mikrus193 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Jeżeli koncentryczność jest tu kluczową sprawą to mogę zrobić z dokładnością 3 do 6 mikrometrów, ale dowiozę za 3 tyg. bo obecnie w UK jestem. Z tego mam rozumieć IDeFiX ze Ty tokarz jesteś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Nie tylko http://pfmrc.eu/index.php?/topic/40351-u-toczenie-frezowanie-cnc-polerowanie-diamentem/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Łożyska kulkowe w osi steru? Serio czy to jakiś kawał? Oś to zwykle pręt węglowy (lekko), rurka z jakiegoś tworzywa wklejona w balse/laminat jako panewka i po robocie. Krytyczne (przesadne słowo) jest oczywiście pasowanie, ale teraz wszystko można znaleść w marketach. Mówiąc to, mam jakieś 20m do szopy z dość precyzyjną tokarką stołową, sensownym zestawem narzędzi i kilkoma ścinkami z różnych materiałów z których możnaby taki detal wykonać. Czy to znaczy, że jestem leniwy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Łożyska kulkowe w osi steru? Serio czy to jakiś kawał? A jakie widzisz plusy ujemne takiego rozwiązania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 A jakie widzisz plusy ujemne takiego rozwiązania? 1.Ciężkie rzeczy na samym ogonie szybowca. 2.Trudność wklejenia metalowego elementu - trzeba robić jakieś obsadzenie i wklejać na epoksyd. Czyli ciężko. 3.Konieczność posiadania dobrze wykonanego bagnetu/osi. Jeśli statecznik ma być rozbieralny to przydałoby się go z łożysk wysuwać. Czyli musi być szlifowany na równą średnicę no i wiecznie prosty, bo skrzywiony nie wyjdzie. (wyobrażam sobie pływający statecznik, coś jak w f3j - nie wiem czy słusznie) 4.Brak plusów dodatnich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Odpowiadam :-) ad.1 Szybowiec to "Bird of Time" . Ciężki jak krowa. Dodatkowe 10g na ogonie pozwoli mi dołożyć 100g większego pakietu. ad.2 Wklejanie alu w balsę to rzecz banalna. Odpowiednich klei jest mnóstwo. ad.3. Oryginalne statecznik poziomy składa się z 2 połówek łączonych bagnetem 3,1mm. Oryginalna tulejka wklejona w statecznik pionowy się rozbiła i statecznik poziomy lata. Bagnecik też jest już wiekowy i zużyty. Wynalazłem rurkę mosiężną fi 4mm, którą nakleję na oryginalny bagnecik za pomocą kleju z wypełniaczem metalowym. Tak obudowany bagnecik będę wsuwał w łożyska. ad.4 Uzyskam pewne obrotowe mocowanie statecznika płytowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 9 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Ależ nieśmiałbym wyciągać do odpowiedzi. Każdy robi jak uważa. Dalej wydaje mi się to przekombinowane i nie zrobiłbym tak w swoim modelu. Podziała i na drucie, ale jeśli mają być dwa łożyska w robionej na zamówienie tulejce to... Wolnoć Tomku w swoim domku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 9 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Czerwca 2015 Przemku, jeśli będziesz na Pikniku w Radawcu, to pokażę Ci jak to wygląda zabudowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mike217 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Można na tej tulejce zrobić kilka karbów lub drobiutką moletkę i się będzie dobrze kleić. PK999 z czystej ciekawości jaką tam masz tokarkę precyzyjna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Moim zdaniem odcinek rury aluminiowej 12x1.5 rozwiązał by Twój problem'ik W celu wyrównania prostopadłego cięcia wkładam taką obciętą rurkę w wiertarkę (większość przyjmie do 13mm) i podczas obracania planuję szlifierką. 2mm dystans można uzyskać nawiercając rurkę i wkręcając śruby 2mm, tym bardziej, że i tak planujesz wkleić łożyska. Podejrzewam, że takiego druciarstwa w modelu, jakie proponuję, i tak nie uskutecznisz Ty budujesz inaczej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Moim zdaniem odcinek rury aluminiowej 12x1.5 rozwiązał by Twój problem'ik Rozwiązałby. Ale gdzie ją kupić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Ja mam sklep za rogiem (w skali Warszawy, bo dla mnie to drugi koniec miasta) Wg googli masz tutaj: http://www.metpartner.pl/oferty/oferta_25671_Rura-aluminiowa-okr%C4%85g%C5%82a-EN-AW-6060-6063-fi-12x1,5-mm---.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TeBe Opublikowano 11 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Temat nieaktualny, znalazłem rurkę 10/9, będzie w sam raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi