pelapi Opublikowano 22 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2016 Ja koledze zaproponował bym ToTo-0 Sam osobiście popełniłem ten model i był to mój pierwszy model w życiu i brak doświadczenia w modelarstwie nie był tu jakimś strasznym problemem. Model sam lata i daje mnóstwo frajdy dodatkowo na stronie Motylastego jesteś prowadzony jak po sznurku w jaki sposób zbudować model http://www.motylasty.pl/toto000a.html 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 23 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2016 Zbuduj STC http://www.ozonefoam.com/stc.pdf http://www.ozonefoam.com/stcbg.pdf Dobry pomysł, tylko bateria się nie nadaje. 2S 100g daje mi jakieś 1300mAh - za wielka. 500mAh byłoby lepsze. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinadow Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Wykonam chyba ten model STC. Pytanie odnośnie baterii a jakby zamonoować ją w srodek modelu ? Wiem, ze to osłabi konstrukcje samolotu, ale moja żona nie pozwala mi już wydawać pieniążków na moje nieloty ;p Profil skrzydła jest dość dziwny ... takie skrzydło wytwarza siłe nośną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Pytanie odnośnie baterii a jakby zamonoować ją w srodek modelu ? Wiem, ze to osłabi konstrukcje samolotu, ale moja żona nie pozwala mi już wydawać pieniążków na moje nieloty ;p Nie da się, STC nie ma "środka", to model sylwetkowy. Ale za to jest szansa że nie będzie nielotem. Ewentualnie chowaj baterię do kieszeni i przypinaj do modelu dopiero na lotnisku. Profil skrzydła jest dość dziwny ... takie skrzydło wytwarza siłe nośną ?Nie, skrzydła są tylko dla ozdoby, samolot lata na energię eteru kosmicznego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinadow Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Wiem, że nie ma środka. Chodzi mi o to, żeby wyciąć w kadłubie otwór na wielkość baterii i ją tam wcisnąć... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Możesz wyciąć otwór pod pakiet i wzmocnić go ramką z podkładu. Tylko pamiętaj aby to było w takim miejscu aby zapewnić prawidłowe wyważenie. Profil skrzydła jest jak najbardziej normalny. Pierwsze samoloty taki miały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinadow Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Możesz wyciąć otwór pod pakiet i wzmocnić go ramką z podkładu. Tylko pamiętaj aby to było w takim miejscu aby zapewnić prawidłowe wyważenie. Profil skrzydła jest jak najbardziej normalny. Pierwsze samoloty taki miały. Jakaś podpowiedź w jakim miejscu dać pakiet? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 1.Robisz model 2. montujesz wszystko oprócz pakietu 3. przykładasz pakiet w takim miejscu aby środek ciężkości był jak w planach 4. robisz tam dziurę. PS. Robiłeś dwa modele więc chyba wiesz jak ważny jest środek ciężkości dla lotu samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konrad_P Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Daniel a możesz jakoś wytłumaczyć dlaczego chcesz wkładać pakiet w środek modelu? Moim zdaniem powinieneś trzymać się dokładnie planów. Po drugie tak jak napisał Robert wycięcie musi być w środku ciężkości modelu. A jak się okaże, że do prawidłowego wyważenia modelu trzeba przesunąć o 5mm pakiet do przodu lub do tyłu to co wówczas zrobisz. A jak pakiet będzie na boku na rzepie to bez problemu będziesz mógł przesuwać środek ciężkości. Pamiętaj, że środek ciężkości to nie jest tylko i wyłącznie jeden konkretny. A jak się okaże, że będzie ci lepiej i bezpieczniej latać jak przesuniesz odrobinę do przodu SC. Moim zdaniem nie kombinuj tylko leć zgodnie z planami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinadow Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Chce go umieścić w środku ,bo waży on około 100 gram... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Po pierwsze nie widzę związku, po drugie to za duży i za ciężki pakiet do tego modelu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertus Opublikowano 24 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Myślę, ze będzie dobrze. Tak czy siak proponowałbym zbudowanie czegoś a potem się zobaczy czy ten pakiet będzie dobry. Wyjścia, że tak powiem nie ma. Chyba, że zajączek zmięknie i coś da na święta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinadow Opublikowano 24 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2016 Zbuduje go i się Zobaczy... :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Może pozwoli wydać 17zł http://cyber-fly.pl/pl/p/Redox-500-mAh-7%2C4V-20C-pakiet-LiPo/2944 http://cyber-fly.pl/pl/p/Redox-700-mAh-7%2C4V-20C-pakiet-LiPo/2947 Jak się kończą starty zbyt ciężkich modeli to już przerobiliśmy. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leinadow Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 ehh chyba zakupie baterie Dzięki !!! Sklep godny zaufania ? przesyłki ZAWSZE dochodzą ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jethrotull Opublikowano 25 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 Z mojego doświadczenia tak, ale oczywiście nie musisz kupować w tym konkretnym sklepie. To był tylko przykład. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi