Skocz do zawartości

RWD-5 i jego rozbudowa

Kazik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Interesuje sie już modelarstwem od jakiegoś czasu. Wczoraj natrafiłem na wasze forum i porozmawiałem z dwoma doświadczonymi modelarzami . Doradzili mi oni żeby pierwszy model jaki chcę zbudować był to albo Zefir albo RWD-5. Dość długo rozmyślałem nad tym na który z tych dwóch modeli sie zdecydować. Na początku byłem za zefirem ponieważ słyszałem że jest prostrzy w budowie. Jednak ostatecznie zdecydowałem sie na RWD-5 ze względu że w instrukcji dokładnie pisze jakich materiałow użyć oraz są dołączone szablony , co bardzo ulatwi prace takiemu nowicjuszowi jak ja. Teraz pytanie do was. Proszę poradźcie mi jaki silnik serva i cała resztę wybrać do RWD. Moj budżet to narazie 200 zł ale z czasem moze sie on zwiekszyc jeśli 2 stówy nie wystarczą . Oraz moje pytanie nr 2 czy z biegiem czasu bedzie mozliwe wyposażenie tego samolotu w silnik spalinowy ponieważ zawsze silniki spalinowe mi sie podobały

Opublikowano

co do wyposażenia to:

tu zrobiłem Ci chyba najlepsze zestawienie w najtańszych cenach choć nie są to super podzespoły, ale na początek wystrczą.

silnik TowerPro 2410-12 (dzwonek) cena ok : 40zł

regulator 20A ( E-sky EK2-0600 Regulator 20 A) cena ok 30zł

serwa 4x TowerPro SG-90 cena ok 18zł/szt

aku np. 3E Model 1800 mAh 11,1V 10C cena ok. 80zł

odbiornik E-Sky - EK2-0420A (6-kanałowy) cena ok 60zł

kwarc do odbiornika cena ok 20zł

smigła GWS kilka szt. po ok 4zł/szt

przy lipolkach muszisz zaopatrzyć się w jakąś "dobrą" :devil: ładowarke cena za E-Sky EK2-0851 (7,4V-11,1V) ok 50zł

no i oczywiście nadajnik ;D

PS zmieniłem pakiet z 2S na 3S :rotfl:

Opublikowano
regulator 20A ( E-sky EK2-0600 Regulator 20 A) cena ok 30zł

to jest regler do silnika szczotkowego :wink: najtańszy do bezszczotki ~20A ok. 45zł :D

Opublikowano

Troche sie nie zrozumielismy co to sprzetu ja niechce kupwac gówienka ktore potem bedzie tylko leżało na pólce. Ja moge na to wiecej kasy wydać tylko że wtedy byłoby to troche wydłuzone w czasie

Opublikowano

Ja tam bym tego gównem nie nazwał, bo sam jestem w podobny zestaw zaopatrzony:).

Jeśli chcesz kupić coś porządnego to prosze Cie bardzo:

Silnik AXi - 200zł

regulator Jeti ECO 25A - 140zł

Ładowarka Shark 10 v2.0 - 220zl + balanser do ogniw 100zł

Li-pol np. fullymaxa - 120zł

serwa HS-55 - 40zł/sztuka

odbiornik - R700 Graupnera 160zł

Ten sprzęt gównem już napewno nie jest - ale po podliczeniu, przypuszczam że tamten zestaw, ktory Ci podał Marcin jak najbardziej Ci sie spodoba :)

EDIT: Nie doliczyłem nadajnika, bo jeśli też ma być wypas, to kolejne 600zł za MX-12 :)

Opublikowano

Jeśli mówisz że to gówienka to spróbuj zrobić aircombata ESA i na zawody .Wszyscy liczacy sie zawodnicy latają na tych gówienkach .Zobaczymy jak dasz sobie z nimi radę.Ty zrobisz model na Axi i fullmaxach .Byli już zawodnicy myślący że cena jest gwarancją skuteczności.Jakoś żaden nie zdobył choćby jednego medalu .Dlaczego- sam się musisz przekonać.

Opublikowano

moim zdaniem powinien wyrobić a przecież akrobacji nie będzie kręcił lecz mogę się mylić bo nie używam tych silników. Polecam silniki dualsky dostępne w nastik sam ich używam i jestem bardzo zadowolony

Opublikowano
w najtańszych cenach choć nie są to super podzespoły, ale na początek wystrczą.

Poprostu z tego zdania wywnioskowałem że sa to jakies podzespoly z nizszej plki. niezrozumcie mnie zle jesli mowicie ze to urzywacie to znaczy ze jest to dobre. Wiec i ja tego urzyje

Opublikowano
w najtańszych cenach choć nie są to super podzespoły, ale na początek wystrczą.

Poprostu z tego zdania wywnioskowałem że sa to jakies podzespoly z nizszej plki. niezrozumcie mnie zle jesli mowicie ze to urzywacie to znaczy ze jest to dobre. Wiec i ja tego urzyje

Kazik jedna prośba zacznij się skupiać nad czym co piszesz. Zrozumiałbym jakbyś miał 13 lat, ale w twiom wieku takie błędy walić - firefox Ci pomoże (spawdza ortografię) :twisted:

Opublikowano

Pisałem trochę szybko sorry tak to jest jak cię czasami 5 osób zacznie zasypywać wiadomościami na gg a ty jeszcze chcesz post napisać

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.