idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Zawsze coś, ale nie wchodzi w grę .. laptop kupiony tydzień temu. Wszystko zarejestrowane łącznie z gwarancją u Toshiby. Lekko ryzykowne by były takie posunięcia i mogę zapomnieć o gwarancji .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Ściągnij z Microsoftu obraz 8.1 i instaluj z Twoim kodem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 jak ściągnąć na dysk bez systemu, z którego nawet nie wystartuję kompa ? Skąd wziąć kod ? Jest gdzieś pod spodem laptopa napisany ? EDIT: Chyba, że mogę zgrać obraz na dysk podłączony przez USB i jakoś wrzucić na nowy dysk bootując z USB ? Pies drapał tą partycję recovery w sumie .. zawsze mogę przywrócić kompa do firmowego stanu wkładając stary dysk .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 http://www.microsoft.com/en-us/download/windows-usb-dvd-download-tool Z tego co widzę ściagasz obraz na dysk, zgrywasz na USB ktore robi się bootowalne (jakiś pendrive) i instalujesz z niego na nowym dysku po wymianie go w komputerze. Ja tak robilem jak mi czytnik DVD padl i musialem jakos instalować system Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 A czemu nie zainstalować na tym SSD systemu OD NOWA? Bo na dysku starym ma kopie instalacji (tzw recovery) czyli jego originalny system pracujący z tym laptopem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 chyba o to chodzi Dzięki !! Tak jak wspominałem, nie ważne są dane bo ich jeszcze nie mam. Ważne by postawić system i uruchomić komputer z nowym "dyskiem" (bo to z dyskiem nie ma wiele wspólnego). Bo na dysku starym ma kopie instalacji (tzw recovery) czyli jego originalny system pracujący z tym laptopem otóż to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Tu masz opisane jak skopiować partycje recorvery poczytaj https://www.elvikom.pl/post22287.html#p22287 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dziękuję !! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 BTW, jaka pojemność i jaki dysk wybrałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 rozpatruję 250 GB : http://www.pcworld.co.uk/gbuk/components-upgrades/internal-hard-drives/solid-state-drives/samsung-840-evo-2-5-internal-ssd-250-gb-21728687-pdt.html lub 120 GB: http://www.pcworld.co.uk/gbuk/components-upgrades/internal-hard-drives/solid-state-drives/samsung-840-evo-2-5-ssd-120-gb-21735209-pdt.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 22 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Jeśli Samsung to raczej seria 850PRO, będzie drożej, ale dyski bardzo wydajne i 10 lat gwarancji!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 22 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2015 Dzięki ! Zrobię rozeznanie po weekendzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Spróbuj najprostsze rozwiązanie. Napisz (lepiej zadzwoń) do ich supportu z prośbą o płytowe recovery. Wysoce prawdopodobne, że dostaniesz link do ich FTP. Tam też pracują ludzie i z reguły są uczynni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sławek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Powtórzę propozycje już tu przytaczaną - program -Acronis tru image zapisuje i przywraca wedle woli od całego dysku ,partycji aż po zawartość pliku Wystarczy : -zapisać na jakimś zewnętrznym dysku obraz dysku laptopa (zapamięta cały układ partycji, bootu itp) lub "przelać " od razu na docelowy SSD po przez podłączenie go przejściówką usb ( wielkość dysków jest bez znaczenia -byle mieściły się dane) -Acronis tworzy też cd startowe -można bez systemu i bez Acronisa na dysku wykonywać te same operacje Polecam też ten program do kopii bieżących dysku systemowego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 23 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Dzięki ! To w poniedziałek zabieram się za robotę :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ostatecznie zdecydowałem się na SanDisc Ultra II 240 GB. Nie ma żadnego software'u do migracji systemu, ale zdążyłem się dowiedzieć, że większość tych dołączanych nie migruje partycji recovery. Poszedłem dosyć prostą drogą ... Najpierw za poradą Kuby ściągnąłem windows.iso z Microsoftu i wyeksportowałem klucz do bieżącej wersji systemu (już się skończyła era naklejek pod spodem laptopa). Zmieniłem jednak opcję, gdyż chciałem zachować obecną wersję systemu z dołączonym oprogramowaniem Toshiby oraz McAfee. Kończę więc robić recovery CDs (3 płyty DVD) i zaraz robię przekładkę dysku i instaluję od nowa system z recoverów. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Poszło bez problemów i z niespodzianka komputer poprzez Toshiba Wizard najpierw odtworzył sobie partycje recovery na nowym dysku z płyt DVD. Następnie system zainstalował się z tej partycji co zajęło 11 minut (!!). Szok jak to teraz hula a start komputera trwa kilka sekund. Test w benchmarku: odczyt 519 MB/s (550 deklarowane) zapis 468.9 MB/s (500 deklarowane). Jeden z nielicznych zakupów jakich nie żałuje 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noker Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 No to ładnie, a te 240gb to nie za mało? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Ja mam 120 i po zainstalowaniu systemu i niezbędnych programów mam 70gb wolnego Oryginalny dysk z laptopa włożony w miejsce cdromu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Poszło bez problemów i z niespodzianka komputer poprzez Toshiba Wizard najpierw odtworzył sobie partycje recovery na nowym dysku z płyt DVD. Następnie system zainstalował się z tej partycji co zajęło 11 minut (!!). Szok jak to teraz hula a start komputera trwa kilka sekund. Test w benchmarku: odczyt 519 MB/s (550 deklarowane) zapis 468.9 MB/s (500 deklarowane). Jeden z nielicznych zakupów jakich nie żałuje No i teraz dowiedzieliśmy się jakiego producenta był lapek ,fajnie że poszło wszystko bez problemów. Każdy producent daje programy potrzebne do robienia kopi sytemu wystarczy tylko je wykorzystać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi