robloz Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 Jestem w trakcie budowy modelu makiety samolotu D31 Turbulent Skala 1:3 Rozp. ok 2m. Potrzebuję pomocy w doborze koloru foli. Może ma ktoś możliwość porównania koloru folii z fotką? Z czerwonej i niebieskiej są w sklepach po trzy odcienie. Czy te będą odpowiednie ( nie chcę zamówić , a będzie jej sporo, a póżniej się okaże że za jasna) http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Folie-bibuly-i-papier-japonski/Oracover-Standard/184-Oracover-Standard/Standard-Red.html?dm=icon&ob=p.cdate&od=DESC&pp=40&producer=3109 http://www.modele.sklep.pl/pl/Katalog/MATERIALY-DO-BUDOWY-MODELI/Folie-bibuly-i-papier-japonski/Oracover-Standard/184-Oracover-Standard/Standard-Blue.html?dm=icon&ob=p.cdate&od=DESC&pp=40&producer=3109 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 14 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Robert, baaardzo mi się ten samolot podoba. I o ile w kwestii folii niestety nie pomogę, to jeśli zamierzasz robić tu relację - będę wiernym kibicem. Jaki planujesz silnik? Czy wybór silnika będzie tez podyktowany wyważeniem (przydałby się cięższy silnik, bo maska krótka)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 14 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2015 Jak już wspomniałem, model już jest w budowie to czas na mały skrót. Boki kadłuba wraz ze wzmocnieniami przymiarka silnika ASP 91 czterotakt Kilka fotek ze składania kadłuba W czasie gdy klei się statecznik poziomy musiałem wymyślić jak zrobić rozłączany napęd, aby można było go zdemontować do transportu. Trochę czasu upłynęło i powstało coś takiego. Konstrukcja z profili węglowych na prowadnicach z prętów węglowych. Całoś będzie na trwałe wklejona w model, a na metalowy trzpień będzie nachdzić dzwignia statecznika w kształcie widełek.Miejsce klejenia profili będzie jeszcze owinięte nicią węglową.Oczywiście zanim to zamontuję sprawdzę jak działa. Prac ciąg dalszy. Okleiłem górne części skrzydeł oraz wewnętrzną część slotów.Keson zamknę dopiero po oklejeniu folią środka slotów. cdn. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelarz115 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Piękny model się szykuje - zasiadam na widowni i kibicuję Mógłbym prosić o plany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Plany są że strony quterzone.co.uk. Wpisz nazwę D31 Turbulent. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 1 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2015 Może ma ktoś pomysła na wykonanie takiego podwozia? Drut stalowy 5mm i 4mm + mocowanie amortyzatora. Najlepiej byłoby pospawać, ale nie mam akurat tego fachowca pod ręką. Gównie chodzi o część przy kole, Końcówki przy kadłubie to nie problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirolek Opublikowano 2 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 Najlepiej spawać ale skoro masz z tym problem to zrób objemkę z blachy wokół drutu stalowego, dopasuj i zlutuj. Oczywiście miejsce mocowania amortyzatora będzie wtedy nieco grubsze ale musisz się zdecydować, chcesz "makietowo" to spawania nie unikniesz. ms Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 Piekny model kolega ma maliete 2,6m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Budowa modelu trochę się wlecze. W międzyczasie "stworzyłem" pilota. Pilotów w tej skali jak na lekarstwo, a jak są to w cenie ponad 100euro. Z kombinacji popiersia, styroduru, starej bluzy roboczej i kilkugodzinnemu szyciu powstało coś takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grifon Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Wygląda jak kandydat na prezydenta w USA. Ładnie to szycie wyszło, ale głowę to sam robiłeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Nie, aż takich zdolności to nie mam. Kupione popiersie . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 2 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Myślałeś o otworzeniu zakładu krawieckiego pięknie pięknie, świetna robota zazwyczaj pośpiech nie jest dobrym doradcom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 2 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2016 Dorobiona makietka silnika i pierwsza przymiarka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Bardzo ładne ubranko. Szycie ręczne czy maszynowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiM Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 A ja się pytam czemu ten pilot taki smutny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 3 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Bo nie jest pewny czy uda mu się wrócić z oblotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiM Opublikowano 3 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2016 Bo nie jest pewny czy uda mu się wrócić z oblotu. Będę trzymał za niego kciuki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebka34 Opublikowano 11 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2016 A może dlatego ze wbrew jego woli wystawili go na prezydenta USA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robloz Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2016 Czas na oklejanie 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi