Patryk Sokol Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Hej Ogólnie sprawa wygląda tak, że przez lata nazbierało mi się zasilaczy laptopowych na kilogramy. Wszystkie które miały sensowne napięcie, działają teraz w warsztacie, jako zasilacze do wycinarki gorącym drutem, przekaźnika w pompie, presostatu i paru innych rzeczy. Problem jest taki, że mam też kilka zasilaczy operujących na napięciu 19V Moja ładowarka pracuje do 15V, powyżej wyrzuca błąd o za wysokim napięciu wejściowym. Macie pomysł co można zrobić z tymi zasilaczami, aby uzyskać stabilne napięcie w okolicach 12-15V? Pierwszym moim pomysłem było wrzucenie po chamsku rezystora, ale to nie zapewni stabilnego napięcia. Drugim był stabilizator, ale problemem jest wydajność prądowa. Więc liczę na porady mądrzejszych o siebie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PK999 Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Jakiego prądu potrzebujesz? 19-15=4V taki zasilacz poda 4-6A a to w "najgorszym" przypadku 24W do odparowania - dużo. Można kombinować ze zmianą napięcia od razu w zasilaczu i odbyło by się bez strat ale...takie zasilacze są solidnie sklejone. Po rozcięciu i sklejeniu niby da się używać ale jak patrze na taką obudowę to już wolę pogodzić się z wydatkiem i kupić odpowiedni zasilacz. Do typowych chińskich ładowarek (zwykle max 18V) daję po prostu dwie diody prostownicze w szereg. Daje to dość stały w funkcji prądu spadek napięcia - o jakieś 1,5V. U Ciebie potrzeba 6 takich diod - koszt pomijalny - ale trzeba mieć jakiś kawałek blachy coby te waty odparować. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek Piękoś Opublikowano 6 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2016 Ostatnio rozbierałem/rozklejałem swój zasilacz - poszło dość łatwo, obyło się bez pęknięć, gdybym chciał to skleić - to bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk Sokol Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 Zainwestowałem w diody, które przymocowałem do starego radiatora. Grzeje się, działa jak należy w sumie nic więcej nie potrzebuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi