micro Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 W symulatorze: BMI Flight Simulator, znajdziesz swojego . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Podepnę się pod temat. Dziś udało mi się wykonać 1 lot swoim Pioneerem i mam kilka pytań: 1) Wszędzie piszą, że SC to ~62mm , przy tej wartości miałem 2 krety na starcie( na szczęście w wysoką trawę), dopiero na czuja wyregulowałem wszystko (SC~80mm) i było ok, jak to jest u was? 2) Regulator z zestawu po 5 min na 50% mocy bardzo gorący, norma? wytrzyma czy zmienić na 25A czy 30A żeby nie robić w środku sauny? 3) Śmigło z zestawu po 10min "zabawy" wygląda jakby je pogryzło stado wygłodniałych borsuków, chcę je wymienić na http://abc-rc.pl/APC-6x55-E czy muszę wymieniać całą piastę czy te tuleje redukcyjne z zestawu załatwią sprawę? 4) Ze 3 razy odkręcił mi się kołpak mimo dość mocnego dokręcenia, ledwo go znalazłem, można gdzieś dokupić na tą piastę sam kołpak (dla zapasu)? znalazłem tylko w zestawie z tym szitowym śmigiełkiem. Niby banały ale dla początkującego wszystko jest czarną magią 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (...) 1) Wszędzie piszą, że SC to ~62mm , przy tej wartości miałem 2 krety na starcie( na szczęście w wysoką trawę), dopiero na czuja wyregulowałem wszystko (SC~80mm) i było ok, jak to jest u was? 2) Regulator z zestawu po 5 min na 50% mocy bardzo gorący, norma? wytrzyma czy zmienić na 25A czy 30A żeby nie robić w środku sauny? 3) Śmigło z zestawu po 10min "zabawy" wygląda jakby je pogryzło stado wygłodniałych borsuków, chcę je wymienić na http://abc-rc.pl/APC-6x55-E czy muszę wymieniać całą piastę czy te tuleje redukcyjne z zestawu załatwią sprawę? 4) Ze 3 razy odkręcił mi się kołpak mimo dość mocnego dokręcenia, ledwo go znalazłem, można gdzieś dokupić na tą piastę sam kołpak (dla zapasu)? znalazłem tylko w zestawie z tym szitowym śmigiełkiem. (...) 1. SC ustaw w zakresie ~70mm +-5mm od krawędzi natarcia skrzydła - w zależności od wagi modelu. 2. zmień regulator na mocniejszy 3. śmigło jest bardzo dobre do tego zestawu, sam używam dokładnie tego samego w podobnym modelu 4. zmień piastę, skoro "się odkręca" 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Tak się zapytam jaki regulator (ilu amperowy) jest w zestawie ARF lub RTF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Wiele razy pisałem, że SC w Bixlerze i klonach powinien być w okolicy 85mm. Bezpiecznie można cofać nawet do 110mm. Jak ustawisz na 85, to spróbuj lot swobodny. Ustaw stery na "0" i mocno rzuć poziomo. Model wyląduje bez problemów jakieś 30-50 m od Ciebie. Jak ustawisz na 65mm to będziesz miał do klejenia dziób, albo będziesz ratować się sterem wysokości. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 Tak się zapytam jaki regulator (ilu amperowy) jest w zestawie ARF lub RTF? 18/20A Na lepszym/sprawniejszym śmigle będziesz latał z mniejszym gazem i ciut mniejszym poborem prądu. Chociaż szczerze polecam częste gaszenie silnika i szybowanie. Do większego śmigła (6x4 lub podobne) odpowiedniejszy będzie regulator 30A 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 ...SC ustaw w zakresie ~70mm +-5mm od krawędzi natarcia skrzydła - w zależności od wagi modelu... Wiele razy pisałem, że SC w Bixlerze i klonach powinien być w okolicy 85mm... No właśnie ja się zasugerowałem że te 65mm to święta zasada , ale widać ,że i tak samemu trzeba to sprawdzić i ustawić podczas testów. ...Chociaż szczerze polecam częste gaszenie silnika i szybowanie.... Podczas 1 lotu człowiek walczy o życie na szybowanie przyjdzie czas. Co do regla to coś takiego http://abc-rc.pl/ABC-Power-ESC-30A może być ? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 13 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2015 (...) Podczas 1 lotu człowiek walczy o życie na szybowanie przyjdzie czas. Co do regla to coś takiego http://abc-rc.pl/ABC-Power-ESC-30A może być ? Na pierwsze loty danym modelem, warto wybrać się z Kimś, kto posiada taki model i stosownie doradzi. 30A to dużo, ale wystarczy Ci całkowicie. Ciężki też nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 18/20A Na lepszym/sprawniejszym śmigle będziesz latał z mniejszym gazem i ciut mniejszym poborem prądu. Chociaż szczerze polecam częste gaszenie silnika i szybowanie. Do większego śmigła (6x4 lub podobne) odpowiedniejszy będzie regulator 30A Po założeniu nowego śmigła i zmianie piasty (do starej nie pasowało) BAJKA! , 70% mocy więcej i regulator 20A już się tak nie nagrzewał. (nie montowałem jeszcze 30A bo muszę zamówić końcówki) SC na 75mm i przy szybowaniu mogłem puścić manetki i model sam sobie leciał. Choć wiaterek dziś wiał udało się trochę polatać , startu i lądowania nie ma bo żonie się nie chciało nagrywać , próbowałem nawet zrobić pentelkę (1:16) ale trochę spanikowałem. Żeby nie było tak pięknie to jeszcze dorzucę jak to wyglądało na SC 62mm + panika + błędy. https://www.youtube.com/watch?v=N-grRSsMwLo Cieszę się .że mimo ponad 1h latania (2x2200mAh) udało się nie rozbić. Za 2 tyg montuję Mobiusa 1080 , wie ktoś czy kamerka mocno się nagrzewa podczas nagrywania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 17 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2015 (...) Choć wiaterek dziś wiał udało się trochę polatać , startu i lądowania nie ma bo żonie się nie chciało nagrywać , próbowałem nawet zrobić pentelkę (1:16) ale trochę spanikowałem. (...) Proponuję latać nieco wyżej. Nisko i powoli, nie oznacza bezpiecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Proponuję latać nieco wyżej. Nisko i powoli, nie oznacza bezpiecznie Zdaję sobie z tego sprawę, ale bez odrobiny adrenaliny obejść się nie może , i tak 80% czasu szybowałem u góry ,akurat tu żonka filmowała to musiałem niżej polatać aby kamerka złapała. Zastanawiam się jeszcze czy warto wycinać lotki i robic na zawiasy, w sumie obecna sterowność mi wystarcza, jest szansa że fabryczne "mocowana" lotka się urwie? Wpadł mi jeszcze głupi pomysł, nie smiejcie się ;D Co jakby wkleić na dziub cieniutką (lekką) sprężynkę, coś takiego: Do rozproszenia energii tych najgorszych kretów z dzioba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Tego jeszcze nie ćwiczyliśmy :-) Spróbuj :-))) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Nie rób zawiasów konstrukcyjnych. Taśma klejąca jest lepsza. Co do zabezpieczenia dziobu, to masz w standardzie. Cały dziób zrobi Ci się w harmonijkę. Potem do gara i od nowa. Teraz Twoje rzuty: 1. mocniej 2. poziomo 3. spróbuj bez silnika i bez korekcji SW. Podejrzewam, że i tak zaryje Ci dziobem w dół. Przesuń SC do tyłu, tak na 85mm i spróbuj wystartować. 4 EXPO na 50% 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Niskie latanie jest dla profesjonalistów ,bo ziemia blisko dlatego plus dla Ciebie a radze wyżej latać i nauczyć się odruchów . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mitar Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Tego jeszcze nie ćwiczyliśmy :-) Spróbuj :-))) Jak znajdę odpowiednio lekką i dobra wielkościowo to na pewno przetestuje i podam rezultaty. Nie rób zawiasów konstrukcyjnych. Taśma klejąca jest lepsza. Nie pomyślałem o tym, w sumie dobry patent dla leniuszków w razie czego mozna poprawić. Teraz Twoje rzuty: 1. mocniej 2. poziomo 3. spróbuj bez silnika i bez korekcji SW. Podejrzewam, że i tak zaryje Ci dziobem w dół. Przesuń SC do tyłu, tak na 85mm i spróbuj wystartować. 4 EXPO na 50% Te rzuty z 2 filmiku to faile z wczesniejszego dnia, potem jak poprawiłem SC na 75mm to już startował bez problemu na 30% silnika i szybował jak należy. Niskie latanie jest dla profesjonalistów ,bo ziemia blisko dlatego plus dla Ciebie a radze wyżej latać i nauczyć się odruchów . Tak jak napisałem wcześniej , to było tylko pod nagranie, normalnie szybuje sobie u góry albo na minimum silnika albo na 0 żeby pouczyć się modelu. Niestety nie umiem wykorzystac jeszcze steru kierunku , muszę poduczyć się jak i w jakim celu go używać. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 18 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Ster kierunku w "Pionierku" to jest za mały , by poczuć jego działanie , ale przydaje się do lądowania 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bogdbi Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Witam kolegów po przerwie. Mam pewien kłopot, otóż skończył mi się zapas śmigieł (a kupić się nowych jakoś nie da) i kupiłem http://abc-rc.pl/APC-6x55-E, które nie bardzo leży w piaście oryginalnej. Tuleje są na mniejszą średnicę, piastę dokręca się tylko ledwo co. A wygląda to taj jak na zdjęciu. Gdybym nawet rozwiercił śmigło, to usiądzie mi głębiej to prawda, ale znaczna część śmigła nie dotyka piasty. Jednym słowem z tego co widzę to chyba trzeba inną piastę. A skąd ją wziąć i jak ją wymienić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rufik Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Z tego samego sklepu co śmigło : http://abc-rc.pl/piasta-smigla-gemfan-3-m5-kolpak tylko zmierz średnice wału silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ramzi87 Opublikowano 8 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2016 Skrzydła nie mogą być na sztywno , bo sie połamią , w locie siła działająca na szkrzydła nie jest pozioma tylko pionowa . Rozsumą sie tylko przy lądowaniu w locie nie ma takiej możliwości. Tomasz kolega dał pręt 8 mm , ale on inaczej lata. Co za silniknjest w tym sky surferze ? Bo mam ten sam model ale pionowo w gore nie da rady go wyciagnac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 9 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2016 Tak jak Mateusz napisał : Zmieniony jest pręt węglowy na 8mm/1mm ,silnik nie od tego modelu, ale w granicach 200W 2200 kv na 3s. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi