TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jak w temacie, potrzebuję wytoczyć obsadę 2 łożysk miniaturowych z wałka alu fi 12mm. A może ktoś z Kolegów robi takie coś usługowo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Mogę się podjąć jakie to łożyska? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bubu2 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Mogę Ci wytoczyć, gdyby coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Takie cuś potrzebuję, jak poniżej. Ale chyba lepiej by było, gdyby toczący miał te łożyska i mógł spasować, nie? Mogę wysłać łożyska listem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zobaczę co mam i czy taki nóż mam żeby podejść bez promienia w te narożniki. Jutro wyjeżdżam na tydzień do Warszawy więc temat dopiero w następnym tygodniu. Łożyska chciałbyś jak pasowane? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Łożyska i tak wkleję na LOCTITE, więc otwór pod łożysko może być z luzikiem, czyli 9,05mm. Gniazdo może być głębsze o promień noża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 To może się uda nawet z rozwiertaka wyjdzie półtorej setki na plus. 5 setek to już za dużo. Stosujemy takie łożyska na wały w ślizgu i lepiej je pasować luźniej. Toczyć to i tak będę w zaciskach więc o osiowość sie nie martw bo poleci prosto. Kwestia łożysk tylko na wzór bo ja stosuję ósemki do wałów i dziewiątek chyba nie będę miał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 To są takie łożyska :-) http://www.e-poltechcnc.pl/lozysko-wysokoobrotowe-684-zz-4x9x4-mm-6184-zz-p-464.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Zmierz mikrometrem średnicę łożysk, bo jeśli mają idealnie 9 mm to 9.05 to już duży luz a nie luzik. Lepiej je wcisnąć praską delikatnie niż bawić się w LOCTITE .. Promień standardowych narzędzi do borowania to około 0.2 mm więc spokojnie można zrobić głębiej o 0.1 i idealnie się spasuje z alu po wprasowaniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Mikrometr, ekhm. Może kiedyś kupię, na razie nie mam :-) Prosze zwrócić uwagę, że w profilu mam napisane "stolarz" ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jeżeli koncentryczność jest tu kluczową sprawą to mogę zrobić z dokładnością 3 do 6 mikrometrów, ale dowiozę za 3 tyg. bo obecnie w UK jestem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Problem jest inny, ja swego czasu robiłem wały napędowe i kupowałem po 100-150 łożysk rocznie i co partia to inny wymiar. Mówię o tych łożyskach po kilka zł. Teraz kupuję Ezo i nie ma jaj, wymiar ma każde identyczny. Tebe masz te łożyska? Będę od jutra w Warszawie a widzę, że Ty z Warszawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Tak, mam na biurku :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Problem jest inny, ja swego czasu robiłem wały napędowe i kupowałem po 100-150 łożysk rocznie i co partia to inny wymiar. Mówię o tych łożyskach po kilka zł. Teraz kupuję Ezo i nie ma jaj, wymiar ma każde identyczny. Tebe masz te łożyska? Będę od jutra w Warszawie a widzę, że Ty z Warszawy. Racja Dlatego napisałem o zmierzeniu mikrometrem bo tolerancję mają sporą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Kurcze, już się zaczęło, mikrometry, tolerancje... Ech, wywiercę dziurę 9mm w kołku bukowym i wkleję na CA ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Bo zacząłeś od d... strony Kwestia czy może telepać czy nie :) (albo czy chcesz wymieniać łożyska co miesiąc) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Może telepać, bo wał będzie się obracał tylko +/- 5 stopni. To będzie nowe mocowanie 2-połówkowego statecznika poziomego w motoszybowcu. Te tulejkę wklejam w statecznik pionowy :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 eeee no to wiertarką możesz zrobić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Tomek, nie chcę się czepiać, ale sam zacząłeś - "Toczenie precyzyjne - Warszawa - poszukuję" to się teraz tłumacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 No chciałem profesjonalnie ;-) Akurat w szufladzie mam takie łożyska i tak sobie wymyśliłem, że taka tulejka pod 2 łozyska to byłoby pięknie. Nie mam mikrometru, stąd szukałem warsztatu w Warszawie, któremu dałbym te 2 łozyska do ręki i zwrotnie dostałbym ładnie osadzone... Poza tym nie mam materiału na te tulejkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi