idfx Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Witam ! Czy ktoś próbował i czy to jest bezpieczne by ładować pakiet NiMh przez odbiornik ? Tak najprościej jak potrafię to wytłumaczyć - pakiet dołączony do np. kanału 8 z przełącznikiem. Stery itp. od ch 1 do ch 4 a mam jeszcze wolne kanały załóżmy, że ch 7. Czy mogę pod ten kanał podłączyć bezpośrednio wyjście ładowarki by ładować główny pakiet zasilający podłączony do kanału 8 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 8 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Hm... wlasciwie podajac napiecie na piny + i - w odbiorniku to go wlaczysz. Tym samym w czasie ladowania odbiornik bedzie wlaczony. Kiedys wlaczniki wyposazone byly w kabel "Y" ktory byl przelaczany glownym wlacznikiem - cos jak zwrotnica kolejowa. W jednej pozycji zasilanie szlo do odbiornika a w drugiej miales wyjscia napiecia na druga koncowke - ktorej uzywalo sie do ladowania pakietu bez koniecznosci wyciagania go z modelu: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=4842&aff=29369 Lub z wbudowanym gniazdem ladowania (to samo co wyzej tylko drugi kabelek skrocony do minimum - napiecie na nim pojawia sie w pozycji OFF) http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewitem.asp?idproduct=50501&aff=29369 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2015 Właśnie się nad tym zastanawiam bo zakładam, że + / - odbiornika jest ten sam na wszystkich kanałach i nie wiem czy tak można ladowac (malym pradem okolo 0.2 A) bez szkody dla odbiornika. Z lenistwa w przeróbkach chce z wolnego kanału wyprowadzić gniazdo do ladowania pakietu bez konieczności zdejmowania płatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Kacper, takie lenistow wyjdzie Ci bokiem.... Będziesz podawał prąd ładowania na cały odbiornik + serwa. Zastosuj rozwiązanie Kolegi Japim'a. Kup włącznik z gniazdem ładowania. Ja u siebie moge tak Li-Fe ładować: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Wiem, że będę podawał napięcie na wszystko, inaczej bym nie miał wątpliwości i nie pytał Odbiornik ma szeroki zakres napięć, gorzej z serwami. To pies to drapal .. Podlutuje gniazdko ladowania na krótko pod pakiet przed wylacznikiem i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donaro Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Jakim maksymalnym napięciem można zasilać ten odbiornik? Jakim napięciem chcesz ładować? Na jakie napięcie pracują pozostałe podzespoły wpięte w odbiornik? Podpinając ładowarkę pod odbiornik każde wpięte urządzenie zostanie zasilone prądem z ładowarki. Jeśli odbiornik i one to zniosą to ok, tylko pytanie czy jest sens żeby to wszystko się grzało? Ja bym nie ryzykował Edyta:Uprzedziłeś mnie o kilka sec 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Zasilanie odbiornika max 10V, ale odpuszcze bo to faktycznie nie ma sensu. Pakiet się w końcu laduje kilka godzin i mija się z celem zasilanie wszystkiego. Ladowanie Imaxem B6. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Kacper, kup sobie (chyba, że masz) jak będziesz miał chęć i możliwości Li-fe zamiast Ni-Mh'a. Ewentualnie Ni-Mh serii Eneloop. Np. http://www.modelemax.pl/index.php?cPath=183_488 Ja się ostatnio "szarpłem" i kupiłem pakiet Eneloop do apki i Li-Fe do pierwszej spaliny. Na razie pakieciki czekaja na resztę gadżetów. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Mam właśnie NiMh Eneloopa 5 ogniw w dwóch spalinach i jestem bardzo z nich zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M.Ch. Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Kacper, gratuluję wyboru. Bardzo fajne pakiety. Od prawie 2 lat mam w większym compacie cyfrowym i działają rewelacyjnie. Od roku w DX6i - bajka. Kup włącznik i będzie OK! Tak jak Kolega wyżej pisał - działa jak zwrotnica. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Włącznik już dawno mam zamontowany i podlutowany pozostaje gniazdko do ladowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wapniak Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 No to podlutuj gniazdo ładowania do wyłącznika , od strony akumulatora, i po problemie. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 9 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 Dzięki tak też zrobię jak to napisałem w piątym poscie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 9 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2015 W saviku mam stare dobre gniazdo okrągłe z bolcem. Takie samo jak w nadajnikach. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi