Eryk Milocha Opublikowano 13 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2014 Mam pytanie. Jak wycinacie drutem oporowym skrzydła zbieżne. Pomijam skalowanie na dwóch szablonach i przesuwanie ręczne. Czy jest jakiś patent na grawitacyjne wycinanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Tak jest .Nazywa się "kupuję" bo się nie opłaca robić. Należy to czytać jako kupuję bo mnie przerasta zagadnienie.... i dla tego ten wątek jest tak bardzo rozbudowany. Bardziej niż temat o nadajniku. Poważnie to nawet sprzedają takie prostowody do cięcia zbieżnych rdzeni.Dzisiaj większość kolegów korzysta z CNC (ja też zacząłem) bo cena usługi / pracochłonność wykonania szablonów itd jest bardzo przyjazna.Podam namiary na priv. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pyton Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 może ci sie przydać: https://www.youtube.com/watch?v=S2TfNYSYLC8 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Roman rozumiem ze takie czasy, ale jak się dokładnie wczytasz w mój podpis to można napisać - nie kupuję bo mnie nie przerasta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Kiedyś zrobiłem grawitacyjną wycinarkę do wycinania zbieżnych skrzydeł. Była podobna do tej: ale ustawianie długości linek i stopnia podziału tak mnie wkurzało, że zrobiłem wycinarkę CNC na prowadnicach meblowych. Obecnie wycinam na niej bałwanki i śnieżynki, przynajmniej żona patrzy bardziej przychylnym okiem na moje zabawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Roman rozumiem ze takie czasy, ale jak się dokładnie wczytasz w mój podpis to można napisać - nie kupuję bo mnie nie przerasta. A jednak przerasta bo nie wiesz..... Cała uroda polega na nadaniu prędkości końcom drutu oporowego. Mała cięciwa prędkość V1 duża cięciwa prędkość V1 x X X=D/d Realizowane jest to przez system bloczków . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Roman nie przerasta, za radą Mirka zrobie wycinarkę cnc. Mam jeszcze w głowie projekt półautomatu, coś bardziej dostępnego dla każdego "wycinacza" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Eryk . Jesteś wielki bo .... nie przerasta! Powodzenia ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Roman rozumiem ze masz zły dzień , ale jak nie masz nic ciekawego w temacie do napisania to nie pisz. Proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Ja nie mam dobrych dni. Wszystkie są złe! A co można napisać nowego i ciekawego w temacie opisanym i rozwiązanym wiele lat temu. Jedno jest pewne-grawitacja jest za darmo i wszechobecna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 14 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Można zmienić, grawitację na mechanikę i napewno nie będzie przypadkowych sznitów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 14 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2014 Zrób tak jak napisałeś, pójdź za radą Mirka, ja poszedłem i efekt wygląda tak: Oto moja piekielna machina w którą życie tchnął kol. Mirek https://www.youtube.com/watch?v=RuqoERCsvl8 I jeśli zależy Ci na dokładności odwzorowania profilu i powtarzalności wycinanych elementów to jest to najlepszy jeśli nie jedyny sposób, jedyna jego wada, to niezbyt oszczędne obchodzenie się z materiałem. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 15 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2014 Jaką ma średnicę drut w twoim urządzeniu ? Czy na filmie pokazana jest rzeczywista prędkość cięcia? Jak określona jest dokładność wyciętego rdzenia skoro szczelina po drucie ma na oko 2 mm? Co do powtarzalności nie mam pytań co do dokładności tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szwarc Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Drut należy dobrać w zależności od posiadanego zasilacza, odległości pomiędzy osiami X, materiału używanego do cięcia (do styropianu używam grubszego) prędkości cięcia itp. W powyższym przypadku używam drutu 0,2mm. Film oczywiście jest znacznie przyspieszony ja wycinam dość wolno, prędkość trzeba dobrać w zależności od posiadanego drutu, materiału itd., szczelinę należy uwzględnić w programie, można wydrukować profil, wyciąć i porównać z wyciętym, jeśli się pokrywa idealnie to znaczy że jest ok.(tak myślę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 16 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Fajnie to wygląda, ale zbieżności na tym nie wytniesz. Pracuje jak frezarka bramowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Oj wytnie wytnie, to nie pracuje jak frezarka bramowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-mir Opublikowano 16 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2014 Pewnie, że wytnie. Lewa i prawa strona jeździ niezależnie od siebie. Oprócz zbieżności można na każdym końcu ustawić inny profil , oraz skos i wznios płata. Da się też wycinać elementy kadłuba. Oczywiście wszystko jest w necie, rzuć okiem na tę stronę: http://www.8linx.com/cnc.htm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Stanisław, Mirek dzięki za link. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JANTAR87 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Pewnie, że wytnie. Lewa i prawa strona jeździ niezależnie od siebie. Oprócz zbieżności można na każdym końcu ustawić inny profil , oraz skos i wznios płata. Da się też wycinać elementy kadłuba. Oczywiście wszystko jest w necie, rzuć okiem na tę stronę: http://www.8linx.com/cnc.htm Z teorii i tylko patrząc na relację, wydaje się, że nie jest to takie trudne ale na pewno praktyka pokaże pazurki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 19 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2014 Drut należy dobrać w zależności od posiadanego zasilacza, odległości pomiędzy osiami X, materiału używanego do cięcia (do styropianu używam grubszego) prędkości cięcia itp. W powyższym przypadku używam drutu 0,2mm. Film oczywiście jest znacznie przyspieszony ja wycinam dość wolno, prędkość trzeba dobrać w zależności od posiadanego drutu, materiału itd., szczelinę należy uwzględnić w programie, można wydrukować profil, wyciąć i porównać z wyciętym, jeśli się pokrywa idealnie to znaczy że jest ok.(tak myślę). Nadal "fascynuje" mnie ta szczelina po drucie 0,2 mm.Programy uwzględniają średnice drutu i owszem. Ale taką wielką szczelinę ? Niesamowite co te komputery potrafią ! I co ? Tak na bieżąco koryguje to urządzenie nadmiar prądu ? A może mierzy prąd przez drut i koryguje. Sam nie wiem co o tym myśleć. Wszystko co oglądałem tnie na mniejszej szczelinie a i sam nieskromnie powiem wycinałem z taką mini mini. No ale CNC to nie CRD! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi