Skocz do zawartości

Graupner MZ 18

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem jak u profimenow ale wiem jak ma kadra uk i ja.

Pstryczek z reguly prawy gorny aktywuje funkcje snapp jako faze lotu. Do zrobienia snapa jednak uzywa sie glownie dwoch sposobow:

1 na drazku wysokosci po wychyleniu w okolo 90% stery leca do snapa,

2 na drazku lotek lewo prawo tak samo w okolo 90%- ja tak mam

Sa tez kaskaderzy ktorzy aktywuja to po prostu naciskajac jakis przycisk ale to nie to.... ;)

Opublikowano

no właśnie ta trzecia opcja trochę dziwna była i stąd moje pytanie ;)

A nad pierwszymi się nawet nie zastanawiałem - ciekawe i warte przetestowania. Tak to jest jak się jest mocno ograniczonym (dyscyplinowo) :), a na resztę ma sie za mało czasu.

Opublikowano

Oj Wiesiek daj juz spokoj :) nie bierz tego tak powaznie co napisalem bo nie zawsze pisze powazne rzeczy.

Na razie aparatura wyladowala na polce, magluje juz instrukcje i w miedzyczasie powoli zaczynam programowac radio. Cos juz tam liznalem i ustawilem.

W obecnym modelu siedzi futaba na ktorej latam od 3 lat wiec nie ma jakiegos cisnienia na pilne uruchomienie MZetki.

Jak tylko gdzies utkne i sam nie dam rady to na pewno zapytam :)

Opublikowano

Jestem, drazki wymienione uz wczesniej a w ostatnich dniach robilem podlaczenie je do elektorniki.

Wszystko dziala i jest ok.

Zaczalem juz programowac i tutaj musze przyznac- jest dobrze, nawet bardzo dobrze i milo.

Instrukcja obslugi w zasadzie najwazniejsza jest w kilku punktach dotyczacych alarmow, telemetri oraz co oznaczaja skroty na wyswietlaczu- reszte mozna sobie darowac i smigac juz na samym wyswietlaczu.

Latwosc programowania futaby 8fg i mz18 jest w zasadzie taka sama z tym ze tutaj latwiej bo jest spory wyswietlacz.

Niestety cos za cos... lutujac swoje nowe drazki zetknalem sie niestety z lutowaniem wykonanym przez producenta :unsure:  potencjometry na gimbalach sa lutowane recznie przez jakiegos zoltka dosc niepewna reka :unsure: no ale czego mozna sie spodziewac po towarze za taka cene- jakosc chinska zdecydowanie.

Futaba wygrywa tutaj o milion mil. Ogladajac ja wewnatrz jakos nie pojawiaja sie zadne watpliwosci jak w przypadku graupnera.

Gdybym za swoj model dal wiecej niz 2000 euro (goly model) to mz18 wystawilbym dzis na sprzedaz i poszukal czegos lepszego jakosciowo.

Nie jest jednak az tak zle a i moj model tyle az nie jest wart.

Porownujac z innymi aparaturami w tej cenie musze i chetnie przyznaje ze MZ oferuje najlepsze chyba oprogramowanie.

6 faz lotu w akro kazda z osobna krzywa gazu! i miksery- dobrane elegancko kilka standartowych niezbednych plus chyba 5 liniowych i 3 z krzywa. To az nadto.

Futaba 8 fg wyglada w tym porownaniu blado- zadnych faz lotu (sa chyba 3 ale tylko w szybowcach) i tylko 3 krzywe gazu.... no ale jakosc - pierwyj sort.

Zastanawiajac sie nad wybieraniem aparatur doszedlem do wniosku ze bardzo wazna cecha jest jakosc ktorej oczekujemy a ta zalezy glownie od wartosci modeli ktorymi latamy. I taka mysl powoduje ze doskonale juz rozumie wielu posiadaczy aparatur za 10K plus.

Jest to po prostu jakies odczuciowe zabezpieczenie modeli tzn odczucie  typu- zrobilem co moglem i na tym nie oszczedzalem.

Wiele osob lata modelami  za kilkanascie kilkadziesiat tysiecy zlotych i co maja kupic turningy? bo software jest ok?

I im mz zdecydowanie odradzam. Sobie tez ale niestety w tej chwili nie mam kasy na lepszej jakosci sprzet wiec podejmuje ryzyko i bede latal na Graupnerze. Nie jest niemiecki tylko koreanski stad nadzieja ze bedzie dobrze. :D

Opublikowano

A zgadza sie :) Mialem na mysli ze sprzet w tej cenie produkcji de w zasadzie nie powinien dzialac ze wzgledu na koszty w de ;)

Jurek a czy ogladales mz i mx w srodku? masz jakies porownanie?

U mnie na plytce drukowanej sa nawet odciski palcow!!! nie moich- sa zalane farba lakowa pokrywajaca plytki :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hej,

Dzisiaj oblatalem nowy model juz z zainstalowanym Graupnerem.

Wczoraj przekladka z futaby plus zaprogramowanie calosci od nowa zajelo mi raptem ok 1,5 godziny (5 faz lotu plus identyczne wychylenia jak poprzednio)

Nie chce mi sie robic zdjec i wrzucac tutaj bo chyba jestem na to za leniwy;)

Oprogramowanie jest bardzo dobre, intuicyjne, wyswietlacz jest pomocny i wystarczajaco dobrze widoczny- dzisiaj bylo cale niebo niebieskie i jaskrawe slonce a pomimo to nie musialem szukac cienia.

Co do jakosci wykonania to zdania nie zmieniam i jest takie jak zamieszczony ponizej filmik ktory zrobil ktos rownie rozczarowany jak ja.

Najdziwniejsza, smieszna i niezrozumiala dla mnie rzecz w Graupnerze to.... ladowarka.... koszmar.

1.Ladowanie lipo 6000  1S moze trwac nawet 15 godzin (tak jest w instrukcji ladowarki!!!!) ,

2.nie ma ZADNEGO wskaznika typu dioda czy proces ladowania zostal uruchomiony lub zakonczony... Nic. Podlaczasz i cisza, zero reakcji. Mozna sie      tylko domyslac i trzymac kciuki za pomyslne ladowanie.

3.Nie wiadomo kiedy ladowanie jest na 100% zakonczone.

Mozna niby wlaczyc nadajnik i sprawdzic jakie jest napiecie ale...... nalezy najpierw samemu to skalibrowac czyli naladowac aku do pelna, wpiac w   nadajnik, wlaczyc i ustawic np na 4,2V w przypadku lipo. Przedtem warto sprawdzic miernikiem napiecie aku.

Przeciez to idiotyzm. Mamy 21 wiek a Graupner nie ma w swojej ofercie normalnej ladowarki do tego nadajnika!

Znajac zasady ladowania aku Lipo (rowniez opisane w instrukcji pakietu lipo Graupner) wynika z nich ze po podlaczeniu nalezy siedziec w domu kolo nich nawet przez 15 godzin (o tych 15 pisze Graupner to nie moj wymysl).

Naprawde dobre :)

Za te cene prawdopodobnie jest to dobre radio z takim oprogramowaniem ale na pewno nie do drozszych modeli chyba ze ktos lubi zycie na krawedzi, potrzebuje wiecej adrenaliny itp ;)

I tutaj filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=JVXlKc2jC6s

Opublikowano

Nie przeładuje. Ładowarka ma napięcie maksymalne pakietu. Twoja pewnie jest na 4.2V. Ale troche prawda ze to kulawe rozwiazanie. Ja MX ładuje ładowarką firmową (NiMh) a mc32 (lilo) ładowarką do pakietów. Tak mi wiecej w polimer nabija. Mc ładuje na noc po kazdym lataniu. Akurat mi to w niczym nie przeszkadza.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja mój pakiet 6000mAh 1 celowy ładuję standardową ładowarką. Jedyny problem to to, że na pakiecie było napisane że maksymalny prąd ładowania to 2A więc tak, czy inaczej ładowanie leciutko powyżej 2h co w porównaniu do 15tu godzin firmową łądowarką jest do przyjęcia. Fajne jest to, że pakiet ma 2 kabelki więc nie muszę go wypinać do ładowania :-)

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

No i poleglem !

Wie ktos jak uruchomic sensor pakietu lipo odbiornika? Zgodnie z instrukcja nie daje rady aktywowac sensora z off na on w general mode. Jest jeszcze w instrukcji najpierw przyporzadkowanie kanalu do telemetrii z serva na sensor ale tam tez nie potrafie tego zmienic. :(

Sensor podlaczony zgodnie z instrukcja :(

Nieaktualne- juz rozkminilem i dziala :)

Edytowane przez przytek
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Okazuje sie ze obecnie jestem w UK zawodnikiem ktory wygrywa na pewno w jednej konkurencji- latam najtansza aparatura sposrod wszystkich zawodnikow F3A tutaj :)

Jesli bedzie sie tylko spisywala jak do tej pory to bede jak najbardziej zadowolony :) oprogramowanie jest zaje... ste :)

I mam juz w nosie troche to ze jak wczoraj wzialem do reki moja stara futabe 8fg to zaczalem klac na gimbale graupnerowskie ktore sa do d..uszy. Gorsze widzialem chyba tylko w symulatorze sky za 80 plnow z nadajnikiem. No ale w locie daja rade i w niczym to nie przeszkadza wiec....

Tylko krowa nie zmienia pogladow ;)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.