Tadeusz57 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Drukowane plany nie są potrzebne bo całość składa się jak klocki lego. Taka była filozofia tworzenia modelu , że całość powinna się pozapinać na zamkach i stanowić gotowy produkt. Ale jak bardzo potrzebne są plany "rzuty z góry" to pewnie dało by się zrobić. Leszek możesz powiększyć plany , ale wszystkie zamki nie będą pasować o ile nie przeskalujesz materiałów a to nie koniecznie musi się udać. teraz rozumiem, ale jak dostanę swego Łosia to zrobię chociaż rysunki poglądowe. Widziałem Twoją prezentację ze składania, ale wiedza w jakim miejscu składania się znajduję pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Może taka mala podpowiedź ,jak to ma wyglądać w całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Może taka mala podpowiedź ,jak to ma wyglądać w całości. to jest jak dzieło sztuki nowoczesnej na ściane z tym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Może taka mala podpowiedź ,jak to ma wyglądać w całości. Tomku,jakie kv miały silniczki w Twoim Łośku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ja latałem na dualskich 3530 1200kv i 3 łopatowe śmigła GWS-a, ale nie pamiętam czy 8x czy 9x. trzeba zerknąć w tabelkę dualskiego jakie śmigło do takiego silnika daje optymalny ciąg/prąd. Więcej może powiedzieć Piotrek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Ja latałem na dualskich 3530 1200kv i 3 łopatowe śmigła GWS-a, ale nie pamiętam czy 8x czy 9x. trzeba zerknąć w tabelkę dualskiego jakie śmigło do takiego silnika daje optymalny ciąg/prąd. Więcej może powiedzieć Piotrek Dzięki,chciałem porównać.Ja planuję inny setup.Zobaczymy co z tego wyjdzie Ta wizualizacja to chyba nie do końca pokrywa się z formatkami które na forum wystawiłeś . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 Może taka mala podpowiedź ,jak to ma wyglądać w całości. Robi wrażenie ale i tak zrobię krok po kroku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Kurcze , Robert a co się nie zgadza ??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 25 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 Kurcze , Robert a co się nie zgadza ??? Oj tam,zaraz nie zgadza ,wszystko ładnie sie składa i pasuje tylko na wizualizacji masz pokazane,że dwie pierwsze wręgi kadłuba są pełne a w rzeczywistości to są półwręgi co zresztą widać na Twoich zdjeciach z montażu.No i w stateczniku poziomym nie znalazłem dwóch jakby rozpórek które widać na rysunku powyżej(te dwie pod kątem ok 45 st dochodzące do SK.). edit chyba,że to co wziąłem za rozpórki to są bowdeny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 25 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2015 To są bowdeny. A te pierwsze wręgi do budowy modelu, jako całość nie jest potrzebna więc zostało odcięte na formatkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 wytłoczki już mam:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 To są bowdeny. Dzięki, wszystko jasne. Jakbyś jeszcze mógł powiedzieć gdzie wypada SC,( pisałeś że wyliczony był nie bardzo. ) i jakiej grubości balsą kryłeś kadłub i skrzydła. Jakoś tego nie doczytałem . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 U mnie to 1 cm za rurą z tego co pamiętam. A co do balsy to lekka, co z tego że kupisz 1,5mm jak ona może być cięższa niż 2,5mm deska. Ja oklejam wszystko 2mm, a potem szlifuje tam, gdzie się da, na ile się da. Można 1,5mm ,ale wtedy w miarę trzeba dokładnie oklejać , bo margines na szlifowanie/dopasowanie desek jest mały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 31 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2015 A ja czekam i czekam….. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 dzisiaj doszły części do Łosia - ufff puzzle z 1000 szt przy tym to pikuś Oj tam,zaraz nie zgadza ,wszystko ładnie sie składa i pasuje tylko na wizualizacji masz pokazane,że dwie pierwsze wręgi kadłuba są pełne a w rzeczywistości to są półwręgi co zresztą widać na Twoich zdjeciach z montażu.No i w stateczniku poziomym nie znalazłem dwóch jakby rozpórek które widać na rysunku powyżej(te dwie pod kątem ok 45 st dochodzące do SK.). edit chyba,że to co wziąłem za rozpórki to są bowdeny od czego zacząłeś bo mnie ta ilość części przeraża:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadeusz57 Opublikowano 4 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 bez papieru ściernego nie wszystko pasuje:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtan Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Może by tak ktoś zaczął wrzucać własne fotki ze składania? Te ze zbioru nie zawsze wszystko pokazują..... Ja na razie złożyłem centropłat i zauważyłem że końce mi się lekko podniosły nad deskę. tak ma być, czy trzeba właśnie coś podszlifować żeby odpuściły naprężenia ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 5 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 dzisiaj doszły części do Łosia - ufff puzzle z 1000 szt przy tym to pikuś od czego zacząłeś bo mnie ta ilość części przeraża:) Składałem wg opisu Tomka, wystarczająco dobrze opisane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek Opublikowano 5 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2015 Jeśli macie naprężenie to gdzieś zamek jest za mocno spasowany/laser za słabo wypalił. Trzeba rozebrać i przeszlifować, nic nie powinno wyć poza skrzydełkami , bo tam dużo skosów i trzeba pilnować z centropłatem przy składaniu lub też lekko przeszlifować zamki... Może piszcie w wątku o Łosiu a nie w planach co i jak wam idzie ze składaniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi