robloz Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Trochę dzięki przypadkowi trafił do mojego warsztatu nowy model Marka Rokowskiego. Miał być Zlin 50, a pojawił się P-11 120cm. Zawartość pudełka. No to czas na budowę. Na pierwszy ogień poszło wykonanie klatki ze sklejki . Będzie do niej mocowane praktycznie wszystko: podwozie, serwa, skrzydeła z podporami i oczywiście napęd. W ruch poszedł "ręczny laser" czytaj piłka włosowa i wyszło coś takiego. Póżniej się okazało, że jest to trochę za długie i zostało przed wklejeniem skrócone. Skrzynka schnie w kadłubie, wię zabrałem się za skrzydła. Przy pomocy żelazka i noża zcieniowałem trochę końcówki. A także zakleiłem część zawiasu lotki, aby było bardziej makietowo. Cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dukeroger Opublikowano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 tak formalnie, samolot ktorego model budujesz nazywa sie PZL P.11 (i tutaj pojawia sie literka wersji np "c"), poza tym obserwuje watek z uwaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 1 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca 2015 Oczywiście pełną nazwę znam doskonale (tak mi się zdawało) i z przyzwyczajenia napisałem w "skrócie". Ale masz rację, że zwróciłeś uwagę, nie każdy z czytających jest znawcą lotnictwa. Poprawione . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Czas na owiewkę silnika. Po sklejeniu stożka i wzmocnieniu pierścieniem ze sklejki, wkleiłem tuleje imitujące cylindry silnika (obudowy ze spalonych starterów do świetlówek) Z 3mm. depronu wycięte zostały żebra cylindrów i po przecięciu ich na pół przyklejone na swoje miejsce. Jeszcze kilka drutów jako popychacze zaworów i gotowe. cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikrus193 Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Bravo podoba mnie sie zwłaszcza pomysł na imitacjie silnika Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Skrzydła zostały sklejone w całość i wzmocnione prętami węglowymi Mocowanie płata to sklejka z listwą wchodząca w skrzynkę kadłuba i śruba z tyłu. I całość na dzień dzisiejszy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Zrobiłeś szpary między cylindrami do chłodzenia silnika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 5 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Jeszcze nie, ale będą na stożkowej części. Na mocowaniu silnika będzie też regulator, więc muszą być obowiązkowo. Tylna część owiewki silnika ma szczelinę między kadłubem na całym obwodzie, więc będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 nie wiem jak to się stało że zgapiłem dalszą część wątku super wychodzi! będzie kawał pięknego modelu! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Zostało zamontowane usterzenie "11" otrzymała też podwozie i całość na dzisiaj prezentuje się tak Ponieważ nie jest to makieta, więc przesunąłem podwozie trochę do przodu, aby łatwiej było lądować. Jest trochę za mały kołpak, ale chyba tak już zostanie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Wygląda świetnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 szerokość skrzydeł coś taka dziwna, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 12 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Są pewne rozbieżności od oryginału ( nie tylko w kształcie skrzydeł), ale to nie jest makieta, a model do rekreacyjnego latania, więc się tym nie przejmuję. Trochę zniekształca zdjęcie. W realu wygląda super i to mi wystarczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robroy67 Opublikowano 12 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2015 Są pewne rozbieżności od oryginału ( nie tylko w kształcie skrzydeł), ale to nie jest makieta, a model do rekreacyjnego latania, więc się tym nie przejmuję. Trochę zniekształca zdjęcie. W realu wygląda super i to mi wystarczy. Pewnie.,że fajnie wygląda, kto mówi że nie. Rzuciło mi się w oczy to odstępstwo od oryginału tylko dlatego że sylwetkę P-jedynastki znam dość dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Nie wiem jak Marek to wyliczył, ale akumulator jest idealnie pod środkiem ciężkości. Znając 11, myślałem, że będą problemy z wyważeniem, a tu niespodzianka. Akumulator będzie wsuwany w kieszeń między goleniami podwozia przez zdejmowaną część kadłuba. Przez otwory obudowy będzie trochę chłodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 W moim depronowym P11c też wypadł prawie pod środkiem ciężkosci. To chyba jakaś miejska legenda z kłopotami z wyważeniem w p11. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek rokowski Opublikowano 15 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2015 Robert jutro postaram Ci się wyslać szablon do obcięcia skośnych "centropłatów" załaczałem taki do wersji "normalnej" - i tutaj też się przyda żeby było "naturalniej" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2015 Płaty już mam przycięte (na fotce jeszcze przed przycięciem) w/g planów z jakich robiłem makietę, ale dzięki może będzie coś do poprawki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 18 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Czerwca 2015 Postanowiłem trochę zaeksperymentować i modelik został pokryty folią kupioną u Marka. Na fotce może tego dobrze nie widać, ale efekt po malowaniu powinien być zadowalający. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2015 PZL-ka otrzymała kolorek Co do oklejania folią. Na pewno będzie to metoda stosowana w następnych modelach z EPP czy depronu. Powierzchnię przed pokryciem należy przeprasować żelazkiem (przynajmniej ja tak zrobiłem) I należy unikać załamań folii. O ile tego nie widać podczas pokrywania, to wszystkie niedokładności wychodzą podczas malowania. Na tym modelu efekt nie jest idealny, ale teraz wiem co zrobiłem żle. Czas podłączyć napędy i w górę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi