young Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam, jako że mam chwilowo troszkę czasu dokonałem przeglądu silnika Graupnera Compact 345Z. Miało być tylko czyszczenie ale okazało się że po dokładnych oględzinach kilka magnesów odkleiło się! !! Jak na fotce: szybka decyzja i potem klejenie i montaż i po sprawdzeniu można śmiało montować do modelu. Dla tych co pierwszy raz parę informacji: ●Dokładnie obejrzeć silnik po wymontowaniu z modelu dokonać oceny. ●Przygotować narzędzia i miejsce (drobne elementy możemy zgubić ) ●Zdjąć pierścień z wału małym śrubokręt em siłowo ale z wyczuciem ... ●Delikatnie wysunąć. ●Wyjąć poluzowane magnesy, konieczne oczyścić! z resztek kleju magnes i gniazdo. ●Wsunąć magnez odchylić i dać 1-2 krople cyjanoakrylu,z wyczuciem docisnąć. ●Magnes nie może odstawać. ●Zachować polaryzacje !!! ●Zmontować próbnie czy coś nie ociera (ja tak miałem i musiałem jeden wyrywać i ponownie wkleić ) ●Jak nic nie trze zamontować pierścień na wał. 》Gotowe Jak komuś ten opis pomoże to super. Ps polaryzacja jest naprzemienna. Całość robić delikatnie łatwo uszkodzić uzwojenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Fajne info ale...cjanoakryl chyba nie jest tu idealnym zastosowaniem .Powód teoretycznie jest prosty- cjanoakryl lubi puszczać pod wpływem wysokiej temp. i jak kiedyś przysmażysz czy kilka razy mocniej zagrzejesz silnik to magnesy mogą zrobić kuku.... Wydaje mi się iż żywica będzie tu zdecydowanie lepsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Też rozważałem jakim klejem ten co zastosowałem (loctait) ma zakres pracy 120 stopni Celcjusza. Niektóre zywice też tyle mają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayster8405 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Zastosuj klej silikonowy SOUDAL-a Silicone S/ tubka jak pasta do zębów/ ,wytrzymuje do temperatury +200 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Poszukam tego soudala, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi