Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam stoję przed wyborem beca . Bedzię on obsługiwał 5 serw hs 225 mg w modelu akrobacyjnym 3d . Zasilanie 5s .
MAcie jakieś doświadczenia w tej materii ? podzielicie się ?

Na oku mam http://www.nastik.pl/regulator-napiecia-jeti-sbec-p-3489.html ale cena troche mnie dobija 

oraz http://hobbyking.com/hobbyking/store/__33987__RotorStar_Super_Mini_S_BEC_6S_10A.html tylko nie mam żadnych info co to za sprzęt . 

pozdrawiam

KRzysiek

Opublikowano

Jeśli zależy ci na wadze to napisz na PW do AndyCoptera. On ci zrobi BECa leciutkiego, o ile wiem, ma takiego właśnie na tapecie.

Opublikowano

Panowie,

analogi do 3D to tak sobie.

Im wyże napięcie tym szybsza reakcja serwa i większa siła co w 3D raczej ma znaczenie.

To takie dwie oczywiste oczywistości ;)

Chyba, że to ma być faktycznie 3d a nie 3D

Opublikowano

Spokojnie analogi wystarczą :)

To że im wyższe napięcie tym szybsza reakcja , to każdy to wie .

Dzięki za cenne "rady".

pozdrawiam 

Krzysztof

Opublikowano

Im wyże napięcie tym szybsza reakcja serwa i większa siła co w 3D raczej ma znaczenie.

Pod warunkiem, że serwo NAPRAWDĘ potrafi pracować pod wyższym napięciem. Niestety bywa inaczej, pomimo deklaracji producenta.

Opublikowano

Towerpro mg995, mg996r. Przy napięciu <5V działają bez problemów, powyżej 6V zaczynają kopać, grzeją się, palą, i co tam jeszcze chcesz. Producent podaje do 7,2V.

Opublikowano

Kolego na wlasne zyczenie palisz te serwa bo nigdzie nie moge znalezc informacji ze dzialaja powyzej 6v poza tym w nazwie nie ma HV

Opublikowano

Na stronach Hobbykinga (i w Banggood też)

Weight- 55g 
Dimension 40.7*19.7*42.9mm 
Stall torque 10kg/cm 
Operating speed 0.20sec/60degree(4.8v) 
Operating voltage 4.8-7.2V 
Temperature range 0_ 55  
Servo Plug: JR (Fits JR and Futaba)

Opublikowano

Nie zmienia to faktu ze kazde serwo HV ma podane napiecia od 6v w gore a tutaj te dane sa smieszne bo od 4.8 co przy tanim chinskim serwie mozna bylo sie spodziewac ze sie spali

Opublikowano

Do 3D ma znaczenie niestety wszystko:

• szybkość serwa
  • długość ramion serwa i dźwigni na sterze
  • siła serwa
  • precyzja sterowania (cyfrowe) i siła trzymania (nawet 3x większa w cyforwych) dla uniknięcia blowback'u powierzchni sterowych.
  • sposób prowadzenia linek czy popychaczy
  • i jakość wszystkiego powyższego (produktów i prac)

Polecam: pdf'a "Profesjonalne ustawianie modelu" - mam nadzieję, że kiedyś starczy mi sił i z czystym sumieniem przyznam przed lustrem, że zrobilem wszystko z tego pdf'a. http://www.wieslawchmielewski.com/artykuly.html

P.S. Krzysiek M. - chwali Ci się, że chociaż markowe a nie chińczyki.

Opublikowano

Michal nie przesadzaj bo dobry pilot nie bedzie mial problemu z dobrze skonfigurowanym modelem w lotach 3d nawet na analogowych

nie wiem skad Wy bierzecie takie informacje bo ja mam 2 roznej wielkosci modele 3d i da sie nimi zrobic wszystko i nie potrzebuje savoxow czy mksow za gruba kase

moze kiedys mi tego zabraknie ale narazie jest zadowalajaco

Opublikowano

No nie wyobrażam sobie wsadzić do takiego modelu serw chińskich o których nigdy nawet nie słyszałem , a koło prawdziwych serw pewnie nigdy nie stały .
Pracowałem troche z serwami hiteca , póki co jestem zadowolony i nie zamierzam się z nimi rozstawać . Wiadomo że są lepsiejsze i gorsze , ale czasami trzeba wybrać i pójść na kompromis . Wiadomo że hitec to nie mks , ale nie wszystko od razu zbudowano:)

Michał znam artykuły Pana Wiesława , ale fajnie że tu wstawiłeś może kiedyś komuś się przydadzą ;)

Opublikowano

Kolega Krzysiek napisał przecież o jaki rodzaj serw chodzi - czyli hitec 225mg. Co z tego że analogowe, jak to bardzo dobre, silne i szybkie serwa. Są używane nawet w helikach do akrobacji (typu t rex 500 i dają radę). Więc skoro sprawdzają się w helikach to tym bardziej dadzą radę i w akrobacji 3d i 3D - bez sensu takie przytyki.

Nie bardzo też widzę sens porównywania ich do Tower Pro, bo mam wrażenie że to jednak zupełnie co innego.

Ja w każdym bądź razie używałem ich też w heliku i używam w katanie 1500mm, gdzie zostały wybrane z pełną świadomością, bazując na dobrych doświadczeniach własnych i licznych pozytywnych wątkach dot. wyposażenia podobnej wielkości akrobatów, które prześledziłem na innych forach. I zapewniam że ograniczeniem są moje umiejętności, a nie brak siły, czy reakcji serwa.

Do modelu podobnej wielkości uważam że to jedno z najlepszych serw (stosunek jakości do ceny bezkonkurencyjny).

Oczywiście jeśli kogoś stać, zawsze mozna kupić cyfrowe, tylko z całym szacunkiem nie bardzo wierzę, aby za dużo osób potrafiło stwierdzić różnicę.

Opublikowano

Na stronach Hobbykinga (i w Banggood też)

Weight- 55g 

Dimension 40.7*19.7*42.9mm 

Stall torque 10kg/cm 

Operating speed 0.20sec/60degree(4.8v) 

Operating voltage 4.8-7.2V 

Temperature range 0_ 55  

Servo Plug: JR (Fits JR and Futaba)

A ja nieśmiało zapytam moderatora.Jakie jest napięcie pakietu pięciocelowego NiMh 6V po naładowaniu,oraz jakie jest napięcie LiPo 2S po naładowaniu.

P.S. Krzysiek M. - chwali Ci się, że chociaż markowe a nie chińczyki.

No pewnie że markowe  bo filipińskie lub malezyjskie :)

• Lubię to 1
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.