mirolek Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Najlepsze są proste rozwiązania :-) Mam jednak wrażenie, że przesadziłeś z wielkością serw - czy to standardy? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Witam Serwa to Hitec HS 311 i Hs 322 (standardowe) , a co wydają się za duże czy za małe ? A tutaj efekty nocnej dłubaniny wklejone wzmocnienie za podwoziem ,wklejone wzmocnienie pod tylne kółko i zanotowanie kółka,wklejone zanocowanie zastrzału skrzydła (klocek bukowy 15 x 15 mm) ,wklejone okrągłe kołki ( 8 mm) w kadłubie jako zamocowanie drutów stalowych 2 mm , na których osadzone będą skrzydła. Dalszy ciąg mam nadzieję , że wieczorem. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 moim zdaniem za duże ale skoro już osadzone to nie ma sensu ich wymieniać. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Wiesz, ten model ma jednak 220 cm rozpiętości i trudno tu zastosować HS 81 (miałem je w Wicherku 25 ). Wkleiłem dwa żebra nasadowe , kołki z dziurką jako prowadnice drutu i wzmocnienie zamocowania zastrzału. Wznios skrzydeł ustaliłem na 3,8 stopnia.(skopiowany z senior telemaster). Potem będę musiał wykonać haczyk do zaczepiania gumek . To tyle na dzisiaj.Pozdrawiam krajana Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Rozpiętość słuszna ale obciążenia na lotkach nie są duże. Do wprowadzenia modelu w wiraż czy beczkę wystarczy niewielkie wychylenie lotek i siła serwa rzędu 2 -3 kg. Na ogon na pewno musisz zastosować serwa typu standard po 4 -5 kg ale na lotki można było zastosować serwa o mniejszej wadze np. MG16R czy MG930 Wicherek lata powoli i nie będziesz ćwiczył akrobacji 3D, zatem nie ma co przesadzać. Zamontowałeś standardy, też będzie dobrze bo dla wicherka kolejne 50g nie stanowi problemu ale masa jest odsunięta od osi podłużnej modelu i chyba będzie skupiona za zastrzałem co przy "trudnym lądowaniu" będzie niepotrzebnie obciążać płat. Z jednej strony zostawiasz mocowanie na gumkę i kołki jak dla małego modelu z drugiej zwracasz uwagę na rozpiętość i obciążasz płat jak w dużym modelu. Brak kesonu zwiększa skręcanie skrzydła co przy małym modelu nie stanowi problemu ale w dużym już tak, zwłaszcza gdy pojawia się skupiona masa. Widzę tu małą niekonsekwencję ale mam nadzieję, że tak uniwersalna konstrukcja jak wicherek poradzi sobie z tymi drobnymi problemami. RWD-6 miał problem właśnie ze skręcaniem płata przy większych prędkościach a rozwiązaniem był drugi zastrzał. Powiększając konstrukcje wicherka trzeba to mieć na uwadze, że rośnie rozpiętość, masa a zatem i prędkość modelu czego wynikiem będą większe siły jakie działają na płaty. Mocowanie skrzydeł proponuje jeszcze przemyśleć ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 Witam serdecznie. Dziękuje za cenne uwagi. Co do serw to na lotki są przewidziane własnie HS 311 (3 kg).Rożnica masy to ok 20 g , przy tej wielkości modelu bez znaczenia. Bardziej mnie martwi słaba sztywność płata.Kesonu nie wykonałem programowo .Chciałem zrobić model jak najbardziej wierny oryginałowi. Teraz będę się zastanawiał nad podwójnym zastrzałem. Mocowanie nie jest na kołkach tylko na drutach 2 mm przechodzących prze kołki (tak miałem w W 25 i sprawdzało się znakomicie). Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 21 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 No węzeł górny w kadłubie nie wzbudza mojego zaufania :-) Wiem co mówię, bo dwa kreciki Wicherkiem zaliczyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Możesz zwiększyć sztywność płata wypełniając przestrzenie międzydźwigarowe. Zastrzał typu V też byłby dobrym rozwiązaniem. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Witam TeBe Taki sposób mocowania płata zaleca Wiesław Shier w wypadku większych modeli. Po twardym lądowaniu płaty w moim Wicherku 25 rozjeżdżały się nie spadając z drutów.Oczywiście mocowanie klkoma pasmami gumy modelarskiej wewnątrz kadłuba .Zastrzały miałem przykręcone i do kadłuba i do skrzydła i sprawdzało się to znakomicie. Kołki bukowe (8 mm) stanowią doskonałe zabezpieczenie przed zgnieceniem górnego piętra. Mirku Właśnie kupiłem deseczkę balsową 3 mm (u pana Wojtka w Marvio) z myślą o wypełnieniu między dźwigarowym. Pan Wojtek twierdzi jednak , że nie usztywni to płata na skręcanie.Wkleję dodatkowe klocki dla drugiej pary zastrzałów. Jeżeli płat okaże się za wiotki (vide RWD ) , dodam drugą parę. Mam nadzieję , że dobrze napięta folia pokryciowa usztywni go bardziej. Co do treningu 3D nie mam takich umiejętności. Dziękuję za bardzo rzeczowe uwagi. Oby więcej takich kolegów. PozdrawiamPiotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 22 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Dwupunktowe podparcie skrzydła i skrócenie tym samym ramienia sił skręcających płat, moim zdaniem rozwiąże problem. Wypełnienie pomiędzy dźwigarami choć bezpośrednio nie bierze udziału w oddziaływaniu na skręcanie wzdłuż wzmacnianego dźwigara, zwiększa sztywność całego płata poprzez wzmocnienie żeberek na ścinanie w przestrzeni międzydźwigarowej. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 22 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2015 Witam To co mówiłem o budowie domu, Człowiek się urobi , a efektów nie widać. Wygiąłem haczyki do gumek , wyciąłem dla nich gniazda i i nakładki i wkleiłem je. ( 3 godziny pracy ). Skleiłem listwy na zastrzały ( 2 x 3 x 10 mm ). Czekam aż żywica zżeluje. Zdjęcie obrazujące druty w skrzydłach. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 23 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2015 Witam Dzisiaj zająłem się mocowaniem statecznika poziomego. Będzie zamocowany za pomocą 3 śrub nylonowych które przechodzą prze tulejki plastikowe , które przechodzą przez wzmocnienia z balsy..W kadłubie będą zamocowane nakrętki.Znowu godzina szlifowania tych klocuszków balsowych Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 24 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Witam Stwierdziłem ,że kilkadziesiąt gramów skrzydłu nie zaszkodzi .Wykonałem wypełnienia międzydźwigarowe z balsy 3 mm. Sztywność płata na skręcanie nieco wzrosła . Wykonałem mini keson skrzydła przy kadłubie. (balsa 3 mm). Niestety , to dopiero jedno skrzydło Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Przy podparciu typu V skręcanie będzie możliwe dopiero za miejscem mocowania podparcia czyli na znacznie mniejszej długości skrzydła. Teraz jest znacznie lepiej a będzie super gdy całość ściśnie i usztywni pokrycie. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Witam Mam taką nadzieję.nadzieję. Rozwiązanie z dwoma zastrzałami zachowuję jako rezerwę. No i minęła 12 w nocy i udało mi się zrobić wypełnienia w drugim skrzydle. Jutro mini keson. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 Witam Pracuję nad drugim skrzydłem. Foto w nocy Jest 1:25 . Skończyłem szlifować. Oba skrzydła prawie gotowe . . Pozdrawiam Piotr. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Witam serdecznie . Po kilku dniach przerwy ( imieniny itp . ) biorę się do roboty. Plan na dzisiaj to mocowanie statecznika poziomego do kadłuba. Zdjęcia pewnie późnym wieczorem , a raczej nocą Kupiłem u a pana Wojtka w Marvio materiał na pokrycie.Decyzja kolorystyczna zapadła . Kupiłem też dźwignie do sterów i napędy do lotek. Cóż modelarstwo nie jest najtańszym hobby. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Witam Z przyczyn różnych miałem tydzień przestoju.Ale sobie trochę polatałem. Może teraz praca pójdzie nieco szybciej . Zamieszczam obiecane fotografie zamocowanego usterzenia. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 trochę rzemieślniczo wyglądają te śruby. Czy nie lepiej byłoby w listwie natarcia osadzić dwa kołki ustalajace i zaczopować je w kadłubie a zostagwić tylko jedną śrubę na spływie? ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr21 Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2015 WitamSam piałeś ,ze rozwiązana proste są najlepsze. Kombinowanie przy wicherku nie jest wskazane. Rozwiązanie , które opisałeś miałem w W25 ,ale to nie osłabia krawędzi natarcia statecznika poziomego. Pozdrawiam Piotr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi