Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Koledzy jutro latają o 10tej więc staram się poskładać model ze stajni www.napolskimniebie.pl  Czy mi się uda do jutra? Nie wiem, będę próbował.

post-1402-0-70712900-1456510840_thumb.jpg

19:37 Udało mi się na razie przykleić wręgę silnika na żywicę 5min z mikrobalonem, przytrzymana aby nie odpadła podczas schnięcia klejem CA po bokach + przyśpieszacz.

Jak to w życiu bywa nagle przedzwonił kolega że wadnie na chwię więc praca na razie musi poczekać :-)

post-1402-0-01581700-1456512868_thumb.jpg

Wręga była za mała więc trzeba było podciąć.

Opublikowano

Podciąłem piankę oczywiście :-) Kolega właśnie wyszedł ale nie wiem czy teraz będę miał siły żeby to dalej pociągnąć. Spróbuję...

23:10 Wycięte otwory na serwa lotek i podpięte serwa celem kontroli czy działają zanim je wkleję na zawsze. Oczywiście w pośpiechu wyciąłem jeden z otworów w nieprawidłowym miejscu więc musiałem zrobić to jeszcze raz i dorobić łatkę. Akurat na zdjęciu widać to źle wklejone.

post-1402-0-23266300-1456524761_thumb.jpg

post-1402-0-62931000-1456524788_thumb.jpg

23:26 Serwa wklejone, połówki skrzydel sklejone na CA i przyśpieszacz. Jeszcze trzeba dokleić dźwigary węglowe.

post-1402-0-90427500-1456525628_thumb.jpg

23:59 wypalone lutownicą wnęki na wyposażenie oraz wklejone serwo wysokości. Na dzisiaj to już chyba koniec. Kontynuacja jutro wieczorem, chyba że znowu ktoś do mnie niezpowiedziany wpadnie :-)

post-1402-0-71381500-1456527597_thumb.jpg

Opublikowano

Uważaj na te serwa SG 92R, miałem fatalne doświadczenia z nimi (kupiłem 6 sztuk, wszystkie na chwile obecną niesprawne).

Szkoda by było, gdyby Strurmovik zaliczył kreta z powodu niesprawnego serwa...

Opublikowano

Udało się dzisiaj znaleźć chwilkę. Musialem głębiej osadzić serwo steru wysokości, przykręcone wstępnie popychacze od wys., zarobione kabelki od regulatora i silnika. Może dzisiaj wieczorem uda się jeszcze podgonić z robotą.

post-1402-0-12194200-1457110023_thumb.jpg

post-1402-0-13421000-1457110053_thumb.jpg

Opublikowano

Rozmieszczenie wyposażenia dziwnie znajome :-)

W okolicy regla postaraj się jeszcze wyokrąglić kadłub żelazkiem bo wygląda jak wyjęty spod frezarki, nie widać też na zdjęciach gondoli podwozia. Ił-2 bez tych charakterystycznych wybrzuszeń wygląda nienaturalnie.

Działaj Piotrze nawet całą noc ;) rano zabieram swojego ił-a i będę szkolił do aircombatu młodego zawodnika. Ja się sprężysz to w "zimowym malowaniu" swojego modelu możesz rano dołączyć do nas na trening.

ms

Opublikowano

No właśnie Mirku, skopiowanie rozmieszczenia wyposażenia w Twoim Ile mnie zgubilo. Musiałem przełożyć akumulator w miejsce odbiornika który siłą rzeczy poleciał do przodu. Model jeszcze nie skończony ale gotowy do oblotu. Spróbuję się rano zebrać choć jestem solidnie przeziębony. W zeszłym tygodniu jak byłem zdrowy to nie było czasu zrobić modelu. Tak to już bywa :-)

PS. Regulator przyklejony jak serwo w szybowcu, czyli owinięty taśmą malarską a potem klejem na gorąco.

post-1402-0-77901400-1457127849_thumb.jpg

Opublikowano

Musiałem przełożyć akumulator w miejsce odbiornika

skoro pakiet poszedł na tył to znaczy, że masz strasznie ciężki nos  :huh:  nie wiem co tam u Ciebie tyle waży bo silnik nie wydaje się zbyt duży.

U mnie pakiet jest w środku ciężkości co czyni model bardzo uniwersalnym i może latać na różnych pakietach bez koniecznej korekty wyważenia.

Ile model waży do lotu?

ms

Opublikowano

Gotowy do lotu waży 390g. Porównamy jutro nasze modele.

[edit] model poleciał w tą sobotę i wykonał w  sumie 2 loty.  Muszę wprowadzić skłon i wykłon, zmienić śmigło na lepsze wspomagając się miernikiem prądu, potem tylko malowanie i będzie piękny model. Zdjęć nie ma ponieważ Mirek był zajęty młodzieżą garnącą się do latania :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.