remzibi Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Wlasnie dzisiaj pierwszy raz w zyciu latalem samolotem , depronowy telemaster - kupiony od usera danylotnik z tego forum . Doszedl w paczce z polamanym skrzydlem ale jakos je polatalem , chociaz teraz brak mu wywazenia ale wymyslilem , ze na pierwszy lot bedzie OK , wszak pewnie i tak je rozwale od razu . aparatura od kinga(heli) - odbiornik tez od kinga . Zadnych zaklocen czy utraty zasiegu , a w sumie latalem wysoko i w miare daleko . Oczywiscie sterowanie pozostalosc z heli mode2 - samolotowcy sie dziwili hehe . Samolot deproniak - sklecony i wykonczony na szybko , mialem czas tylko 1 i 3 maja na budowe niestety - popychacze zrobione z drutu od migomatu - ciegna lotek i sterow z obudowy po Tic-Tac'ach (swietnie sie sprawuja) , silnik 3F dzwonek z reglem jakims (soft start z helika) , pakiet jakis umeczony ktory juz helika nie podnosi ale do samolotu jak znalazl i wiecie co ? Nawet nie wiedzialem ze umiem latac samolotem i to jaaaaaaaaaak hehe - juz na drugim locie beczki i inne wygibasy - super sprawa - samoloty tez sa super . Generalnie po lataniu helikiem - latanie samolotem to latwizna - najtrudniejsze sa ladowania (helikiem laduje sie latwo , samolotem juz nie tak latwo ) - ale wszystkie ladowania sie udaly i samolot poleci przy najblizszej okazji znowu , caly i zdrowy . Zona filmowala bo miala byc potencjalna szybka i widowiskowa katastrofa , a bylo sporo fajnego latania (w sumie 3 loty a trzeci najdluzszy i najspokojniejszy na pewniaka ) - tak dla odpoczynku i odmiany po heli . Link do 2 pierwszych lotow : Najlepsze w samolocie , ze mozna zdjac gaz i dalej leciec - ciekawostka hehe:) . Mysle ze w tygodniu jesli wytrzymaja te polatane skrzydla troche potrenuje plynne ladowania do czasu az przyjda nowe skrzydelka (juz ida cale szczescie) a od przyszlego tygodnia loty z videokaskiem FPV na nowych skrzydelkach - mam nadzieje , ze i samolot bedzie sie z nimi lepiej sprawowal w kwestii sterownosci . Generalnie samolot kolegi danylotnik lata wysmienicie , tak dobrze , ze az ciezko wyladowac i jako latadlo dla poczatkujacego jak ja - polecam bardzo . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Peter Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 To mi wyglada na epidemie... Wszyscy chca latac z kamerkami Miejsce w rc-cam juz zaklepane (na stale :devil: ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrek_SGM Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 No to pogratulować mode2 - samolotowcy sie dziwili Nie daj się "zastraszyć" z tym mode, u mnie na lotnisku zdecydowana większość lata w mode2- nie mówię że lepsze (żeby zaraz nie powstała wielka dyskusja offtopic)- ale to naprawdę nic dziwnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Hejka, I ja tam byłem i wszystko widziałem i potwierdzam A co do moda 2-giego to tym bym się wcale nie martwił. Można latać na nim samolotami równie dobrze jak na 1-szym (zresztą dyskusji na ten temat było już bez liku) - ja na przykład tak latam i nie narzekam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pavelm Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Eee jak kosiarkami latałeś to jakieś tam obycie z powietrzem masz Oczywiście gratuluję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Hejka,I ja tam byłem i wszystko widziałem i potwierdzam A co do moda 2-giego to tym bym się wcale nie martwił. Można latać na nim samolotami równie dobrze jak na 1-szym (zresztą dyskusji na ten temat było już bez liku) - ja na przykład tak latam i nie narzekam. Ha , czesc - milo widziec i w necie . My stanowimy w tym modzie2 jakby wyjatki - nie bylo reszty "towarzystwa" (byli na zlocie) a wszyscy mode1 . Oj beda chyba na lotnisku jeszcze dyskusje gorace w temacie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 A co za różnica czy mode 1 2 3 i 4 czy inne ,trzeba umieć latać i to wszystko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kreis84 Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 Hehe, ja też po przejściu z kosiarki na deproniaka zostałem przy Mode 2 (mimo że zmieniłem apkę - więc miałem, i dalej mam możliwość zmiany mode). Ale na Mode2 lata mi się całkiem naturalnie i zmieniać nie zamierzam. Pogratulować pierwszego luźnego lotu bez torowania łopat i regulacji żyrka :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 No i o to chodzi Nie jest ważne jakieMode ważne żeby umieć latać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 5 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 No i o to chodzi Nie jest ważne jakieMode ważne żeby umieć latać Jak mawial jeden znajomy - "czeba wiater czuc" . Apropos wiatera - dzisiaj polatalem w naprawde sinym w porywach wietrze - tak dla wprawy - miejscami model stal w miejscu pod wiatr na 3/4 gazu . Ladowanie - jak harier- albo helik - tez w miejscu - a jednak mozna . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jędrek Opublikowano 5 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2008 A co za różnica czy mode 1 2 3 i 4 czy inne ,trzeba umieć latać i to wszystko Taaaak.. a Biniu umiał latać w Mode 5 :shock: . To była dopiero sztuka ;D . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Samolot lata swietnie - az ciezko sie od niego oderwac - pogoda idealna - zachcialo mi sie dzisiaj lotu odwroconego na niskim pulapie - tak zeby bylo widowiskowo . Zgadnijcie jaki odruch zostal mi z heli i manetka gazu przy locie odwroconym ? Tak - gaz na zero i samolot spikowal dzibem w dol . No i nastepny kadlubek zamowiony . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mars_2000 Opublikowano 6 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 Samolot lata swietnie - az ciezko sie od niego oderwac - pogoda idealna - zachcialo mi sie dzisiaj lotu odwroconego na niskim pulapie - tak zeby bylo widowiskowo .Zgadnijcie jaki odruch zostal mi z heli i manetka gazu przy locie odwroconym ? Tak - gaz na zero i samolot spikowal dzibem w dol . Dobre :devil: No i nastepny kadlubek zamowiony . Zamówiony :shock: ??? A czemuż to zamówiony ? Moim zdaniem znacznie lepiej jest odbudowywać rozbity samolot samemu..Można przy okazji dokonać paru ciekawych modyfikacji i wzmocnień po nabraniu doświadczeń z pierwszymi "twardszymi" przyziemieniami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 6 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2008 No i nastepny kadlubek zamowiony . Zamówiony :shock: ??? A czemuż to zamówiony ? Moim zdaniem znacznie lepiej jest odbudowywać rozbity samolot samemu..Można przy okazji dokonać paru ciekawych modyfikacji i wzmocnień po nabraniu doświadczeń z pierwszymi "twardszymi" przyziemieniami. Juz naprawiony , jutro znowu latanko - mam fajne poletko raptem 150m od domu . Wyszedl samolot jak delfin - butlonosy - ale zato szybka naprawa byla . EDIT : No i polatalem , patent dziobu z butelki sie sprawdzil wysmienicie - wsadzilem pakiet 2000mA taki z heli - 50 minut latania :shock: , do momentu az zaczely bolec nogi od stania . W heli to niemozliwe . Wylatalem sie jak motylek na wiosne . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 8 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 Naprawde nie moge sie oderwac od tego modelu , latam w kazdej wolnej chwili a pakiet starcza na naprawde dlugo . Ladowania sa juz przyjemnoscia a nie stresem . Przy bezwietrznej pogodzie poprostu plynie w powietrzu , potrafi latac bardzo wolno jak i szybko . Beczki i inne wygibasy robi super , sterow slucha sie wspaniale . I fotki "butlonosa" , dziecko cyknelo : Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 8 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 8 Maja 2008 My stanowimy w tym modzie2 jakby wyjatki - nie bylo reszty "towarzystwa" (byli na zlocie) a wszyscy mode1 . Oj beda chyba na lotnisku jeszcze dyskusje gorace w temacie . Wydaje mi sie, ze latasz na Lezycach, wiec sam sie dziwie takim dyskusjom- tylko podaj mi nazwiska tych ktorym to sie nie podoba :mrgreen: Ja od samego poczatku latam na mode 2, podobnie jak Janusz, Kuba i jeszcze ktos sie znajdzie z tego naszego Gdynsko-Rumskiego towarzystwa. Powodzenia w dalszych lotach!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 17 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2008 No i na koniec uznalem , ze troche ponad tydzien nauki latania samolotem jest OK i od dnia dzisiejszego wypuscilem sie z FPV na otwarta przestrzen . Samolocik dostal troche wagi bo i kamerka i lipol do jej zasilania - ale lata swietnie nawet z tym dodatkowym ciezarem . Wjalem tez serwo do steru kieruku i latalem tylko na lotkach i sterze wysokosci . Nauka latania z kaskiem zajela okolo 5 minut - potem juz latalem samolotem - nie patrzylem sie jak lata samolot - ale LATALEM TYM samolotem . Troche wialo , ale naprawde adrenalinka skacze jak lata sie z wiatrem i pod wiatr , troche trzeba sie przyzwyczaic do dosc odmiennej istoty orientacji przestrzennej z wysoka - ale dla kogos kto kiedykolwiek gral w symulatory lotu to nic starasznego . Rewela - nic dodac nic ujac . Chce jeszcze - i juz zaczynam przemyslenia i prace nad zasiegiem i jakoscia . Jest jeszcze filmik - nie z kamerki - nie mialem na czym nagrac - ale start i latanie FPV uwiecznione . Od tej pory chyba przeprowadzam sie na dzial rc-cam . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 18 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2008 Heh, smiesznie to wyglada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlody25 Opublikowano 25 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 o fest mogę prosić link skąd kupiłeś tą kamerkę?? pewnie w zestawie z odbiornikiem.. podaj jakieś paramtery zasięg, jakość itd... no i ile zapłaciłęś?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
remzibi Opublikowano 25 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Maja 2008 mogę prosić link skąd kupiłeś tą kamerkę? http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7649 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.