Miki Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Witam, czy ktos wie jakie jest maksymalne obciazenie powierzchni nosnej modelu akrobacyjnego, takie aby sie dalo tym latac? kupilem model z UH i zastanawiam sie czy go rozpoczynac czy dac sobie spokoj bo i tak nie bedzie latac, bo za ciezki. dzieki za podpowiedzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryś Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Myślę ...od 10g/dcm2 w górę -reszta zależy od pilota. Skoro kupiłeś model w sklepie to jest szansa na to iż poleci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin K. Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Jak to mówili bracia Wright" Z dobrym motorem i drzwi od stodoły polecą" Czyli jak będziesz miał motorek z ciągiem większym od wagi modelu to polatasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Skoro zastanawiasz się nad tym czy poleci, to napisz chociaż co to za model. Może ktoś już taki ma/miał i napisze coś więcej. Raczej nie mam pod ręką szklanej kuli aby wywróżyć ...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Tutaj jest opisana kraksa modelu z UH i wrażenia z latania nim http://pfmrc.eu/viewtopic.php?t=7980 , w tym temacie jacek LP także opisał swój samolot z UH i też ma do niego zastrzeżenia... Ogólnie wśród forumowiczów panuje opinia, że modele z UH są ciężkie pod względem masy, z tego co widać, ciężkie także w pilotażu, a sklep zaniża masę samolotu gotowego do lotu. Niemniej jednak można poczytać także w komentarzach pod samolotami w sklepie przychylne opinie na ich temat. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 UH sprzedaje masę modeli. Czy chodzi o ten sam? Poza tym, dla małego modelu obciążenie rzędu 30g/dm2 może być duże a dla dużego i 100-150g/dm2 będzie niewielką wartością. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin133 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Poza tym, dla małego modelu obciążenie rzędu 30g/dm2 może być duże a dla dużego i 100-150g/dm2 będzie niewielką wartością. Słuszna uwaga - skala modelu jest istotna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ali1983 Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 witam. ja dla przykładu zrobiłem wilgę elektro z planów w MODELARZU która ma 50g/dm2 (co mnie bardzo zdziwiło i zmartwiło) z kompletnym standardowym wyposażeniem i po wypuszczeniu jej z ręki leci jakieś 5metrów prosto w glebę!!! czyli tzw. NIELOT. wniosek: obciążenie powierzchni jest ważne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mRqS Opublikowano 4 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 Ależ nikt nie pisze, że nie jest ważne, tylko, że nie dla każdej skali modelu będzie to taki sam zakres obciążenia. Mój Spacewalker przy obciążeniu ok. 80g/dm2 lata jak motoszybowiec (waży 10kg i ma 2.7m rozpiętości). Wszelkie wypowiedzi w stylu "50g to za dużo" są bez sensu, dopóki autor wątku nie napisze jakiej wielkości jest jego model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miki Opublikowano 4 Czerwca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2008 dziekuje za zainteresowanie. modelik to CAP 232 .10, powierzchnia nosna 15 dm^2. masa platowca nieznana, producent do lotu przewiduje 550g. http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=6404 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.