Piotr33 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 Witam.Odbiornik j.w. polecany przez producenta do modeli parkflyer.Zasięg według instrukcji ok 300m.Czy mogę go bezpiecznie używać w prostym motoszybowcu czy lepiej nie ryzykować i kupić ten normalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strix3 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2015 W motoszybowcu tylko pełno zasięgowy np.RX 600. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Fabrycznie podawany zasięg to 100 stóp czyli ok 300m , ale znam modelarzy latających duzo dalej na tych odbiornikach...ale ja trzymał bym sie fabryki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grafitxt Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Fabrycznie podawany zasięg to 100 stóp czyli ok 300m. 100 stóp to 28,8 m. Wynik podaję według programu: "Podręczny kalkulator-przelicznik młodego inżyniera" pobranego z tej strony: http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=8512752#8512752 Oczywiście mogę się mylić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
micro Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 EkoKal podaje, że 100ft to 30.48m ... Pewnie każdy z programistów mierzył własną stopę . Tak czy siak, napewno nie jest to 300m . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
idfx Opublikowano 17 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 ogólnie za stopę przyjmuje się wielkośc stopy i jedna to właśnie około 30 cm he he Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr33 Opublikowano 17 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2015 Myślałem o używaniu go w modelu typu pioneer itp.i chciałem podpytać użytkowników tego odbiornika czy to nie jest za bardzo ryzykowne. RX-60 miałem w komplecie z nadajnikiem ale i tak zakupię ten o pełnym zasięgu(RX-600) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawel Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 Takie pitu pitu.... ja tez się dołączę. 1 stopa = 12 cali = 12x25,4mm=304,8mm tj 100x304,8mm=30480mm=30,48m Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek Oleksy Opublikowano 18 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2015 no cóż zjadło jedno ZERO maiło być 1000 stóp ... ale żeby nie było zajrzałem do instrukcji już jest zmiana i pisze 800 stóp... czyli ok 250 m Do Pioniera powinien spokojnie wystarczyć . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Też dręczyło mnie to pytanie . Po licznych próbach z elektrykami-akrobatkami, nie mogłem wytrzymać i z ciekawości zainstalowałem RX-60 w modelu trenerka - górnopłata, spaliny. Modelem można było sterować w odległości nawet ponad 400 metrów (400 metrów ode mnie w linii prostej i około 60 metrów nad ziemią). Próba przekonała mnie o możliwościach odbiornika w naszych "warunkach radiowych", na poznańskim lotnisku, jednak po kilku lotach wyjąłem ten odbiornik z trenerka i używam go jedynie w lżejszych modelach z napędem elektrycznym. Podstawową wadą RX-60 jest, która moim zdaniem powinna być brana pod uwagę, gdy rozważamy zastosowanie tego odbiornika w spalinie, jest brak "fail safe". W skrajnym wypadku - model górnopłata ucieka z jakiegoś powodu, ma paliwo np. na pół godziny lotu, z natury leci sobie stabilnie, waży jakieś 3-4 kg i w co przyrżnie? Komu ewentualnie zrobi krzywdę? Oczywiście dmucham na zimne, ale już widziałem 3-4 takie sytuacje, w których nawet zawodowcy nie programowali tej opcji, chociażby głupiego wyłączenia zapłonu i model leciał w siną dal. A do motoszybowca, ze względu na możliwość trafienia na noszenie, na pewno kupiłbym normalny, pełnozasięgowy odbiornik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Jacek - ( bjacek ) RX-60 ma FailSafe dla 1-4 kanału. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bjacek Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Hm... Nie wypatrzyłem tej informacji ani w instrukcji, ani na stronie internetowej (sprawdziłem też teraz) Airtronics. Jeśli tak jest, to chyba z 6 lat żyję w nieświadomości . Natomiast w instrukcjach RX-600 i RX-700, których używałem i używam, sposób ustawienia fail safe jest opisany - w tym również na airtronics.net. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
diabolo Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Latam akrobatem 1.8kg na tym odbiorniku i nie ma problemu do 300m dziala w 100% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr33 Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Widzę,że spokojnie można na nim latać prostym trenerkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MaciekK Opublikowano 1 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 Hm... Nie wypatrzyłem tej informacji ani w instrukcji, ani na stronie internetowej (sprawdziłem też teraz) Airtronics. Jeśli tak jest, to chyba z 6 lat żyję w nieświadomości . Natomiast w instrukcjach RX-600 i RX-700, których używałem i używam, sposób ustawienia fail safe jest opisany - w tym również na airtronics.net. No widzisz zawsze człowiek się uczy całe życie Nie mam możliwości umieszczenia skanu ale przepiszę dla zainteresowanych : RX-60 Model : 92664 Frequency : 2,4GHz FHSS-1 Input Voltage : 4.8-6,0v Weight 21oz (6.0g) with case Weight 16oz (4,7g) without case Dimensions....... Fail Safe Support : YES ( CH 1-CH 4 ) Range Approximately 800 feet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SiM Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Mam ten odbiornik w małej esie, nigdy nie było z nim żadnych problemów jednak rzadko odlatuję dalej jak na 250 m Mimo wszystko do motoszybowca bym go nie pchał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi