Chuck Yeager Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witajcie, Chciałem was zapytać o wasze doświadczenia z bezpieczną odległością serwa gazu od mudułu zapłonowego. W aktualnym modelu najlepsze ułożenie daje mi ok 10-12 cm pomiędzy serwem gazu i modułem zapłonowym. Radio Futaba 2,4, zapłon Saito do 3-cylinrowej gwiazdy. Futaba na stronie pisze, żeby to było min odległość pomiędzy elektroniką, włącznie z serwem gazu była 12 cali. Dodatkowo wg nich nie należy używac metalowych popychaczy (Futaba i wyraźnie zaznacza, że nie chodzi tylko o metalowe końcówki, ale o cały pręt, który może przenosić zakłócenia od zapłonu do serwa i dalej. Jak 4 lata temu budowałem taką półlamnatową extrę od czeskiego producenta to miałem serwo gazu po jednej stronie silnika benzynowego o pojemności 35 cm a zapłon po drugiej i było ok jeszcze przy radiu 35 MHz. Dodatkowo pakiet zapłonu był o 4 cm od pakietu odbiornikowego i to wszystko razem pod maską dla poprawnego wyważenia. Zero zakłóceń. Teraz całą elektronikę mam w bezpiecznej odległosci poza tym nieszczęsnym serwem gazu. Nie pasuje mi go umieszczać dalej gdyż walczę z wyważeniem o każdy gram. Co myślicie? popychacz chciałem cały metalowy z tradycyjnymi snapami, gdyż obie dźwignie (w silniku i w serwie) są plastikowe, więc żadnego tarcia metal/metal a popychacz będzie miał góra 6-7 cm i będzie szedł idealnie po prostej. dziękuję z góry za wszystkie wpisy - przyda się każda opinia. Montował będę wieczorem i mam nadzieje, że uda mi się tu już znaleźć coś od was ;-)) Pozdrawiam łukasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shock Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Szczerze to na jakąś ilość tam ulotnionych modeli nigdy na to nie zwracałem szczególnej uwagi i też nigdy nie miałem w związku z tym żadnych problemów .Nieraz nawet bywało tak że aparat umieszczałem w tunelu przeznaczonym na karnister i nad nim było serwo gazu ,niedaleko odbiornik i zawsze funkcjonowało to poprawnie. Popychacze zawsze robię z nagwintowanego pręta 3 mm z marketów budowlanych oraz kulowe snapy. Pewnie ,solidnie ,bezpiecznie,również bezproblemowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stan_m Opublikowano 26 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2016 Witajcie, Chciałem was zapytać o wasze doświadczenia z bezpieczną odległością serwa gazu od mudułu zapłonowego. (...) Z moich doświadczeń wynika, że może się zdarzyć zakłócenie pracy serwa gazu zamontowanego w pobliżu przewodu wysokiego napięcia mimo ekranu. Wynika to z zasady indukcji elektromagnetycznej albowiem cykliczna zmiana wysokiego napięcia w przewodzie świecy powoduje występowanie zmiennego w czasie pola elektromagnetycznego a te z kolei indukuje prąd elektryczny w przewodach serwa, który zakłóca jego pracę. Ja tak kiedyś miałem, pomogło zastosowanie serwa z przewodem typu skrętka i pierścienia ferromagnetycznego, na który został nawinięty ten przewód (można kupić gotowy filtr). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi