japim Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Czesc wszystkim, Kupilem synowi Turnigy 9XR. I niestety mam z nia problem - mianowicie, wskazania wychylenia prawego drazka sa bardzo zalezne od temperatury. Gdy w domu ustawialismy model i radio (w tym cwiczenia na symulatorze) wszystko jest ok. Niestety wystarczy wyjsc w obecna pogode na dwor (ok 5 - 10 stC) i okazuje sie ze prawy drazek dryfuje w lewo. Tak jakby pozycja srodkowa sie przestawiala. Przy ruchu w lewo wskazanie idzie na maksa w lewo, a przy ruchu w prawo idzie do polowy skali. Przy powrocie do neutrum wskazanie jest jak przy 1/4 w lewo. Potem wystarczy 30 minut w temperaturze pokojowej i wskazania sa znowu poprawne. Spotkal sie ktos z czyms takim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zycior Opublikowano 22 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2015 Sprawdź mechaniczne mocowanie potencjometrów. Blaszki mocujące potencjometr do gimbala często w tych aparaturach są luźne. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 23 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Sprawdź mechaniczne mocowanie potencjometrów. Blaszki mocujące potencjometr do gimbala często w tych aparaturach są luźne. Dzieki za trop - dzisiaj sprawdze jak radio wyglada w srodku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonidas Opublikowano 23 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2015 Mi wariował swojego czasu potencjometr w dx6i - objawy podobne, w okolicach neutrum dryfował, w prawo wychylał się "nieliniowo", natomiast w lewo wariował po całej skali. Stało mi się to w największe upały tego lata, początkowo też zwalałem na pogode i zmiany charakterystyki pracy w temperaturze innej niz pokojowa. Spray PR Kontakt: pomógł "trochę" po jakiejś godzinie od spryskania - było lepiej ale nie trzymał neutrum ani maks wychyleń, myślałem o rekalibracji radia bo podobno można, ale jak mówią czas jest najlepszym lekarzem. Po nocy było już idealnie bez żadnej dłubaniny. Myślałem, że to tymczasowa naprawa, ale pomógł na dobre, 6 miesięcy i nie powróciło, działa dobrze i w ciepełku i na mrozie dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 4 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Napuscilem Spray PR kontakt i niestety nie pomoglo. Na zimnie mocno dryfuje w lewo. W pokojowej temperaturze jest OK. Nie zauwazylem tez nic podejrzanego gdy zdjalem obudowe. Moze bede musial rozkrecic wszystko i zlozyc na nowo szukajac ewentualnych luzow... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bodzioch Opublikowano 4 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2016 Nie wiem jak to radio wygląda w środku ale może spróbuj (zapewne jakoś się da) zamienić wtyczki od drążków między sobą. Będziesz pewny czy to potencjometr czy dalej coś w układzie. Może gdzieś jakiś zimny lut. Czasem lutowania wyglądają naprawdę strasznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japim Opublikowano 7 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2016 Mały update. Popsikalem kontakt PR i potencjometr przestał dryfowac. Najwyraźniej musi się przegryzc. Teraz tylko nie trzyma neutrum ale z tego co wiem to w 9XR można przeprowadzić kalibracje drążków. Co ciekawsze każdy drążek ma inną wartość rezystancji potencjometrow. Dosłownie każdy ( a jest ich 4 - 2 gimbale) potencjometr ma inne nastawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi