kojani Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nie rozumiem-wkręcisz te metalowe elementy w skrzydło i dalej jak to ma być ? Jaką rolę one odgrywają ? Co w nie wchodzi ? Zerknij do podlinkowanych katalogów i wszystko będzie jasne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zerknąłem i nic... Wkładka metalowa z gwintem wewnątrz. Śruba ma zespoić skrzydło z kadłubem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Sporo pracy kosztuje zrobienie przejścia skrzydło-kadłub. Teraz tylko należy to zrobić z drugą połówką skrzydła. Ale nie mam pomysłu jak drugą stronę wykonać aby była symetryczna. Jakieś sugestie? 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zerknąłem i nic... Wkładka metalowa z gwintem wewnątrz. Śruba ma zespoić skrzydło z kadłubem ? Tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ożesz ty ! Takie proste , że aż nie do uwierzenia ! Ale czemu nie do uwierzenia? Bo taka fajna konstrukcja z takim połączeniem.... Tylko po co ? Chyba nie po to by wyrwać kawałek skrzydła w razie draki przy lądowaniu ? Bo w powietrzu na pewno skrzydła nie odejdą po spięciu ich sprężynką bądź gumą . Nie wierzę, że tam będzie śruba bo dla mnie to jakaś korba! No chyba, że to kolejna rzecz przy, której stwierdzę , że świat poszedł do przodu a ja się tylko zestarzałem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Możliwe że Rafał wykorzystuje to połączenia celem wyprowadzenia krzywizny skrzydło kadłub .Sklrzydła w tych szybowcach można łączyć na taśme klejącą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 W dniu 22.04.2017 o 22:34, BRoman napisał: . . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Instrumenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stema Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Instrumenty To musi być ciężkie ? Balast ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 A śrubokręt jak? Od wewnątrz taki mini? Czy też gwintowany bolec i nakrętki motylkowe ręką od środka? Kable na sztywno bez luzu z jednej strony połączenia? To mocno intrygujące połączenie. Owszem mam takie ale w zupełnie innej konfiguracji płat -kadłub (Akacja górnopłat, Stork górnopłat ) .Płat przykręcany śrubami na sztywno do kadłuba od góry. Może dowiemy się co autor ma na myśli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Temat śrub i nakrętek został rozwiązany - proszę już nie polemizować . Będzie dokładnie tak jak kolega Rysiek powiedział. Natomiast przy tak dużym modelu (4,5m) i wadze ~7kg myślę, że przy nieudanym lądowaniu ani śruby ani gumki-sprężynki nic nie zmienią :-). Tak w ramach relaksu kolumna z instrumentami ;-). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRoman Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Cała rozmowa o śrubkach ma na celu zrozumienie idei takiego połączenia. Już dla mnie wszystko jasne, nawet to co ukryte w cieniu . Dziękuję za wyjaśnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Dalsza walka z przejściem skrzydło-kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Projekt podwozia przedniego na koło 65mm. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 10 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2017 cd.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2017 Dalej męczę przejścia skrzydło - kadłub. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 13 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Września 2017 Dawno mnie tu nie było ;-). Ale niestety chroniczny brak czasu no i ładne lato. Ostatnie detale do kopyta przed położeniem szpachli. Marzenie ściętej głowy aby w tym roku zrobić formy z kadłuba :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 15 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Gotowy do malowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostry_gl Opublikowano 15 Września 2017 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2017 Model zapowiada się super, a jak tam postępy przy pracy nad kadłubem naszych łódek? Pozdrawiam, Łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 16 Września 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2017 Niestety, ale Genesis ma pierwszeństwo przed wszystkim ;-). Natomiast formy schną i czekają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi