japim Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 Marek - 6 cali skoku przy silniku 1700 kV akurat nie jest dobrym krokiem. Nie wkręci się na odpowiedni poziom obrotów i będzie kupa - chyba, że dasz jakiegoś potwora. Dlatego propozycja Mirka przy obecnym silniku jest jak najbardziej OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Nic nie pisałem o sześciu calach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Marek - logika jest taka: Mirek pisze o śmigle 8x6. Ty mówisz, że do śmigła 8 cali lepiej dać 1700kV. Nie mówisz jaki skok wiec można domniemywać, że mowa o wspomnianym przez Mirka 8x6. Więc ja mówię, że 8x6 i 1700kV jest be Natomiast mówię, że dobre jest 1400kV i śmigło 8x4 - np z silnikiem D2822-1450kV lub większym D2826-1400. I Jest to dosyć popularny i sprawdzony napęd na zawodach. Dodam, że zrobiłem szybki skan ecalckiem i nie znalazłem silnika 1700kV, który na śmigle 8x4 czy a tym bardziej 8x6 pozwalałby osiągnąć 5 minut lotu na pakiecie 1300 z pełnym gwizdkiem... chyba, że masz jakąś konkretną propozycję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxiiii Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Masz racje. Nigdy nie używam tego programu. Po prostu ładuję silnik na hamownię i robię kilka pomiarów ze śmigłami jakie mam. Wybieram najlepsze. Zazwyczaj jest tak, że odchyłki o jeden cal w dwie strony od propozycji producenta mogą być użyte ale już o dwa cale to strata prądu i ciągu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2017 Dokładnie tak. Do silników 1500-1700 dobre są śmigła 7x4. Niestety przy małych rozmiarach silnikow w ESA (zakres 100-200W) czasami 1 cal robi różnicę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtek-a Opublikowano 2 Grudnia 2017 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dzisiejszego popoludnia, dokonalem dwoch udanych lotow testowych. Nic nie zmienialem w ustawieniach. Pierwszy ze smiglem 9x5. Drugi z 8x6. Pozostane przy 8x6. Modelik lata jakos pewniej, stabilniej. Lepiej sie steruje. Nie sa to jakies drastyczne roznice ale takie odnioslem wrazenie. Pogoda jesienno-zimowa ale bezwietrzna pozwolila polatac bardziej na luzie. Pierwsze odczucia sie potwierdzily. Model lata spokojnie, przewidywalnie. Moze az za spokojnie ale do rekreacji w sam raz. Latajac "normalnie" wszystko gra. Czasami robiac cos w rodzaju ostrego zwrotu z wejsciem lukiem w polnurkowanie, troche brakuje steru wysokosci zeby wyjsc na prosta. Trzeba miec troche miejsca. Lepiej nie kombinowac metr nad ziemia...Aha, dzisiaj jakos lepiej szybowal albo byla termika . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi