micro Opublikowano 6 Czerwca 2015 Opublikowano 6 Czerwca 2015 W symulatorze: BMI Flight Simulator, znajdziesz swojego . 1
Mitar Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Podepnę się pod temat. Dziś udało mi się wykonać 1 lot swoim Pioneerem i mam kilka pytań: 1) Wszędzie piszą, że SC to ~62mm , przy tej wartości miałem 2 krety na starcie( na szczęście w wysoką trawę), dopiero na czuja wyregulowałem wszystko (SC~80mm) i było ok, jak to jest u was? 2) Regulator z zestawu po 5 min na 50% mocy bardzo gorący, norma? wytrzyma czy zmienić na 25A czy 30A żeby nie robić w środku sauny? 3) Śmigło z zestawu po 10min "zabawy" wygląda jakby je pogryzło stado wygłodniałych borsuków, chcę je wymienić na http://abc-rc.pl/APC-6x55-E czy muszę wymieniać całą piastę czy te tuleje redukcyjne z zestawu załatwią sprawę? 4) Ze 3 razy odkręcił mi się kołpak mimo dość mocnego dokręcenia, ledwo go znalazłem, można gdzieś dokupić na tą piastę sam kołpak (dla zapasu)? znalazłem tylko w zestawie z tym szitowym śmigiełkiem. Niby banały ale dla początkującego wszystko jest czarną magią 1
AndyCopter Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (...) 1) Wszędzie piszą, że SC to ~62mm , przy tej wartości miałem 2 krety na starcie( na szczęście w wysoką trawę), dopiero na czuja wyregulowałem wszystko (SC~80mm) i było ok, jak to jest u was? 2) Regulator z zestawu po 5 min na 50% mocy bardzo gorący, norma? wytrzyma czy zmienić na 25A czy 30A żeby nie robić w środku sauny? 3) Śmigło z zestawu po 10min "zabawy" wygląda jakby je pogryzło stado wygłodniałych borsuków, chcę je wymienić na http://abc-rc.pl/APC-6x55-E czy muszę wymieniać całą piastę czy te tuleje redukcyjne z zestawu załatwią sprawę? 4) Ze 3 razy odkręcił mi się kołpak mimo dość mocnego dokręcenia, ledwo go znalazłem, można gdzieś dokupić na tą piastę sam kołpak (dla zapasu)? znalazłem tylko w zestawie z tym szitowym śmigiełkiem. (...) 1. SC ustaw w zakresie ~70mm +-5mm od krawędzi natarcia skrzydła - w zależności od wagi modelu. 2. zmień regulator na mocniejszy 3. śmigło jest bardzo dobre do tego zestawu, sam używam dokładnie tego samego w podobnym modelu 4. zmień piastę, skoro "się odkręca" 1
Mozart Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Tak się zapytam jaki regulator (ilu amperowy) jest w zestawie ARF lub RTF?
bart07 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Wiele razy pisałem, że SC w Bixlerze i klonach powinien być w okolicy 85mm. Bezpiecznie można cofać nawet do 110mm. Jak ustawisz na 85, to spróbuj lot swobodny. Ustaw stery na "0" i mocno rzuć poziomo. Model wyląduje bez problemów jakieś 30-50 m od Ciebie. Jak ustawisz na 65mm to będziesz miał do klejenia dziób, albo będziesz ratować się sterem wysokości. 1
PK999 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Tak się zapytam jaki regulator (ilu amperowy) jest w zestawie ARF lub RTF? 18/20A Na lepszym/sprawniejszym śmigle będziesz latał z mniejszym gazem i ciut mniejszym poborem prądu. Chociaż szczerze polecam częste gaszenie silnika i szybowanie. Do większego śmigła (6x4 lub podobne) odpowiedniejszy będzie regulator 30A 1
Mitar Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 ...SC ustaw w zakresie ~70mm +-5mm od krawędzi natarcia skrzydła - w zależności od wagi modelu... Wiele razy pisałem, że SC w Bixlerze i klonach powinien być w okolicy 85mm... No właśnie ja się zasugerowałem że te 65mm to święta zasada , ale widać ,że i tak samemu trzeba to sprawdzić i ustawić podczas testów. ...Chociaż szczerze polecam częste gaszenie silnika i szybowanie.... Podczas 1 lotu człowiek walczy o życie na szybowanie przyjdzie czas. Co do regla to coś takiego http://abc-rc.pl/ABC-Power-ESC-30A może być ? 1
AndyCopter Opublikowano 13 Czerwca 2015 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (...) Podczas 1 lotu człowiek walczy o życie na szybowanie przyjdzie czas. Co do regla to coś takiego http://abc-rc.pl/ABC-Power-ESC-30A może być ? Na pierwsze loty danym modelem, warto wybrać się z Kimś, kto posiada taki model i stosownie doradzi. 30A to dużo, ale wystarczy Ci całkowicie. Ciężki też nie jest.
Mitar Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 18/20A Na lepszym/sprawniejszym śmigle będziesz latał z mniejszym gazem i ciut mniejszym poborem prądu. Chociaż szczerze polecam częste gaszenie silnika i szybowanie. Do większego śmigła (6x4 lub podobne) odpowiedniejszy będzie regulator 30A Po założeniu nowego śmigła i zmianie piasty (do starej nie pasowało) BAJKA! , 70% mocy więcej i regulator 20A już się tak nie nagrzewał. (nie montowałem jeszcze 30A bo muszę zamówić końcówki) SC na 75mm i przy szybowaniu mogłem puścić manetki i model sam sobie leciał. Choć wiaterek dziś wiał udało się trochę polatać , startu i lądowania nie ma bo żonie się nie chciało nagrywać , próbowałem nawet zrobić pentelkę (1:16) ale trochę spanikowałem. Żeby nie było tak pięknie to jeszcze dorzucę jak to wyglądało na SC 62mm + panika + błędy. https://www.youtube.com/watch?v=N-grRSsMwLo Cieszę się .że mimo ponad 1h latania (2x2200mAh) udało się nie rozbić. Za 2 tyg montuję Mobiusa 1080 , wie ktoś czy kamerka mocno się nagrzewa podczas nagrywania?
AndyCopter Opublikowano 17 Czerwca 2015 Opublikowano 17 Czerwca 2015 (...) Choć wiaterek dziś wiał udało się trochę polatać , startu i lądowania nie ma bo żonie się nie chciało nagrywać , próbowałem nawet zrobić pentelkę (1:16) ale trochę spanikowałem. (...) Proponuję latać nieco wyżej. Nisko i powoli, nie oznacza bezpiecznie
Mitar Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Proponuję latać nieco wyżej. Nisko i powoli, nie oznacza bezpiecznie Zdaję sobie z tego sprawę, ale bez odrobiny adrenaliny obejść się nie może , i tak 80% czasu szybowałem u góry ,akurat tu żonka filmowała to musiałem niżej polatać aby kamerka złapała. Zastanawiam się jeszcze czy warto wycinać lotki i robic na zawiasy, w sumie obecna sterowność mi wystarcza, jest szansa że fabryczne "mocowana" lotka się urwie? Wpadł mi jeszcze głupi pomysł, nie smiejcie się ;D Co jakby wkleić na dziub cieniutką (lekką) sprężynkę, coś takiego: Do rozproszenia energii tych najgorszych kretów z dzioba.
TeBe Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Tego jeszcze nie ćwiczyliśmy :-) Spróbuj :-))) 1
bart07 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Nie rób zawiasów konstrukcyjnych. Taśma klejąca jest lepsza. Co do zabezpieczenia dziobu, to masz w standardzie. Cały dziób zrobi Ci się w harmonijkę. Potem do gara i od nowa. Teraz Twoje rzuty: 1. mocniej 2. poziomo 3. spróbuj bez silnika i bez korekcji SW. Podejrzewam, że i tak zaryje Ci dziobem w dół. Przesuń SC do tyłu, tak na 85mm i spróbuj wystartować. 4 EXPO na 50% 1
Francka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Niskie latanie jest dla profesjonalistów ,bo ziemia blisko dlatego plus dla Ciebie a radze wyżej latać i nauczyć się odruchów . 1
Mitar Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Tego jeszcze nie ćwiczyliśmy :-) Spróbuj :-))) Jak znajdę odpowiednio lekką i dobra wielkościowo to na pewno przetestuje i podam rezultaty. Nie rób zawiasów konstrukcyjnych. Taśma klejąca jest lepsza. Nie pomyślałem o tym, w sumie dobry patent dla leniuszków w razie czego mozna poprawić. Teraz Twoje rzuty: 1. mocniej 2. poziomo 3. spróbuj bez silnika i bez korekcji SW. Podejrzewam, że i tak zaryje Ci dziobem w dół. Przesuń SC do tyłu, tak na 85mm i spróbuj wystartować. 4 EXPO na 50% Te rzuty z 2 filmiku to faile z wczesniejszego dnia, potem jak poprawiłem SC na 75mm to już startował bez problemu na 30% silnika i szybował jak należy. Niskie latanie jest dla profesjonalistów ,bo ziemia blisko dlatego plus dla Ciebie a radze wyżej latać i nauczyć się odruchów . Tak jak napisałem wcześniej , to było tylko pod nagranie, normalnie szybuje sobie u góry albo na minimum silnika albo na 0 żeby pouczyć się modelu. Niestety nie umiem wykorzystac jeszcze steru kierunku , muszę poduczyć się jak i w jakim celu go używać. 1
Francka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ster kierunku w "Pionierku" to jest za mały , by poczuć jego działanie , ale przydaje się do lądowania 1
bogdbi Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Opublikowano 8 Maja 2016 Witam kolegów po przerwie. Mam pewien kłopot, otóż skończył mi się zapas śmigieł (a kupić się nowych jakoś nie da) i kupiłem http://abc-rc.pl/APC-6x55-E, które nie bardzo leży w piaście oryginalnej. Tuleje są na mniejszą średnicę, piastę dokręca się tylko ledwo co. A wygląda to taj jak na zdjęciu. Gdybym nawet rozwiercił śmigło, to usiądzie mi głębiej to prawda, ale znaczna część śmigła nie dotyka piasty. Jednym słowem z tego co widzę to chyba trzeba inną piastę. A skąd ją wziąć i jak ją wymienić?
rufik Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Z tego samego sklepu co śmigło : http://abc-rc.pl/piasta-smigla-gemfan-3-m5-kolpak tylko zmierz średnice wału silnika.
Ramzi87 Opublikowano 8 Maja 2016 Opublikowano 8 Maja 2016 Skrzydła nie mogą być na sztywno , bo sie połamią , w locie siła działająca na szkrzydła nie jest pozioma tylko pionowa . Rozsumą sie tylko przy lądowaniu w locie nie ma takiej możliwości. Tomasz kolega dał pręt 8 mm , ale on inaczej lata. Co za silniknjest w tym sky surferze ? Bo mam ten sam model ale pionowo w gore nie da rady go wyciagnac
Francka Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 Tak jak Mateusz napisał : Zmieniony jest pręt węglowy na 8mm/1mm ,silnik nie od tego modelu, ale w granicach 200W 2200 kv na 3s.
Rekomendowane odpowiedzi