Skocz do zawartości

Biegunowe i Re

Gość Jerzy Markiton

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Czy ktoś podejmie się przetłumaczyć ten artykuł ?

Myślę, że warto przybliżyć jego treść większości z Nas ?

Pozdrawiam - Jurek

post-186-0-12490000-1428145649_thumb.jpg

post-186-0-81893400-1428145674_thumb.jpg

post-186-0-84334300-1428145699_thumb.jpg

post-186-0-73679000-1428145723_thumb.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

...Jak sie nikt nie zglosi to moze ja sprobuje...ale narazie nie mam czasu zeby wyjsc na pole i pol godziny polatac, nie mowiac juz o skonczeniu modeli, ktore zaczalem...

...szkoda tez, ze nie jestem forumowym Markiem Drela, duzo latwiej by bylo...

ps:

dla "aerodynamikow" ten artykul jakis odkrywczy nie bedzie; chodzi w skrocie o biegunowe, ktore uwzgledniaja zmieniajace sie wartosci Re w locie, choc jak przyznaje na koncu sam autor, tez nie "zalatwiaja" sprawy do konca...

...i jeszcze tlumaczy jak w trzech chyba dostepnych dla zwyklych zjadaczy chleba  programach te biegunowe wykreslic...

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Nie spodziewam się "odkryć". Ale czasami to samo powiedziane przez kogo innego - i rozjaśnia się w makówce.

Próbowałem tłumaczyć przy pomocy pani od j.francuskiego....Google  jest bardziej zrozumiały, przynajmniej dla mnie.

------------------

Wczoraj dotarła do mnie książka dr. H. Quabecka - HQ-Profile fur den Modelflug. Pobieżna lektura - musiałby to tłumaczyć ktoś w pokroju Piotra de. W innym przypadku będzie zmaszczone, a jest tam kopalnia wiedzy. Do książki dołączona płyta z profilami i wykresami. Niestety - żadnego z tych formatów mój Winfoil nie akceptuje... Pupcia blada ! Muszę sprawdzić, czy to się da w ogóle przeklepać.

- Jurek

Opublikowano

Właśnie jaki format - może Profili Pro będzie w stanie odczytać / prze konwertować na .dat. 

Jak by co, mogę przykładowy plik sprawdzić czy się da.

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Jest cor, jest dat, txt, koo, pro, koor.koo.....

Winfoil akceptuje podobno i koo, i dat i cor - niestety podczas importu wychodzą bzdury. Sprawdziłem cor - są 2 formaty zapisu: Eppler 100 (100,000 - 0,000; 99,9987-0,00012) i Eppler (1,0000 -0,0000). Ale profil w tych formatach jest opisany za pomocą 61 współczynników. Natomiast profile z książki opisane są za pomocą 100 współczynników na dole i 100 współczynników na górze profilu ale nie jest to sposób  naca. Wartości X dla dołu i góry są różne.

Jeszcze trochę powalczę. To było 1, szybkie podejście.

- Jurek

Gość Jerzy Markiton
Opublikowano

Profile rozgryzione: w plikach .cor  należało wszystkie kropki zamienić na przecinki i Winfoil już je widzi.

Dziękuję za chęć pomocy.

- Jurek

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.