kojani Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Nie rozumiem-wkręcisz te metalowe elementy w skrzydło i dalej jak to ma być ? Jaką rolę one odgrywają ? Co w nie wchodzi ? Zerknij do podlinkowanych katalogów i wszystko będzie jasne.
BRoman Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zerknąłem i nic... Wkładka metalowa z gwintem wewnątrz. Śruba ma zespoić skrzydło z kadłubem ?
RafModel Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Sporo pracy kosztuje zrobienie przejścia skrzydło-kadłub. Teraz tylko należy to zrobić z drugą połówką skrzydła. Ale nie mam pomysłu jak drugą stronę wykonać aby była symetryczna. Jakieś sugestie? 1
Francka Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zerknąłem i nic... Wkładka metalowa z gwintem wewnątrz. Śruba ma zespoić skrzydło z kadłubem ? Tak
BRoman Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Ożesz ty ! Takie proste , że aż nie do uwierzenia ! Ale czemu nie do uwierzenia? Bo taka fajna konstrukcja z takim połączeniem.... Tylko po co ? Chyba nie po to by wyrwać kawałek skrzydła w razie draki przy lądowaniu ? Bo w powietrzu na pewno skrzydła nie odejdą po spięciu ich sprężynką bądź gumą . Nie wierzę, że tam będzie śruba bo dla mnie to jakaś korba! No chyba, że to kolejna rzecz przy, której stwierdzę , że świat poszedł do przodu a ja się tylko zestarzałem...
Francka Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Możliwe że Rafał wykorzystuje to połączenia celem wyprowadzenia krzywizny skrzydło kadłub .Sklrzydła w tych szybowcach można łączyć na taśme klejącą
Gość Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 W dniu 22.04.2017 o 22:34, BRoman napisał: . .
stema Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Instrumenty To musi być ciężkie ? Balast ?
BRoman Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Opublikowano 23 Kwietnia 2017 A śrubokręt jak? Od wewnątrz taki mini? Czy też gwintowany bolec i nakrętki motylkowe ręką od środka? Kable na sztywno bez luzu z jednej strony połączenia? To mocno intrygujące połączenie. Owszem mam takie ale w zupełnie innej konfiguracji płat -kadłub (Akacja górnopłat, Stork górnopłat ) .Płat przykręcany śrubami na sztywno do kadłuba od góry. Może dowiemy się co autor ma na myśli?
RafModel Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 23 Kwietnia 2017 Temat śrub i nakrętek został rozwiązany - proszę już nie polemizować . Będzie dokładnie tak jak kolega Rysiek powiedział. Natomiast przy tak dużym modelu (4,5m) i wadze ~7kg myślę, że przy nieudanym lądowaniu ani śruby ani gumki-sprężynki nic nie zmienią :-). Tak w ramach relaksu kolumna z instrumentami ;-).
BRoman Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Opublikowano 24 Kwietnia 2017 Cała rozmowa o śrubkach ma na celu zrozumienie idei takiego połączenia. Już dla mnie wszystko jasne, nawet to co ukryte w cieniu . Dziękuję za wyjaśnienia.
RafModel Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 25 Kwietnia 2017 Dalsza walka z przejściem skrzydło-kadłub.
RafModel Opublikowano 7 Maja 2017 Autor Opublikowano 7 Maja 2017 Projekt podwozia przedniego na koło 65mm. 1
RafModel Opublikowano 22 Maja 2017 Autor Opublikowano 22 Maja 2017 Dalej męczę przejścia skrzydło - kadłub.
RafModel Opublikowano 13 Września 2017 Autor Opublikowano 13 Września 2017 Dawno mnie tu nie było ;-). Ale niestety chroniczny brak czasu no i ładne lato. Ostatnie detale do kopyta przed położeniem szpachli. Marzenie ściętej głowy aby w tym roku zrobić formy z kadłuba :-)
ostry_gl Opublikowano 15 Września 2017 Opublikowano 15 Września 2017 Model zapowiada się super, a jak tam postępy przy pracy nad kadłubem naszych łódek? Pozdrawiam, Łukasz
RafModel Opublikowano 16 Września 2017 Autor Opublikowano 16 Września 2017 Niestety, ale Genesis ma pierwszeństwo przed wszystkim ;-). Natomiast formy schną i czekają.
Rekomendowane odpowiedzi