Krzysiek M Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Witam stoję przed wyborem beca . Bedzię on obsługiwał 5 serw hs 225 mg w modelu akrobacyjnym 3d . Zasilanie 5s .MAcie jakieś doświadczenia w tej materii ? podzielicie się ? Na oku mam http://www.nastik.pl/regulator-napiecia-jeti-sbec-p-3489.html ale cena troche mnie dobija oraz http://hobbyking.com/hobbyking/store/__33987__RotorStar_Super_Mini_S_BEC_6S_10A.html tylko nie mam żadnych info co to za sprzęt . pozdrawiam KRzysiek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Włóż sobie do serw podwójne LiFePo A123. Wyjdzie dużo taniej, bez BECa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Tak o tym też myślałem tyle tylko że waga wzrasta a to w modelu tego typu jest sprawą kluczową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Jeśli zależy ci na wadze to napisz na PW do AndyCoptera. On ci zrobi BECa leciutkiego, o ile wiem, ma takiego właśnie na tapecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 19 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Oki dziękuje za informację Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Własnie popatrzyłem na data sheet tego serwa. 340mA no load, czyli nie weźmie więcej niż 500mA pod obciążeniem. BEC 3A wystarczy. Możesz użyć coś takiego: http://botland.com.pl/przetwornice-step-down/2754-przetwornica-step-down-d24v50f5-5v-5a.html Waga 3 gramy :-) Serwa na 5V chodzą równie dobrze jak na 6V :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Panowie, analogi do 3D to tak sobie. Im wyże napięcie tym szybsza reakcja serwa i większa siła co w 3D raczej ma znaczenie. To takie dwie oczywiste oczywistości Chyba, że to ma być faktycznie 3d a nie 3D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Spokojnie analogi wystarczą To że im wyższe napięcie tym szybsza reakcja , to każdy to wie . Dzięki za cenne "rady". pozdrawiam Krzysztof Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Do 3d najwazniejszy parametr to szybkosc serwa a to czy analog czy cyfrowy to juz kwestia $ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Im wyże napięcie tym szybsza reakcja serwa i większa siła co w 3D raczej ma znaczenie. Pod warunkiem, że serwo NAPRAWDĘ potrafi pracować pod wyższym napięciem. Niestety bywa inaczej, pomimo deklaracji producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Podaj przyklad jakie to serwa nie chca pracowac na wyzszym napieciu bo jestem ciekawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Towerpro mg995, mg996r. Przy napięciu <5V działają bez problemów, powyżej 6V zaczynają kopać, grzeją się, palą, i co tam jeszcze chcesz. Producent podaje do 7,2V. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Kolego na wlasne zyczenie palisz te serwa bo nigdzie nie moge znalezc informacji ze dzialaja powyzej 6v poza tym w nazwie nie ma HV Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Na stronach Hobbykinga (i w Banggood też) Weight- 55g Dimension 40.7*19.7*42.9mm Stall torque 10kg/cm Operating speed 0.20sec/60degree(4.8v) Operating voltage 4.8-7.2V Temperature range 0_ 55 Servo Plug: JR (Fits JR and Futaba) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Nie zmienia to faktu ze kazde serwo HV ma podane napiecia od 6v w gore a tutaj te dane sa smieszne bo od 4.8 co przy tanim chinskim serwie mozna bylo sie spodziewac ze sie spali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Do 3D ma znaczenie niestety wszystko: szybkość serwa długość ramion serwa i dźwigni na sterze siła serwa precyzja sterowania (cyfrowe) i siła trzymania (nawet 3x większa w cyforwych) dla uniknięcia blowback'u powierzchni sterowych. sposób prowadzenia linek czy popychaczy i jakość wszystkiego powyższego (produktów i prac) Polecam: pdf'a "Profesjonalne ustawianie modelu" - mam nadzieję, że kiedyś starczy mi sił i z czystym sumieniem przyznam przed lustrem, że zrobilem wszystko z tego pdf'a. http://www.wieslawchmielewski.com/artykuly.html P.S. Krzysiek M. - chwali Ci się, że chociaż markowe a nie chińczyki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Michal nie przesadzaj bo dobry pilot nie bedzie mial problemu z dobrze skonfigurowanym modelem w lotach 3d nawet na analogowych nie wiem skad Wy bierzecie takie informacje bo ja mam 2 roznej wielkosci modele 3d i da sie nimi zrobic wszystko i nie potrzebuje savoxow czy mksow za gruba kase moze kiedys mi tego zabraknie ale narazie jest zadowalajaco Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek M Opublikowano 20 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 No nie wyobrażam sobie wsadzić do takiego modelu serw chińskich o których nigdy nawet nie słyszałem , a koło prawdziwych serw pewnie nigdy nie stały .Pracowałem troche z serwami hiteca , póki co jestem zadowolony i nie zamierzam się z nimi rozstawać . Wiadomo że są lepsiejsze i gorsze , ale czasami trzeba wybrać i pójść na kompromis . Wiadomo że hitec to nie mks , ale nie wszystko od razu zbudowano:) Michał znam artykuły Pana Wiesława , ale fajnie że tu wstawiłeś może kiedyś komuś się przydadzą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Viper Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Kolega Krzysiek napisał przecież o jaki rodzaj serw chodzi - czyli hitec 225mg. Co z tego że analogowe, jak to bardzo dobre, silne i szybkie serwa. Są używane nawet w helikach do akrobacji (typu t rex 500 i dają radę). Więc skoro sprawdzają się w helikach to tym bardziej dadzą radę i w akrobacji 3d i 3D - bez sensu takie przytyki. Nie bardzo też widzę sens porównywania ich do Tower Pro, bo mam wrażenie że to jednak zupełnie co innego. Ja w każdym bądź razie używałem ich też w heliku i używam w katanie 1500mm, gdzie zostały wybrane z pełną świadomością, bazując na dobrych doświadczeniach własnych i licznych pozytywnych wątkach dot. wyposażenia podobnej wielkości akrobatów, które prześledziłem na innych forach. I zapewniam że ograniczeniem są moje umiejętności, a nie brak siły, czy reakcji serwa. Do modelu podobnej wielkości uważam że to jedno z najlepszych serw (stosunek jakości do ceny bezkonkurencyjny). Oczywiście jeśli kogoś stać, zawsze mozna kupić cyfrowe, tylko z całym szacunkiem nie bardzo wierzę, aby za dużo osób potrafiło stwierdzić różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f-150 Opublikowano 20 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2015 Na stronach Hobbykinga (i w Banggood też) Weight- 55g Dimension 40.7*19.7*42.9mm Stall torque 10kg/cm Operating speed 0.20sec/60degree(4.8v) Operating voltage 4.8-7.2V Temperature range 0_ 55 Servo Plug: JR (Fits JR and Futaba) A ja nieśmiało zapytam moderatora.Jakie jest napięcie pakietu pięciocelowego NiMh 6V po naładowaniu,oraz jakie jest napięcie LiPo 2S po naładowaniu. P.S. Krzysiek M. - chwali Ci się, że chociaż markowe a nie chińczyki. No pewnie że markowe bo filipińskie lub malezyjskie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi