jpd Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 (edytowane) Skoro Panowie lubią zagadki to pozwolę sobie jedną zadać - poziom fizyka szkoła podstawowa. 1. klocek o masie m porusza się bez tarcia po płaskiej powierzchni z prędkością V. 2. koło o masie m toczy się bez poślizgu po płaskiej powierzchni z prędkością V. (żeby nie było niedomówień i teorii spiskowych : masy i prędkości obydwu ciał są równe) Które z wymienionych ciał ma większa energie potencjalną, czy też mają równe i dlaczego ? Przepraszam Pawle ze po Twoim poście edytuję ale : nie będę się wypowiadał aż do wieczora. Około 19-20 podam prawidłowe rozwiązanie. Edit: oczywiście ze mój błąd w pytaniu .. pytam o energię kinetyczną. przepraszam coś mi się pozajączkowało. Edytowane 19 Czerwca 2015 przez jpd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł Prauss Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Z tego co pamiętam energia kinetyczna opisywana jest następującym wzorem Ek=mv2/2 - nic tu o sposobie ruchu nie ma. skoro więc m1=m2 i v1=v2 to E1=E2. Nie wiem tylko dlaczego w tytule posta piszesz o energii kinetycznej, a pytasz o potencjalną - to przecież jabłka i gruszki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Z tego co pamiętam energia kinetyczna opisywana jest następującym wzorem Ek=mv2/2 - nic tu o sposobie ruchu nie ma. skoro więc m1=m2 i v1=v2 to E1=E2. Nie wiem tylko dlaczego w tytule posta piszesz o energii kinetycznej, a pytasz o potencjalną - to przecież jabłka i gruszki. Pewnie czeski błąd. A ich energia kinetyczna będzie równa. PS Program się zmienił, teraz to w gimnazjum dopiero Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rapier Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Klocek. tzn. Energia kinetyczna ta sama ale inny będzie skutek jej przekazania ew. przeszkodzie. Cała energia klocka skierowana będzie w kierunku ew. przeszkody.Energia koła jeśli trafi na przeszkodę pójdzie częściowo w dół ze względu na jego ruch obrotowy a jeśli nie ma tarcia to koło zacznie się kręcić w miejscu rozpraszając i wytracając energię. To tak łopatologicznie. Na tym polega wynalazek Łągiewki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 .... Nie wiem tylko dlaczego w tytule posta piszesz o energii kinetycznej, a pytasz o potencjalną - to przecież jabłka i gruszki. Pawle to zwykła zagrywka kolegi Jacka, mówi o jednym, a pyta o drugie - trzeba myśleć, a nie sugerować się tym co napisane, a nie istotne. Ponieważ tarcie jest zerowe to .... 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Dziękuję kolegom za zainteresowanie. Niestety nikt nie udzielił prawidłowej odpowiedzi a zadanie wydaje się być banalnie proste, dla pocieszenia na zadaniach bazujących na tym pytaniu wielu studentów MEiL wykłada się na mechanice 2 otrzymując ocenę niedostateczną. Odpowiedź jest następująca : Energia Klocka - E1=mv2/2 Energia Koła - E2=mv2/2 + Iω2/2 - gdzie I moment bezwładności, ω - prędkość kątowa. Zatem E1<<E2 Pochodną tej zagadki jest pytanie co szybciej zjedzie z równi pochyłej - kulka (koło) bez poślizgu czy klocek bez tarcia. Arku wynalazek Łagiewki polega na zamianie energi kinetycznej ruchu postępowego pojazdu na energię kinetyczną ruchu obrotowego koła zamachowego - ta zamiana jest o wiele efektywniejsza niż zamiana w ciepło w hamulcach ciernych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kojani Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zadajesz pytanie i zajączkujesz, czy zajączkujesz i zadajesz nowe pytanie? Jedno i drugie miało sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Pochodną tej zagadki jest pytanie co szybciej zjedzie z równi pochyłej - kulka (koło) bez poślizgu czy klocek bez tarcia. Kula (koło) będzie potrzebowała energii do ''rozkręcenia się'' więc zjedzie wolniej - czy dobrze rozumiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Potwierdzam Jacku obserwację z innego wątku, że nie spisz przy nauce i używasz głowy nie tylko do kapelusza. Dobrze myślisz. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Dzięki Jacku :-) Swego czasu zastanawiałem się nad Twoim podpisem, tym pod kreską na szaro... chyba wiem o co chodzi bo węzeł to jednostka prędkości, czyli s/t (droga/czas) węzeł na godzinę to tak jak by (s/t)/t dalej mimo usilnych starań nie potrafię tego rozwinąć a nurtuje mnie to już długo Mógłbyś objaśnić korzystając z okazji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jpd Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Oj nie ... Nie objasnie. Jak rozwiniesz prawidlowo ten wzor co go napisales a jest on bardzo dobry, sam dojdziesz co to jest i sadze ze satysfakcja bedzie wieksza a ze dojdziesz do tego sam to nie mam zadnych watpliwosci. Drobna podpowiedz : uprosc ulamek. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Wielkie dzięki, od razu mi się lampka w głowie zapaliła niesamowite Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Popularny wzór dotyczy punktu materialnego a nie bryły.Tutaj realia dochodzą do głosu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 20 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2015 Oj nie ... Nie objasnie. Jak rozwiniesz prawidlowo ten wzor co go napisales a jest on bardzo dobry, sam dojdziesz co to jest i sadze ze satysfakcja bedzie wieksza a ze dojdziesz do tego sam to nie mam zadnych watpliwosci. Drobna podpowiedz : uprosc ulamek. Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka Tak dokładnie to 32 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi