japim Opublikowano 22 Listopada 2017 Opublikowano 22 Listopada 2017 Marek - 6 cali skoku przy silniku 1700 kV akurat nie jest dobrym krokiem. Nie wkręci się na odpowiedni poziom obrotów i będzie kupa - chyba, że dasz jakiegoś potwora. Dlatego propozycja Mirka przy obecnym silniku jest jak najbardziej OK.
maxiiii Opublikowano 23 Listopada 2017 Opublikowano 23 Listopada 2017 Nic nie pisałem o sześciu calach.
japim Opublikowano 23 Listopada 2017 Opublikowano 23 Listopada 2017 Marek - logika jest taka: Mirek pisze o śmigle 8x6. Ty mówisz, że do śmigła 8 cali lepiej dać 1700kV. Nie mówisz jaki skok wiec można domniemywać, że mowa o wspomnianym przez Mirka 8x6. Więc ja mówię, że 8x6 i 1700kV jest be Natomiast mówię, że dobre jest 1400kV i śmigło 8x4 - np z silnikiem D2822-1450kV lub większym D2826-1400. I Jest to dosyć popularny i sprawdzony napęd na zawodach. Dodam, że zrobiłem szybki skan ecalckiem i nie znalazłem silnika 1700kV, który na śmigle 8x4 czy a tym bardziej 8x6 pozwalałby osiągnąć 5 minut lotu na pakiecie 1300 z pełnym gwizdkiem... chyba, że masz jakąś konkretną propozycję.
maxiiii Opublikowano 23 Listopada 2017 Opublikowano 23 Listopada 2017 Masz racje. Nigdy nie używam tego programu. Po prostu ładuję silnik na hamownię i robię kilka pomiarów ze śmigłami jakie mam. Wybieram najlepsze. Zazwyczaj jest tak, że odchyłki o jeden cal w dwie strony od propozycji producenta mogą być użyte ale już o dwa cale to strata prądu i ciągu.
japim Opublikowano 23 Listopada 2017 Opublikowano 23 Listopada 2017 Dokładnie tak. Do silników 1500-1700 dobre są śmigła 7x4. Niestety przy małych rozmiarach silnikow w ESA (zakres 100-200W) czasami 1 cal robi różnicę.
wojtek-a Opublikowano 2 Grudnia 2017 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dzisiejszego popoludnia, dokonalem dwoch udanych lotow testowych. Nic nie zmienialem w ustawieniach. Pierwszy ze smiglem 9x5. Drugi z 8x6. Pozostane przy 8x6. Modelik lata jakos pewniej, stabilniej. Lepiej sie steruje. Nie sa to jakies drastyczne roznice ale takie odnioslem wrazenie. Pogoda jesienno-zimowa ale bezwietrzna pozwolila polatac bardziej na luzie. Pierwsze odczucia sie potwierdzily. Model lata spokojnie, przewidywalnie. Moze az za spokojnie ale do rekreacji w sam raz. Latajac "normalnie" wszystko gra. Czasami robiac cos w rodzaju ostrego zwrotu z wejsciem lukiem w polnurkowanie, troche brakuje steru wysokosci zeby wyjsc na prosta. Trzeba miec troche miejsca. Lepiej nie kombinowac metr nad ziemia...Aha, dzisiaj jakos lepiej szybowal albo byla termika .
Rekomendowane odpowiedzi