blackriver Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Przypadkiem natknąłem się na plany mini szybowca Bug , opisywanego miedzy innymi na RC groups, z braku czasu na razie połówka skrzydła, waga przed oklejeniem 15 g. edit sorry za kiepskie zdjęcia... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomisław Piotr Opublikowano 9 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 9 Maja 2008 Tak na ostatnimn można zobaczyć datę i godzinę. :shock: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Podałbyś więcej danych o modelu? Nie powiem ciekawi mnie to :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 rozpiętość 700 mm (ma wejść mi do "autka" bez kombinowania) cięciwa 170 mm, na końcu 90 mm długość 580 mm pow. nośna nieco ponad 10 dm2 - statecznik poziomy i pionowy a'la dlg 8,5 g (w oryginale v ) - kadłub jak skleję to zważę, bo trochę go zmieniłem - płaty 30,5 g (wersja lżejsza z dźwigarem 3 mm węgiel) elektronika - dwa micro serva BlueBird 303 3,6 g sztuka z kablami - odbiornik Hitec HFS 05MS ok 7 g - regulator (daje 5v 1a) AIR7 4,4 g z kablami (akurat mam i nie muszę kombinować z BEC'em) - aku 2s1p 350 ma 36 g bez konektorów do tego dojdzie jeszcze folia solarlite na płaty i kierunki, klej, żywicana łączenie płatów i kierunków, dźwignie, bowdeny, śruba do mocowania płata, nylon M4.... ciekawe ile wyjdzie w ostatecznym rozrachunku.... mam nadzieję że parę gram jeszcze dojdzie bo nie będzie chciał latać... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 To nie za wiotkie?? 1 cela lipol spokojnie wystarczy,a zaoszczedzisz mase ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 10 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 hmmmm... może masz rację, ale na opakowaniu regla napisano 2-3 cell lipo, w necie teraz popatrzyłem 1-3, rozdłubie 350 i się zobaczy, w razie czego 16 gram do przodu. Nie mam pojęcia czy za wiotkie, w środku płata węgiel, krawędź natarcia 3 mm drzewo cytrynowe (akurat pod ręką). Na tych płatach będę się uczył oklejać folię, w planach dźwigarem głównym była rurka węglowa. :oops: i sorry, bo to w zasadzie HLG, jak będzie latać, to chcę zrobić 100 cm dlg z laminatowymi płatami, laminowany depron + węgiel, gzieś o tym czytałem... :crazy: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Laminowany depron odradzam, nie sprawdza się jako rdzeń, lepiej użyć styroduru. Ja dla świętego spokoju zostawiłbym te dwie cele, a za lekki model będzie latał dużo gorzej niż ciężki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2008 Podłącz jedna cellkę bez BEC'a. Na 95% będzie wszystko działać ok (5% na problemy z serwami, ale na mnóstwo różnych serw tylko jeden chiński NoName sie opierał zasilaniu z jednej cellki). No i jeszcze jedno: 2 cellki tez podłączałem bezpośrednio i nic nie spaliłem. Ale na własną odpowiedzialność próbuj. Poza tym RafałB dobrze pisze depron nie nadaje sie na rdzen, jest za miękki. No i jakbyś miał plany Bug'a to bym był zainteresowany. Jest bardzo sympatyczny (wprawdzie kończę budować Apogee 30, ale to mi się też podoba :-) ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 11 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Patryku, daj mi swojego maila na pw. Paczka spakowana 715 kb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 11 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2008 Oki :-) Mój mail to: lama010 interia.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 OK. poszło.... edit cg 73 mm od krawędzi natarcia, nie pamiętam czy jest zaznaczone na planach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 skrzydła 31,00 g stery 8,50 g belka 8,10 g kadłub 5,90 g servo 4,30 g servo 4,30 g akku 26,00 g odbiornik 8,70 g reg 4,40 g razem 101,20 g pow. Nośna 10,84 dm2 obciążenie 9,34 g/dm2 trochę gram jeszcze dojdzie (poza tym jest to model rekreacyjny!!!), pakiet oczywiście dwie cele 350 mah, krótko mówiąc nie jest źle. Może do soboty zdążę....? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek w Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Zejdz mu jeszcze te 17g i lataj na jednej celi lipola. JA tak latam w wielu modelach i nigdy nie mialem problemów,a sam Rafał kiedys pisal ze przy malych modelach mala masa jest bardzo istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal B. Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Nio tak ale bez przesady. Ostatnio się nauczyłem że nie można schodzić z masą za bardzo. Ja bym zostawił tak jak jest a ewentualnie potem odchudził jakby model nie chciał latać lub nawet doważył. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Boogie Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Cos te Twoje 350tki sa ciezkie jesli to sa lipole. Tyle to wazy 4 ogniwowy pakiet Kanow, Moje pakiety 2s 350 waza od 19,4 do 21,8g, a sa to pakiety ze stosunkowo dlugimi i grubymi kablami oraz wydajnoscia 20C ciaglego oraz 30C chwilowego pradu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinn Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Mała masa owszem jeśli oczywiście są małe opory. Spore opory i mała masa to model który lata jak gazeta. Za mała masa to źle a za duża też niedobrze ;-). Pamiętajmy ,że wyżej wieje mocniej i model który odszedł w kominie z wiatrem na sporej wysokości mając spore opory lub gdy jest za lekki już nie wróci pod wiatr ;-) Ja wole cieńkie profile które z wiatrem sobie radzą jak należy :mrgreen: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Akku: 350 mAh 20C 7,4 V 26g, ew. do zdjęcia jedna koszulka + połowa dł. kabli, ale na razie do ulotnienia nic nie zmieniam, zobaczymy jak finałowo wyjdzie..... oryginalny Bug nie poleci pod 3-4 m/s wiatr.... gdzieś na youtubie widziałem, facet na niedużej skarpie na plaży próbował... btw trochę danych z netu: name The Bug year 2 001 designer Carl Dowdy class mini HLG wing span [mm] 691 aspect ratio wing 5,01 CG xmac [% mac] 28% NP xmac [% mac] 40% Stability margin {% mac] 12% static rolling stability 215,42 dynamic rolling stability 243,96 stab span [mm] 176 aspect ratio stab 2,39 Differential angle between wing & stab - wing area [dm2] 9,54 stab area [dm2] 1,30 total area [dm2] 10,84 weight wings [g] 35 weight stab [g] 5 weight fuselage [g] 55 total weight [g] 95 root chord [mm] 178 tip chord [mm] 70 distance [mm] trailing edge wing leading edge stab 245 CG [mm] from leading edge 73 edit literówka orzesz........ . 8) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 blackriver, moze male wyzwanie- bug vs moj home-made http://img248.imageshack.us/my.php?image=dsc05035wq8.jpg co prawda ma 1200 mm rozpietosci, ale szanse wyrownane beda i tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackriver Opublikowano 12 Maja 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 "szacun" KK, ale ja buduję dla przyjemności, a Twoje Dzieło wygląda bardzo pro. Miło popatrzeć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lord Rzeźnik Opublikowano 12 Maja 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2008 Hahahaha, pro, ale zartem zarzucules 8) .Ja i pro heh, ale na powaznie, moj model bedzie ciezki jak kamlot ^^Poza tym to moj wlasny projekt, wiec nawet nie wiem, czy sie sprawdzi ^^.Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.