Skocz do zawartości

Pierwszy w zyciu lot samolotem RC

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
obiłem go :) kret zabity samolot zmielony :(

Tak niesmialo moze doradze , moze by tak zaczac od podstaw ? mamy 21 wiek - proponuje najpierw odpalic symulator na PC a potem dopiero za prawdzowe "latawce" sie zabierac :) .

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

jeśli chodzi o latanie to dla mnie nie nowość heli latam od ponad 4 lat .Jedyna nowość to samoloty i potrzeba utrzymania ich w ruchu żeby leciały.Symulator? owszem nadal z niego korzystam mimo że umiem dobrze latać helikami ,samolotem też trenuje z tym że na kompie normalnie nimi latam a w realu to efekty są jakie są dlatego skłaniał bym się ku temu że to raczej maszyna zawiniła niż pilot.

Arek

Opublikowano

Hmm , dziwne , po heli nic nie potrzebujesz w takim razie - samolotem poprostu latasz z marszu jak gdyby nigdy nic - :) . To jak tak to silnik 3F plus smiglo 8x4 jako minimum i samolot nastepny dowolny - powinien smigac az milo .

Opublikowano

też mnie to trochę zdziwiło :) jutro będę sprawdzał elektronikę bo trochę mnie martwi to że wszystkie krety wyglądały identycznie .

co do 3F to mam regulator od heli 40A a silnik to chciałbym sam zrobić z CD-ROMU tylko nie wiem ile czego nawijać ?:( może masz jakieś stronki o tym/

Opublikowano

Najpierw z ręki około 10m lotu przechył na lewo dziób w dół i kret.

Start z ziemi bez problemu na około 2m rozbiegu i to samo przechył na lewo dziób na dół i kret

Opublikowano

1. Sprawdź czy stery wychylają się tak jak powinny. Czy aby nie masz włączonych reversów?

2. Sprawdź czy nie masz zbyt dużego skłonu silnika w dół.

3. Dodatkowo silnik powinien być odrobinę w prawo.

4. Niech ktoś Ci trzyma model a ty oddal się na kilkadziesiąt metrów i ruszaj sterami. Sprawdź czy nie następuje utrata zasięgu albo czy nie występują zakłócenia.

To tyle. Więcej mi na razie do głowy nie przychodzi :roll:

Opublikowano

Twój model prawdopodobnie nie ma mocy aby się wznieść w powietrze (za małe śmigło,słaby silnik lub zły pakiet).

Problem z przewalaniem się modelu na lewą stronę często dotyczy zbyt małej prędkości modelu .

Proponował bym :

1.Sprawdzić ,stawiając model do pionu, czy model chce się wyrwać do góry(optymalny ciąg)

2. wyrzucać sporo mocniej lub startować z rozbiegiem nie 2 m a minimum 15-20m.

3. Oddać model w ręce doświadczonego kolegi ,który powie co jest nie tak albo obleci model i go wyreguluje na potrzeby Twojego latania.

Opublikowano

Wojtass_nt

1 wszystko wychylało się tak jak trzeba (sprawdzane kilka razy )

2 silnik ustawiony na wprost (sprawdzane było)

3 nie raczej prosto

4 właśnie jutro będę to spradzał też mam takie podejrzenia

Tomek

Miałem problem z ciągiem (za małe śmigło wymienione na większe ciąg sie znalazł)

1 tak go sprawdzałem i wyrywał się bardzo mocno

2 rzucałem go baaardzo mocno jeśli chodzi o rozbieg hm to miałem baaaaardzo dużo miejsca (na polu byłem) tylko on po około 2m kołowania sam się odrywał no to go ciągnełem do góry.

3 i tu gigantyczny problem bo w moim mieście i okolicy niema nikogo kto się tym hobby zajmuje

Opublikowano

to pokaż od góry jak masz założony silnik do modelu(ze śmigłem ustawionym w poziomo)

bo albo masz wykłon w lewo ,albo z tym ciągiem to grubo przesadzasz.

Opublikowano

Ok to jeszcze jedna sprawa.

Czy aby po wyrzucie z ręki nie dajesz mu od razu KOPA sterem do góry? Jeśli tak robisz to model nigdy nie osiągnie takiej prędkości aby wznieść się w powietrze.

Rzucasz model (najlepiej ster wysokości w spoczynku mieć ustawiony minimalnie- asekuracyjnie ciut do góry) i dopiero kiedy kawałek poleci prosto delikatnie podrywasz go do góry.

Opublikowano
... silnik to chciałbym sam zrobić z CD-ROMU tylko nie wiem ile czego nawijać ?..

Bez zartow - silnik 3F kosztuje 30zl a w Chinach 12zl - wiec proba nawijania moze tylko wzbudzic usmiech :) . Porownujac wydatki na samolot z wydatkami na heli - to samolot to sa naprawde grosze (w stosunku - wydatki/czas latania) , co ciekawe ja latam na pakietach ktore juz w heli nie daja pradowo rady i wszystko "dolatuje" samolotami :) .

Mysle - ze inwestycja w silnik 2408 lub 2409 i kilka smigiel 8x4 czy 9x4 da porzadane rezultaty .

Opublikowano

Witam

No i przyczyna moich niepowodzeń to uszkodzony nadajnik :( zasięg przy rozłożonej antenie to 20m z zakłóceniami przy złożonej antenie to 2m

Czy ktoś wie kto naprawi graupner mx-12 ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.