mike217 Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Raczej nie nadają się. Żeby daleko latać to trzeba spełnić kilka warunków. - sprawny płatowiec- małe zapotrzebowanie na moc i spora doskonałość. - sprawny i wydajny tor RC -dobry nadajnik wizji, dopasowany odbiornik najczęściej z trackerem. - teren umożliwiający widok anten między sobą. Im dalej lecisz tym wyżej korzystniej , wynika to z propagacji fal. Poczytaj sobie o strefie fresnela i propagacji fal na częstotliwościach jakie Ciebie interesują. Zasilanie długolota tak niskim napięciem jakim planujesz to utopia. Potrzebujesz sprawnego napędu a nie grzałki do zamiany pradu w cieplo. Zapomniałem dodać bardzo istotny czynnik a mianowicie pieniądze . Mam propozycje, odleć najpierw i wróć na 1 km a potem myśl dalej o inwestycjach. To studnia bez dna . 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Ok. Dzięki za odpowiedzi. Spodobał mi się Twin Star II i widziałem na yt jak ktoś latał nim na 20 km i chyba nim się zajmę. Co do latania na 1km zrobiłem to jak latałem phantomem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 FPV możesz założyć na co chcesz, ja mam taki do montażu w "tri minuty" na dowolny model latający, pływający, jeżdżący a trochę inny zestaw na nurkujący Na tym latam do 4km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonidas Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Fajny, ale strasznie brzydki (przynajmniej dla mnie). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Chcesz robić model odrzutowca FPV czy szybowca FPV? Jak to pierwsze to EDF będzie idealny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Chciałem robić odrzutowca, ale po tym jak się dowiedziałem jaki jest czas lotu odrzutowca wybrałem Twin Stara II. Co myślicie o takim zestawie jak poniżej? -Twin Star II z silnikami 1400 kv, akumulatorami 2x 4s 6000 mah, śmigłami 9 i nadajnikiem fly-sky fs i6 -Kontroler Ardu Pilot MiniAPM 3.1 -LRS Nadajnik Orange RX Open 433 mhz 1W i odbiornik Eleres -FPV Nadajnik AV LawMate 1,2 ghz 1000 mw i odbiornik LawMate -Telemetria ??? (pomóżcie co wybrać) -Anteny ??? (pomóżcie co wybrać) Proszę o odpowiedzi co myślicie o takim zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietuh Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Myślimy, że mało czytasz o tym co Cię interesuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 TS II to klasyka na początek. Wybór co do modelu dobry. Kadłub dość pojemny choć 2x 4s 6000 to nie wiem czy się da wepchnąć. Silniki 1400kv niewiele mówią. Pamiętaj że gondolki mają określoną wielkość i trzeba się wpasować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikpasz Opublikowano 25 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Silnik taki: http://botland.com.pl/silniki-bezszczotkowe/2874-silnik-bezszczotkowy-redox-brushless-bbl-12001300.html Znalazłem telemetrię (minim osd). A anteny mogą być takie: http://www.rcpitstop.pl/pl/p/Antena-dookolna-o-zwiekszonym-zysku-6dBi-na-1.2-GHz-do-zestawow-Lawmate/3372 ? Czy założenie podwozia zmniejszy czas lotu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 25 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2016 Nie obraź się ale porywasz się z patykiem na słońce. Po pierwsze nie masz jak widzę żadnego doświadczenia ponieważ Twoje pytania są na poziomie pierwszej klasy podstawówki modelarskiej. Kup na początek Easy Stara II polataj sezon potem kup TS II polataj następny sezon i dopiero wówczas weź się za budowanie modelu FPV bo to wyższa szkoła. Tak po prostu będzie taniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tymonidas Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 Może i brzydki, ale jest (no dobra, będzie) w stanie lecieć baaardzo długo - bo się zasila z paneli. Dołożenie FPV do niego pewnie doda mu kilkadziesiąt gram, zaburzy aerodynamikę (szczególnie duża antena na 1.2GHz) i odejmie kilka miliamperów z ładowania, ale tak czy inaczej będzie w stanie pozostać w powietrzu godzinami. Jak napisał Pietuh i reszta - wygląda na to, że raczkujesz dopiero i jeszcze sporo wiedzy musisz przyswoić. Easy star/Bixler/beta i podobne to dobre rozwiązanie na początek. Potrafią nieźle szybować (tutaj video z testu telemetrii variometru na Easy Star II, ciągla próbował się wspinać), a silnik też mają na bezwietrzne dni. Można dołożyć FPV do niego i popatrzeć z góry (ale uwaga na zasięg). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sailMan Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Czytasz może nie mało ale za mało i to jest fakt koledzy mają rację ALE >>>> 1) Nie jest prawdą że nie możesz w tym sezonie tego odpalić nie jest to takie trudne tylko czasochłonne. 2)Weź tego twina jeśli chcesz ale łatwiej oczywiście jednosilnikowy górnopłat typowy pioneer beta a polecisz dość daleko uwierz 3) od razu na 20 km zapomnij będziesz się cykał odlecieć 500m na wstępie i tak będziesz miał problem odnaleźć drogę do domu dużo czytania wieczorami forum www.rc-fpv.pl i relacji ludzi o ich pierwszych krokach. 4) tor wideo no cóż koledzy polecają fox 800 1,2 ghz i niekoniecznie wcale wiecej mocy tylko antenki strojone na odpowiednie kanały np. od kolegi kkacper z powyżej wymienionego forum 5) nadajnik eLeReS i odbiornik orange chyba niekoniecznie będą dobrym rozwiązaniem teoretycznie jest możliwe ich zgranie ze sobą ale to conajmniej niezpieczne dla modelu tymbardziej jeśli chcesz latać daleko. polecam osobiście eLeReS max - moduł do apki oraz odbiornik eLeReS a nawet odrazu płytkę kfc 32 wszystkie te części ze sklepu 4drones od rodzimego polskiego producenta do tego anteny również od kkacper 6) na takim oto zestawie powinieneś po wyżyłowaniu zestawu 10 km dać radę pozdrawiam i więcej lektury bo jest mnustwo sposobów w które rozwalisz sobie model jeśli nie przeczytasz a i tak pewności nie ma pozdrawiam EDYTKA:Co do telemetrii to zainteresuj się na poważnie hasłem eLeReS i KFC 32ów płytka ma w sobie wiele funkcji których będziesz potrzebował na długie loty a na kompletowanie zestawu elektroniki zagraniczych producentów osobno wydasz majątek.... tzn. i tak go wydasz ale na eleresa powiedzmy pół majątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oko Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 na kompletowanie zestawu elektroniki zagraniczych producentów osobno wydasz majątek.... ? To nie tak. Jest mnóstwo rewelacyjnego sprzętu po bardzo dobrych cenach, w dodatku ogromna większość z otwartym kodem, co dla ambitniejszych użytkowników jest wielką zaletą, i daje większą kontrolę nad całością. Co do linku radio, to warto rozważyć Orange, jest zdecydowanie tańszy od eleresa a jakość porównywalna, jest przecież na podobnym sprzęcie (moduł RFM22). W wersji dla Futaby znowu jest promocja: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__40032__OrangeRX_Open_LRS_433MHz_Transmitter_100mW_compatible_with_Futaba_radio_.html 5.33 euro, czyli za ~50 złotych masz cały link radio! Z telemetrią, z ogromnymi możliwościami konfiguracji. Zaletą eleresa jest przełączanie mocy, ale z tego na początku rzadko się korzysta, zresztą w "ekosystemie" orange też jest nadajnik 1W i można mu dorobić przełącznik. Jeśli chodzi o kontroler, to Pixhawk jest klasą samą w sobie i ma ogromne możliwości, a cena 60-70$ jest rewelacyjna jak na taki sprzęt. Także odradzam twina, niepotrzebna komplikacja. Bixler, albo Sky Eye - tego trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SowaFSO Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Płatowiec long-range? - SKYWALKER 1900. Posiadam i jestem zadowolony. Latający Tir. Wożę 12Ah i żaden problem dla niego. Latam jakies 1.5h. Na pokładzie fox800, KFC32FTB z eLeReSem v2. GoPro i Sony 600tvl na pan tilt. Bardzo dobra konstrukcja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Francka Opublikowano 20 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2016 A ja myślę , że na początek trzeba zapoznać się z obowiazujacymi przepisami pozniej spełniać marzenia http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?f=51&t=16731 Bez tej wiedzy nabawisz się kłopotów 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi