Patryk Sokol Opublikowano 13 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 A powiesz coś więcej o tym pistolecie?Jakieś fotki, opis działania? Może być w tym wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
japko95 Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Zapewne chodzi o pistolet z tego wątku http://pfmrc.eu/index.php?/topic/56491-projekt-szybowiec-genesis-ii-projektowanie-i-budowa-dylemat-profilowy/page-9 Strona 9,post #163 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk Milocha Opublikowano 13 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2016 Dokładnie ten. Można precyzyjnie dawkować żywicę. Naprawdę bardzo przydatne narzędzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafModel Opublikowano 14 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2016 Witam Tak można nanosić żywice z micro-balonem lub klej rackol. Kwestia wymiany strzykawki z innym wkładem. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 19 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2016 W międzyczasie, skrzydełka wyszły z formy, tylko nie błyo dobrego światła,żeby je obfotografować... Koniec końców - znudziło nam się czekanie i prezentuje Wam zdjęcia robione z lampą błyskową Jak widzicie - Mamy nowe malowanko Same skrzydełka - w ogóle nie obrabiane jeszcze. Nie lubię obrabiać parki na raz, z reguły robię to raz w miesiącu, więc jak będę obrabiał, to wtedy wrzucę relację I korzystając z okazji: Kołki też mamy nowe 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 2 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2016 Dziś model miał warunki zimowe. Ostro wiało i nie zawsze udało się lądować do ręki - ale za to podłoże do pewnej głębokości było dość miękkie ;-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 10 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2016 Troszkę się Spinaczy namnożyło :] Cała partia czeka teraz na obrobienie. Ale z racji robienia nowych form (do nieDLG) to obrabiane będą gdy ktoś zechce zestaw przygarnąć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Okazuje się, że pogoda nie dopisuje tylko pozornie. Jak model wypuścić to można ostro się nalatać. Na razie najdłuższy lot 22 minuty, jedyny problem to zależność temperatury palców w czasie. Model bardzo lubi wiatr i nierówny teren. Widać na wykresie z załącznika. Przy wietrze ok 5-9m/s wystarczy znaleźć jakieś drzewa i nie trzeba rzucać wyżej niż 20m, żeby bawić się do zamarznięcia. Druga część lotów (te krótkie) to wygłupy i akrobacje na rozgrzewkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Paweł czym mierzysz wysokość a telemetri czy z loggera? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 14 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2016 Urządzenie na czujniku ciśnienia z logerem na kartę microSD. W tej chwili urządzenie waży 5g ale mam już prototypy poniżej 3g. Wykres jest z surowych danych, bez żadnej obróbki (po prostu wykres z L.O.Calc). Fajne w Spinaczu jest to, że w zasadzie zostaje tam gdzie go się wrzuci (wysokość). Szczególnie w porównaniu z moimi poprzednimi modelami ;-) Bardzo ułatwia to szukanie termiki i innego noszenia ;-) 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
young Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Urządzenie na czujniku ciśnienia z logerem na kartę microSD. W tej chwili urządzenie waży 5g ale mam już prototypy poniżej 3g. Wykres jest z surowych danych, bez żadnej obróbki (po prostu wykres z L.O.Calc). Fajne w Spinaczu jest to, że w zasadzie zostaje tam gdzie go się wrzuci (wysokość). Szczególnie w porównaniu z moimi poprzednimi modelami ;-) Bardzo ułatwia to szukanie termiki i innego noszenia ;-) ten sam co był opisany w wątku obok ? co do modelu to fajnie Tobie idzie, ja utknąłem na koniec roku w natłoku spraw, model czeka na dokończenie i oblot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
d2f Opublikowano 15 Grudnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2016 Ten sam spinacz? W którym wątku? Czy ten sam wykres? Prototyp? ;-) Co do modelu - to, jak już wspomniałem wcześniej, to nie jest mój pierwszy dlg;-) ale też nie jestem wybitnym zawodnikiem. Po prostu po porównaniu z moimi poprzednimi modelami widzę nowe możliwości :-) i bardzo mi się to podoba :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam Napiszcie jak laczycie polowki skrzydel,"pustych" jeszcze nigdy nie sklejalem. Ps:Patryk skrzydla juz do mnie dotarly,wykonanie super.dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 19 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2017 Ostatnimi czasy dostałem już kilka pytań, jak w zasadzie wygląda nasz zestaw. Z racji tego, że od poprzednich zdjęć konstrukcja poszła nieco do przodu, to wrzucamy nowy zdjęcie, korę pokazuje co jest w pudełku Mamy tutaj kolejno:-Kadłub z gotowym mocowaniem śrub skrzydła i aramidowym noskiem - 2,4GHz friendly -Skrzydła z obrobionymi lotkami i zamkniętą ich szczeliną -Stateczniki z orbrobionymi zawiasami, zamkniętymi szczelinami, w zasadzie gotowe do wklejenia w kadłub -Kołek typu T -Worek z częściami potrzebnymi do zmontowania napędu sterów i lotek (popychacze węglowe, komplet dźwigienek, linki, sprężynki, tuleje sprężynek i snapy) -Worek potrzebny do wykończenia skrzydła (taśma szklana na łączenie, tuleje śrub mocujących skrzydło i śruby mocujące skrzydło) -Obrazkowa instrukcja złożenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek Opublikowano 20 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Patryk czy ta instrukcja jest tez moze w formacie pdf ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 20 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2017 Jest, poszła na PW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2017 Idzie wiosna, w końcu będzie można porzucać w uczciwych ciuchach, to zmontowałem sobie nowego Spinacza Mój pierwszy egzemplarz w nowym malowaniu 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 5 Maja 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Zachciało nam się poeksperymentować z nowocześniejszymi materiałami Efekt naszej pracy fotografuje się trudno: Może jakby aparat miał filtr polaryzacyjny na obiektywie? Po wielu bojach udało mi się osiągnąć taką fotkę: I to max, na co pozwolił mi aparat. Szczęśliwie okazało się, że mój telefon lepiej sobie radzi z fotografowaniem takich rzeczy: Nawet belka ogonowa dostała nieco tkaniny biaksialnej (w miejsce digonalnego szkła): Sam zaś jestem zaskoczony, że mi się ta estetyka podoba Tzn. wciąż twierdzę, że zrobienie skrzydła w jednolitym kolorze, wymaga więcej uwagi i dbania o jakość rzemiosła, ale jednak ten walący po oczach węgiel mocno mi się kojarzy z latami 90 Wiecie komiksy z Lobo i inne takie kontrastowe bzdury Sam materiał oceniam zaś bardzo pozytywnie. wymaga nieco więcej uwagi w pracy niż tkanina szklana (czy nawet klasyczna węglowa), musi być równiutko docięty na krawędzi natarcia (bo nie ma już mowy o docinaniu nożem po pierwszym etapie laminowania) no i trzeba uważać, żeby jej nie podziurawić bardziej niż przyszła podziurawiona od producenta. Do węglowych skrzydeł stosujemy też Rohacell, zamiast Herexu. W efekcie - na biaxialu 29g/m^2 skrzydła wychodzą bardzo podobnie jak szklane wagowo. Do przetestowania jest jeszcze tkanina 23g/m^2, ale to w jakiejś tam przyszłości, na razie trzeba sprawdzić, czy ktoś w ogóle chce węglowe Spin'Acze Sztywność zaś - wiadomo sporo poszła w górę, problem taki, że ja i tak nie jestem w stanie jej wykorzystać (max co mogę rzucić to 40-45m, przy bardzo mocnym wietrze udało mi się dobić 60m, a szklany nawet się z taką wysokością nie zająknie). Ale za to jak trafię bardziej sztormową pogodę w Nysie, to przegonię węglową wersję po zawietrznej, zobaczymy na co taka konstrukcja pozwoli. Korzystając z okazji - zmieniliśmy kilka drobnostek. Teraz najpewniej i wersja szklana będzie miała węglową wstawkę pod mocowanie belki w stateczniku pionowym, dostarczamy już dźwigienki do górnego napędu lotek zamiast dolnego, odchudziliśmy nieco kołki typu T (średnio 2g) i pozbyliśmy się paskudnego atawizmu z moich młodzieńczych lat, czyli śrub M4 do mocowania skrzydła, teraz mamy uczciwe M3 (wstawiliśmy odpowiednie tuleje w prowadzenie formy). 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bluuu Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Noooo, muszę przyznać, że wizualnie pierwsza klasa. A jak to się ma do właściwości użytkowych ? Z tego co da się zauważyć tkanina regularna nie jest, jaka jest zatem przewaga ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
msp-elektronik Opublikowano 5 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2017 Tak jak Patryk wspomniał-wzrosła sztywność ???? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi