Skocz do zawartości

Quick Flick II

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Zrobilem sobie ten szybowiec i mam pytanie odnosnie mocowania skrzydla. Czy robil ktos moze ten model ?? Ja dalem 2 nylonowe srubki m3. Czy wytrzymaja wyrzut. Czy lepiej dac stalowe m3??

Opublikowano

ok  dzięki Rafał, mój ma 1270mm rozpietosci, wiec moze wytrzyma mocowanie.  

w lewym skrzydle mam kołek do rzutów, czy w prawym tez musze cos wkleic dla równowagi ??? czy nie potrzeba?

jak znajde chwile czasu to zrobie kilka fotek i zapodam .

Opublikowano

Waga połówek skrzydła często troszkę się różni, więc zamiast doważać o wagę kołka wyważ skrzydło ;) Zniwelujesz potrzebę późniejszego trymowania.

Opublikowano

no wlasnie o to mi chodzi, juz skrzydlo jest sklejone w jedna calosc z duzym wzniosem  , jak postawie je to przechyla mi sie na stronę z kolkiem , wiec trzeba jednak cos podkleic ??

Opublikowano

Tak, najlepiej byłoby wkleić w skrzydło po przeciwnej stronie kołka. Jeśli masz bardzo duży wznios wyważanie odwróconego skrzydła na np. długopisie lub jakimś drążku nie powinno przeszkadzać  ;) 

Opublikowano

Mirek,

Napiszesz trochę jak robiłeś ten szybowiec ? Może jakaś relacja z budowy ? No, i dlaczego właściwie wybrałeś akurat ten a nie np. Bug lub Manta?

Pytam, ponieważ też chodzi mi po głowie, żeby jakiegoś DLG samodzielnie zbudować.

Opublikowano

Wybralem ten model poniewaz wydawal mi sie najprostrzym w budowie . fotek z budowy nie mam .ale moge porobic kilka detali gotowego juz modelu. Jeszcze brakuje tylko folji na skrzydlach. Moze w weekend zamieszcze fotki bo obecnie nie mam czasu. Bedzie opis oraz fotki. Pozdrawiam.

Opublikowano

jutro postaram sie o fotke zlozonego w calosc

wyposażenie planuje takie jakie mam w domu:

2x serwo 9g

pakiet 220/2s  16g

UBEC 3A 8g

odbiornik HK 3ch 5g

waga ma byc 220g ale napewno bedzie ciezszy

belka ogonowa to węgiel fi 6mm

caly model jest z balsy 

SW i SK balsa 2mm , oklejona folią transp, wzmocnione paskami wegla 0,6mm

na skrzydla naklejone paski wegla 1mm, kołek z pręta węglowego 3mm

popychacze bedą z pręta stalowego 0,5mm

skrzydło mocowane do kadłuba na 2 srubki nylonowe M3

post-12400-0-28194300-1458340722_thumb.jpg

post-12400-0-32035400-1458340737_thumb.jpg

post-12400-0-06092500-1458340749_thumb.jpg

post-12400-0-53560400-1458340763_thumb.jpg

post-12400-0-66004800-1458340776_thumb.jpg

Opublikowano

to moze byc za ciezki calkowicie , juz jest ciezki wedlug mnie , ale... okleilem juz folią , malo mialem czarnej wiec do miejsca mocowania skrzydel jest czarny, a pod skrzydlem juz taki jak SW i SK czyli pomarancz transparent, a skrzydła beda normalna folja CIEMNY POMARANCZ, takze bedzie kolorowy  :)

Opublikowano

Nie lubię wyglądu folii dlatego doradziłem malowanie, ale kolorowe modele mi się podobają  ;)

...i cały czas nie mogę się nadziwić jakie produkcje prowadzisz w swojej ciężarówce

Myślę, że malowanie nie dodałoby aż tak strasznie dużo masy.

Opublikowano

moze , sam niewiem , juz oklejone :)

caly czarny napewno by lepiej wygladal , ale chodzi tylko o zabezpieczenie balsy .

post-12400-0-37173600-1458393780_thumb.jpg

Opublikowano

A zatem czekamy na relację z pierwszego oblotu :rolleyes:

Czy trzymałeś się ściśle planu i "build manual" czy wprowadziłeś jakieś modyfikacje ? Jedną modyfikację już widzę - na skrzydłach zamiast rovingu węglowego cienkie płaskowniki węglowe.

Jaka wyszła waga samego kadłuba, bez belki ogonowej ?

Opublikowano

nie wiem bo nie mam wagi przy sobie, tak plaskowniki węglowe 1x5, wlasnie zastanawialem sie do czego one maja sluzyc , ale wkleilem, wiedzialem na fotkach na jakims forum ze gosc wklejal ,tyle ze szersze okolo 10mm . na kadlub wlasnie poszła balsa grubsza niz w planach ale niestety nie mialem innej, no i w planie SW i SK sa z balsy 1,5mm zalaminowanej , ja dalem balse 2mm , usztywnilem plaskownikami węglowymi i folia . na pewno waga zostanie przekroczona, zobaczymy za 2 tyg bo wtegy zwaze go i napisze , a w jakim celu nakleja sie ten rowing ????

wychodzi na to ze zle zrobilem przyklejajac plaskownik zamiast rovingu?? i jeszcze naklejony mam tylko u góry,

Opublikowano

...

wychodzi na to ze zle zrobilem przyklejajac plaskownik zamiast rovingu?? i jeszcze naklejony mam tylko u góry,

Pasek rowingu węglowego po zalaminowaniu to taki płaskownik tyle że gruby na 0,1-0,2mm.

No i musi być z obu stron skrzydła na dźwigarze. Inaczej nie wzmacnia to niczego.

Opublikowano

w takim razie musze kupic jeszcze 2 plaskowniki albo ten roving  i nakleic od spodu,  (czy dostane go w kazdym modelarskim ??), zywice do laminowania mam, ale czy klejem CA tez moge zalaminoweac ???

HENIU tak pierwszy  moj taki DLG , myslalem o sznurkach , juz szukalem po necie piszą ze plecionka wędkarska tez jest ok, narazie mam na prety 0,5mm ale zewsze moge przerobic.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.