży plus-gażnik jest niewrażliwy na zawirowania,zmiany ciśnienia pod maską.

Generalnie to bardzo mocny i lekki silnik :) .

Opublikowano

W silniku TR 55 jest gaźnik Walbro WT 972A chyba popularny w chińskich piłach spalinowych sprzedawanych u nas przez domokrązców (słowackich cyganów)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

W końcu dziś urocza blondynka dostarczyła mi przesyłkę ;) z MLD 35.

Udało się bez dodatkowych kosztów :D

Dlatego od razu zwracam się z pytaniem:

Czy docierać silnik na oleju systetycznym ?

Nie znalazłem w instrukcji innej wzmianki, jak tylko to, że mieszanka powinna być 1:45 z olejem syntetycznym

... ale co z docieraniem ?

post-9147-0-81088000-1421416125_thumb.jpg

post-9147-0-86326800-1421416145_thumb.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja ten silnik docierałem na mineralnym potem chodził na syntetyku ,bezproblemowo.

Obecnie jest tendencja iż można docierać na syntetyku-tak zaleca obecnie w swoich silnikach DLA i tak robiłem a silniki chodzą świetnie.

Może spróbuj na syntetyku docierać,nie przegrzewaj z początku ,nie gazuj, daj więcej oleju   :)  ...

Opublikowano

To zapytam inaczej. Czy nawet jeśli producent zaleca (choć tego nie wiem) docieranie na syntetyku a będę docierał na mineralnym może to w jakikolwiek negatywny sposób wpłynąć na trwałość silnika ?

Opublikowano

Raczej a na bank, nie wpłynie to na trwałość ,to znowu nie są wyczynowe silniki i zniosą wiele ;) .

Przede wszystkim dobry olej,bez dawania w palnik od razu i będzie chodził dobrze.

Opublikowano

Bardzo dobre oleje mineralne w buteleczkach 100-kach można nabyć w sklepach ,serwisach z kosiarkami.

Nie trzeba od razu kupować litra... :) .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.