Lucjan Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Witam Kolegów ! Ze styroduru wykonałem model " Iskry " do testów środka ciężkości . Okazało się że po wmontowaniu napędu i wyposażenia r.c. model lata tak realistycznie , że postanowiłem o tym napisać i zachęcić miłośników "Iskry" do budowy . Poniżej kilka zdjęć .
bandyr Opublikowano 25 Lipca 2015 Opublikowano 25 Lipca 2015 Właśnie jestem na etapie rzeźbienia iskierki z zestawu aircombat . Mam kilka uwag dotyczących twojego modelu jeśli posiadasz pierścień który montowany jest na czoło wiatraka to koniecznie załóż zwiększy się automatycznie ciąg turbina zacznie pracować o wiele ciszej i wydajniej... Z tego co widzę jest to turbina 70mm więc zalecam zrobić zwężkę na wylocie chociażby z kubka papierowego czy też plastikowego zmniejszającego przekrój turbiny na wylocie do 56mm nie mniej nie więcej poprawi się z automatu ciąg i oczywiście prędkość modelu... tak swoją drogą mógłby kolega napisać co nie co o wyposarzeniu jaki pakiecik itp... pozdrawiam. rozumiem że duża iskierka w innym wątku...
Viper Opublikowano 25 Lipca 2015 Opublikowano 25 Lipca 2015 Jakiego zestawu aircombat? Można prosić linka do producenta.
bandyr Opublikowano 25 Lipca 2015 Opublikowano 25 Lipca 2015 a z tego... http://www.aircombat-modele-rc.pl/?372,pzl-ts-11-iskra Jeszcze sporo pracy bo epp trochę za szorstkie tylko jeszcze nie mam pomysłu czym okleić...
robertus Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Z moich obserwacji zwężka na wylocie poprawia ciąg ale też i zwiększa pobór prądu. Dzięki Lucjanie za podzielenie się ta małą iskierką. Podglądam wątek z budowy dużej i jestem pod wielkim wrażeniem.
bandyr Opublikowano 26 Lipca 2015 Opublikowano 26 Lipca 2015 Za to z moich obserwacji zwiększa ciąg i prędkość około 35% jeśli jest dobrze dobrana kosztem może 4% do 7% poboru prądu... Pozdrawiam.
Lucjan Opublikowano 28 Lipca 2015 Autor Opublikowano 28 Lipca 2015 Witajcie Koledzy ! Już od dobrych kilku dni Iskra lata ze zwężką i pierścieniem , zdjęcia są z pierwszego dnia próbnych lotów . Impeler to GWS -64 + regulator 30 A + pakiety 3 cele o poj. 1300 mAh. Wmontowałem to co miałem pod ręką. W takiej konfiguracji lata około 10 minut. Tak jak wspominałem wcześniej model budowałem z myślą o sprawdzeniu położenia SC w locie ,więc nie przykładałem się specjalnie . Pozdrawiam Lucjan
bandyr Opublikowano 28 Lipca 2015 Opublikowano 28 Lipca 2015 Kolega więc potwierdzi tezę dotyczącą pierścienia i dyszy wylotowej... Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi