Mozart Opublikowano 5 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2015 Witam, robiłem dzisiaj kadłub do Wicherka i nic z tego nie wyszło.... przez nie równo pościnane listewki sosnowe na końcach. Mimo iż prosto trzymałem piłkę do metalu (taka mała) to zawsze wychodził niewielki ukos, którego poprawianie na papierze ściernym to istna męka Czy ma ktoś dobry i tani sposób na ten problem??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Książka Miniaturowe lotnictwo cz.1 wyjaśnia wiele problemów warsztatowych... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karambolis8 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 A jak ktoś nie ma książki? Też chętnie się dowiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Do takich rzeczy mała tarczówka. Silniczek ze starego rowerka na 12V, z kawałka blachy aluminiowej zrobisz sobie stolik i tarcza z Dremelka lub mały frez tarczowy. Można się pobawić jeszcze w regulowany dystans do ustawiania szerokości. Ale, jeśli to ma służyć tylko do 1 Wicherka - to lepiej kupić na wymiar. Ze starego odkurzacza można sobie zrobić fajną frezarkę dolnowrzecionową. Mega (Matias), ci od silników elektrycznych mają taką fajną małą tarczóweczkę - ale drogo. Na HK też ostatnio widziałem prawie identyczną.... W CSH były kiedyś takie prymitywne, rosyjskie ale do takich rzeczy - kapitalne. Silnik z sokowirówki. Natomiast mały (krótki) stolik powodował, że dłuższe listewki i tak trzeba było poprawiać ręką, czyli ciąć z nadmiarem. Proxon jest bardzo fajny - ale ta cena ? W przeciwnym wypadku - tylko szlifowanie pomiędzy stalowymi wzornikami jeśli ma być równo. Na Wicherka - wystarczy z ręki... Chyba, że robisz 50 ? - Jurek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 A jak ktoś nie ma książki? Też chętnie się dowiem. Jak nie ma to kupi .Allegro ,giełdy skany itd. Trzeba się wysilić. A w ogóle to brzeszczot do metalu sprawia kłopoty niedoświadczonym. Popatrz na oferty sklepów modelarskich i maja tam takie delikatne piłki do cięcia poprzecznego. Dodatkowo znajdź na tym forum informacje o takich pracach np.słowo kątnica. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Może warto do tego tematu się przymierzyć http://pfmrc.eu/index.php?/topic/52932-pilarka-za-grosze/ 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndyCopter Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 (...)Czy ma ktoś dobry i tani sposób na ten problem??? Kup, lub zrób Sam http://www.rctrax.pl/ramka-do-katowego-ciecia-listewek-aluminum-mitre-box/88782/ Wykonać możesz także z drewna. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel4090 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 To moje mniejsze dzieło : Mam nadzieje,że zdjęcia mówią wszystko... niż 1000 słów Naprawdę warto, wytnie listewki grubości zapałek.. po małej wprawie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mozart Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 Dziękuję! właśnie o takie coś mi chodziło. Zabieram się wkrótce za wykonanie tego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rob Mc Fly Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 W CSH były kiedyś takie prymitywne, rosyjskie ale do takich rzeczy - kapitalne. Silnik z sokowirówki. Natomiast mały (krótki) stolik powodował, że dłuższe listewki i tak trzeba było poprawiać ręką, czyli ciąć z nadmiarem. - Jurek Masz na myśli to ustrojstwo, które zwało się "umiełyje ruki"? Rozsuwana obudowa i możliwość udawania tokarki do drewna? Wyrwałem kiedyś takie coś na allegro za psie grosze. Z założonym na wrzecionie frezem piłkowym o grubości do 0,5mm całkiem dzielnie radziło sobie to-to z cięciem. Stolik można dorobić dłuższy używając profili alu z marketu budowlanego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jerzy Markiton Opublikowano 6 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2015 O,o - dokładnie to ! Bardzo fajne to było ! - Jurek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrEryk Opublikowano 7 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2015 Poszukaj w necie hasła "szlifierka z dysku twardego". Do cienkich listewek sosnowych daje radę. Nie wszystkie dyski się nadają, w sumie im starszy tym lepszy czyli talerze stalowe i brak zabezpieczeń przed rozruchem bez komunikacji z płytą. Jakiś kątownik alu do prowadzenia materiału i robi robotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi