Gość Jerzy Markiton Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2015 Czy ktoś podejmie się przetłumaczyć ten artykuł ? Myślę, że warto przybliżyć jego treść większości z Nas ? Pozdrawiam - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 ...Jak sie nikt nie zglosi to moze ja sprobuje...ale narazie nie mam czasu zeby wyjsc na pole i pol godziny polatac, nie mowiac juz o skonczeniu modeli, ktore zaczalem... ...szkoda tez, ze nie jestem forumowym Markiem Drela, duzo latwiej by bylo... ps: dla "aerodynamikow" ten artykul jakis odkrywczy nie bedzie; chodzi w skrocie o biegunowe, ktore uwzgledniaja zmieniajace sie wartosci Re w locie, choc jak przyznaje na koncu sam autor, tez nie "zalatwiaja" sprawy do konca... ...i jeszcze tlumaczy jak w trzech chyba dostepnych dla zwyklych zjadaczy chleba programach te biegunowe wykreslic... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2015 Jest w tłumaczeniu - chwilę potrwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Nie spodziewam się "odkryć". Ale czasami to samo powiedziane przez kogo innego - i rozjaśnia się w makówce. Próbowałem tłumaczyć przy pomocy pani od j.francuskiego....Google jest bardziej zrozumiały, przynajmniej dla mnie. ------------------ Wczoraj dotarła do mnie książka dr. H. Quabecka - HQ-Profile fur den Modelflug. Pobieżna lektura - musiałby to tłumaczyć ktoś w pokroju Piotra de. W innym przypadku będzie zmaszczone, a jest tam kopalnia wiedzy. Do książki dołączona płyta z profilami i wykresami. Niestety - żadnego z tych formatów mój Winfoil nie akceptuje... Pupcia blada ! Muszę sprawdzić, czy to się da w ogóle przeklepać. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 A jakie formaty profili? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mgr Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Właśnie jaki format - może Profili Pro będzie w stanie odczytać / prze konwertować na .dat. Jak by co, mogę przykładowy plik sprawdzić czy się da. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Jest cor, jest dat, txt, koo, pro, koor.koo..... Winfoil akceptuje podobno i koo, i dat i cor - niestety podczas importu wychodzą bzdury. Sprawdziłem cor - są 2 formaty zapisu: Eppler 100 (100,000 - 0,000; 99,9987-0,00012) i Eppler (1,0000 -0,0000). Ale profil w tych formatach jest opisany za pomocą 61 współczynników. Natomiast profile z książki opisane są za pomocą 100 współczynników na dole i 100 współczynników na górze profilu ale nie jest to sposób naca. Wartości X dla dołu i góry są różne. Jeszcze trochę powalczę. To było 1, szybkie podejście. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2015 Podeślij ze dwa profile we wszystkich formatach to sprawdzę. Można też "pomacać" tym http://www.mh-aerotools.de/airfoils/software.htm - Conversion of Airfoil Coordinates. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2015 Profile rozgryzione: w plikach .cor należało wszystkie kropki zamienić na przecinki i Winfoil już je widzi. Dziękuję za chęć pomocy. - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi